Arboga
17:43 | 19 maj 2021

Föreningarna kämpar för att få till Medeltidsdagarna

Gustav Norman, Arboga Riddarna: ”Vi kommer göra allt som står i vår makt”.

Peter Weiderud, ordförande i Medeltidsföreningen, och Gustav Norman från Arboga Riddarna kämpar hårt för att årets Medeltidsdagar blir av. Foto: David Eriksson

Förra året ställdes Medeltidsdagarna i Arboga in på grund av pandemin. I år är förhoppningen att det populära evenemanget ska kunna återvända – åtminstone i en anpassad form.

– För ett år sen tvingades vi ta det tuffa beslutet att faktiskt ställa in. Då visste vi ju inte hur det här viruset skulle bete sig och hur det skulle utveckla sig. I år har vi ett annat läge. Det är fortsatt hög smittspridning, men vi vet mer och är bättre förberedda. Beroende på hur utvecklingen är de närmaste veckorna så får vi se hur förutsättningarna är för att genomföra Medeltidsdagarna, säger Peter Weiderud, ordförande i Medeltidsföreningen.

Den plan som regeringen har lagt för att kunna öppna upp för bland annat kulturverksamheter och marknader kommer fungera väl för Medeltidsdagarna, menar Weiderud.

– Vi kommer kunna göra något med kvalité. Inte på exakt det viset vi skulle önska, men ändå hyggligt. Det här är ett evenemang som normalt har 30 000 besökare och det kan vi nog inte räkna med att få till.

Tornerspel vid Medeltidsdagarna i Arboga
Tornerspelen vid Medeltidsdagarna i Arboga brukar locka storpublik. Foto: David Eriksson/arkiv

Planerna är alltså i full gång för att kunna genomföra Medeltidsdagarna mellan 11–15 augusti.

– Vi måste vara vaksamma och hitta vägar för att lösa så det inte blir trångt eller risk för smittspridning.

Efter midsommar räknar arrangören med att kunna ge klarare besked kring hur Medeltidsdagarna kommer se ut. I värsta fall ställs de in, men det är ett scenario som Peter Weiderud vill göra allt för att undvika.

– I slutet av juni räknar vi med att ha en mer säker prognos. Då kommer vi ha ny kontakt med smittskyddsläkare och diskutera frågan ytterligare. Hur kan vi skärma av Ahllöfsparken? Hur kan vi sprida ut knallarna för att undvika trängsel? Det är några av frågorna som vi hoppas kunna reda ut då, säger Weiderud.

Som fortsätter:

– Veckan efter midsommar är det skarpt läge verkligen. Senare än det är det svårt att ställa in. Det måste finnas en planeringshorisont för butiker och krögare i Arboga som ska beställa mat och artister. Det är inte sjyst om vi kommer två dagar innan och säger att det är inställt. Det går inte.

Medeltidsdagarna arrangeras tillsammans av många ideella krafter, föreningar, butiker och krögare. Weiderud beskriver det som en myriad av insatser som kräver entusiasm och engagemang. Att behöva ställa in Medeltidsdagarna på nytt i år skulle vara mycket jobbigt, menar han.

– Ställer man in ett år så kan man nog få igång det igen. Ställer man in två år är den här lågan så skör att det kan vara svårt att få liv i igen. Jag hoppas verkligen vi kan göra något i år, men det måste så klart vara säkert och ansvarsfullt annars blir det inga fler Medeltidsdagar överhuvudtaget. Dessa dagar brukar fungera som en hemvändarhelg där familjer träffas och jag är säker på att Arbogaborna längtar efter att få uppleva det igen.

Gustav Norman, Arboga Riddarna. Foto: David Eriksson

En mycket populär del av Medeltidsdagarna är tornerspelen. Där brukar Arboga Riddarna vanligtvis underhålla tusentals människor, men förra året blev det som bekant inställt. Gustav Norman, som bland annat spelat Robin Hood i tornerspelen, längtar efter att ha publik igen.

– Vi är vana att köra tornerspelen hela somrarna, inte bara i Arboga utan runt om i hela Sverige. Det börjar bli bedrövligt tråkigt att ha varit utan det i över ett års tid. Vi kommer göra allt som står i vår makt för att kunna göra något på hemmaplan – trots begränsningarna som finns nu, säger Gustav Norman, som tillsammans med frun Maria är koordinatorer för Medeltidsdagarna för Arboga Riddarna.

– Det gäller att tänka till. Vi får titta på olika lösningar, bland annat vilka olika läktare som finns att hyra för att kunna hålla rätt avstånd, och självklart att få ihop det ekonomiskt. Men vi ska lösa det på något vis, slår Gustav fast.

Arboga riddarna är beredda att göra fler föreställningar än tidigare.

– Det kan bli fler och kortare föreställningar eller så får vi ta in fler riddare helt enkelt. Det är många riddare som är hungriga och jag kan se till att få hit fler. Vi vill ge alla möjlighet att se tornerspelen. Vi är väldigt hungriga och sugna på att ge Arbogaborna detta igen.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-