Västmanland
18:22 | 31 mars 2021

Fas två vaccineras i Västmanland

Region Västmanland informerar om hur vaccinationen går i länet.

Foto: David Eriksson/Arkiv

På onsdagen gick Region Västmanland ut med ett pressmeddelande om det pågående vaccinationsarbetet i länet.

Man skriver att man vill vaccinera så många så möjligt så snabbt som möjligt, och därför av planeringsskäl har ökat gruppen från personer i åldrarna 75-79 till alla som är äldre än 70 år.

Personalvaccinationerna är fortsatt pausade för att snabbare kunna erbjuda fler invånare den första dosen vaccin.

– Att skicka brev med bokad tid underlättar för många invånare, som slipper ringa Vaccinationsbokningen eller leta efter lediga tider på webben. Det tar dock tid att få ut kallelser, vilket gör det svårt när vi med kort varsel får större vaccinleveranser än vad vi räknat med. Genom att samtidigt kunna erbjuda vissa tider bokningsbara på webben, kan vi säkerställa att det vaccin vi får används så fort som möjligt, säger Jonas Ekström, överläkare och ansvarig för vaccinering mot covid-19, Region Västmanland.

Volymerna av vaccin väntas öka senare i fas 2, i vecka 15 förväntas större leveranser och troligtvis fler vaccin som kommer att godkännas.

I fas 2 ingår personer som är 65+, personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter, personer som genomgått benmärgs- eller organtransplantation och deras hushållskontakter samt personer med LSS och är över 18 år i eget boende.

I Västmanland är cirka 60 000 invånare 65 år och äldre, av dessa har ungefär 20 000 fått minst en dos.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning inom fas 2 och vaccinerar de äldsta först. Det är viktigt att vi får ett bra flöde i vaccinationerna. Det kan göra att det inom en åldersgrupp som 70 år och äldre kan variera när man får tid för vaccination. Ibland kan några personer som är 71 år vaccineras före någon som är 79 år. Vi vill se till att allt vaccin vi får används så fort som möjligt. I frysen gör det ingen nytta, avslutar Jonas Ekström.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-