DEBATT
07:25 | 23 november 2023

Höger på alla nivåer

Arboga styrs alltså nu på alla tre nivåer av Sverigedemokrater, Moderater, Liberaler och Kristdemokrater och det märks.

Foto: Henrik Hansson

Arboga står inför större utmaningar 2024 än vi trodde tidigare. I budgetprocessen i maj såg Arboga kommun ut att ändå klara ett nollresultat utan stora krav på nedskärningar. S, V och MP la en budget som dessutom gav verksamheten en realistisk möjlighet att möta de utmaningar vi står inför.

SD, M, L och KD tillsammans med Centerpartiet valde dock att rösta igenom en budget utan nya satsningar på verksamheten.
När vi nu går in i höstmörkret så är det inte bara mörkret utanför som är påtagligt. Ett nytt ekonomiskt mörker lägger sig över verksamheten.

När nya omständigheter kräver en ändring av den budget som lades i somras så kommer ytterligare sparkrav från de partier som i minoritet styr Arboga.
Total tondövhet för verksamheternas skrik på hjälp blir den bästa beskrivningen av det politiska styret vi har i Arboga.

Regeringens svek mot kommuner och regioner blir nu också tydligare. Regeringen och dess stödpartier, som består av samma partier som styr i Arboga, väljer att kasta kommunerna och regionerna in i ett år av uppsägningar och nedskärningar för att kunna genomföra satsningar på sänkt skatt på snus och höjda rotavdrag.

Regionen, som även de styrs av de partier som skrivit under Tidöavtalet, ska nu ta ställning till förslag som hotar att lägga ner akuten i Köping samtidigt som kostnaden för att gå till tandläkaren höjs.

Arboga styrs alltså nu på alla tre nivåer av Sverigedemokrater, Moderater, Liberaler och Kristdemokrater och det märks.
För första gången ser vi nu högerpolitik hela vägen från Regering och riksdag till Västerlånggatan. På alla nivåer är svaret nu nedmontering av välfärden och sparkraven står som spön i backen.

Nu måste vi Arbogabor visa att detta inte är det vi vill med Arboga, Västmanland eller Sverige.
För i Arboga finns alternativ. Vi har ett budgetförslag som redan i våras tog höjd för att använda 9.8 miljoner kronor av pengar vi avsatt i ljusare tider. I tider där vi haft en rödgrön regering som såg till att kommunerna klarade pandemin.

Vår avsikt var att förstärka verksamheten med dessa pengar, men i det läge regeringen nu försatt oss i så kan dessa pengar användas för att ta bort de sparkrav som läggs på verksamheten. De kan användas för att hålla näsan över vattenytan och invänta den vändning i ekonomin som ekonomerna förutser komma efter 2024.

Nu är det återigen upp till Centerpartiet. Väljer de sparkrav och ansluter till SD, M, L och KDs budgetförslag? Eller väljer Centerpartiet att freda verksamheterna från nedskärningar?

Andreas Silversten (S), Manuel Huerta (V), Carina Björndahl (MP)


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-