Arboga
09:00 | 1 april 2021

Athena riktar kritik mot bristen på stöd

Arbogabostäder: "Vi kanske inte är riktigt överens om vissa saker"

Jacob Kurt på Restaurang Athena. Foto: Björn Blomgren

Restaurang Athena i Arboga ville bygga om i vintras för att kunna satsa på ett nytt koncept till våren och sommaren.

Men det blev inte av. Enligt familjen Kurt, som driver Athena, beror det på att de inte fått någon återkoppling kring sina idéer från hyresvärden Arbogabostäder (ABO), trots att de skickade in frågor om vad Arbogabostäder kan hjälpa till med redan i oktober 2020.

– Det är ingen som kommer hit eller planerar när de kan komma ut. Vi undrar ju, vill de ens göra det här?, säger Jacob Kurt.

Enligt Kurt är det också flera saker i restaurangen lokaler som behöver underhållas. När Magazin24 besökte restaurangen pekade han ut bland annat en spånskiva i taket i matsalen där de flesta gäster sitter. Vid entrén är det svart mellan vägg och tak, orsakat av ventilationsproblem. Och i de bakre utrymmena sitter elcentralen löst på väggen med kablar hängandes.

– I två-tre års tid var spånskivan i taket inte ens målad. Varje kund som kom in frågade ”varför har ni en spånskiva i taket?”

Restaurangägarna nämner fler punkter. De har köpt in en ny pizzaugn, men har inte kunnat installera den på plats. Trösklar måste flyttas först, och de saknar återkoppling kring det. Inne i köket är det små gropar i golvet.

– Ska man höja hyran enligt index måste man också renovera enligt index. Tycker jag.

Underhållet är viktiga detaljer, enligt Jacob Kurt. Men det viktigaste för restaurangen är att bygga om och få ett nytt koncept på plats. Med en ny pub-del, baren vänd mot gästerna och ny, fräsch interiör.

Det hade varit en viktig del i att få restaurangen på fötter. Jacob berättar att familjen Kurt har kämpat i uppförsbacke sedan de tog över Athena i augusti 2017. Först dröjde det tre år innan de slutligen fick alkoholtillstånd i augusti 2020 efter en utdragen process. Då hade pandemin redan slagit till och orsakat restaurangen ytterligare ett tapp.

– Vi har förlorat nio miljoner i omsättning på tre år, lågt räknat. Och vi har inte fått en krona i corona-stöd, för vi har inget att hänvisa till.

Hur ligger ni till med ombyggnaden nu?

– Vi väntar på svar från Arbogabostäder om vad de kan hjälpa oss att göra.

Peter Jönsson, tillförordnad vd på det kommunalt helägda bolaget Arbogabostäder AB, säger att han inte fått någon information om Athenas planer på att bygga om lokalen i vintras.

– Det är ingenting jag känner till, att de har velat bygga om nu.

Däremot har underhållsrenoveringen varit planerad i över två års tid. Att det inte blivit av beror på hyresgästen, enligt Jönsson.

– Det finns ju en preliminär tidsplan här. Den är upprättad i februari 2019 och vi skulle gå igång i juni och renovera. Men vi har inte fått tillträde. Vi är lite oense om det. De vill inte betala hyra under renovering, men det står ju i kontraktet så det är solklart vad som gäller.

Athena-ägarna påstår att det är ni som inte har hört av er och bokat tid. Till exempel för att ta bort spånskivan i taket.

– Vi kanske inte är riktigt överens om vissa saker. Vad gäller spånskivan tyckte de att den skulle sitta kvar tills de bygger om. Vi har sagt att vi kan gå in och fixa den, men då får de stänga restaurangen under tiden. Och deras stilleståndsersättning är det ju deras försäkringsbolag som får ta.

De väntar också på besked om vad ni kan hjälpa till med innan de kan bygga om.

– Om de vill bygga om är det inget som vi har med att göra. Vissa renoveringar ligger på fastighetsägaren, så det är inga konstigheter. Men att bygga om restaurangen, det ligger ju helt och hållet på verksamheten… Underhållsrenoveringar är något annat, det ligger på ägaren.

Finns det några planer på corona-stöd till era hyresgäster?

– Det har ju delats ut till verksamheterna. Halverade hyror.

Från er på Arbogabostäder?

– Ja, i tre månader.

– Det förs dialoger om man ska göra det igen. Men det har lite grann att göra med hur staten ställer sig till saker och ting också.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-