Arboga
06:15 | 26 oktober 2020

PRO Arboga kämpar för att motverka ofrivillig ensamhet

Coronapandemin har satt rejäla käppar i hjulen för Sveriges pensionärsorganisationer, men PRO Arboga gör allt de kan för att arrangera coronavänliga aktiviteter för äldre.

Ulla Berndtsson och PRO Arboga vill sprida hopp och glädje till ofrivilligt ensamma pensionärer.

Förra hösten beviljades PRO Arboga ett bidrag från Socialstyrelsen för att ordna aktiviteter för ofrivilligt ensamma pensionärer. Detta resulterade i bland annat studiecirklar där deltagarna fick lära sig grunderna inom den digitala världen.

– Sedan skickade socialstyrelsen ut att man kunde ansöka om mer pengar för samma projekt, och PRO ansökte om mer pengar, och fick mer, berättar ordförande Ulla Berndtsson

– Vi tänkte att vad bra, då kan vi ordna aktiviteter under sommaren och turista i vårt eget län, så att man inte behöver vara ensam mitt i sommaren.

Vad som hände sedan vet vi alla, coronapandemin slog ner som en bomb och stoppade alla planer.

– I mars månad satt vi där med ett bidrag som möjliggjorde lite aktiviteter som inte kunde genomföras. Då fick vi ett meddelande från Socialstyrelsen om att vi kunde få ytterligare pengar utan att söka, för att motverka den ofrivilliga ensamheten som blivit ännu mer påtaglig i och med coronapandemin.

PRO Arboga tackade ja till den extra slanten och började planera för nya aktiviteter som är coronaanpassade.

ABF var de som arrangerade fjolårets studiecirklar där deltagarna lärde sig använda datorer och mobiltelefoner, och snart stod det klart att ABF kunde coronaanpassa cirkelstudierna.

– Vi har bestämt att vi ska se till att pensionärer får kunskap i det digitala, och det gör ABF på uppdrag från oss, säger Ulla Berndtsson och fortsätter:

– Det handlar om att människor ska bli trygga i det här, att man ska kunna betala räkningar på datorn och känna att jag gör rätt, det här går bra. Och ha vetskapen om att man har någon att ringa till och fråga hur man ska göra.

Cirkelstudierna är gratis och bokas via PRO Arbogas hemsida eller genom ett samtal till Ulla på nummer 070-650 24 56.

– Det kostar inte något för vi vill att alla ska få möjlighet att lära sig hur man använder datorer och mobiltelefoner. Och det är viktigt att man lär sig från pålitliga källor, därför kommer till exempel banken och informerar om vad som gäller med Bank-ID.

I samarbete med ABF anordnar PRO Arboga också digitala sändningar som innehåller allt från information till kulturinslag i syfte att skänka en stund av gemenskap.

Utöver samarbetet med ABF ordnar PRO Arboga aktiviteter som ”Rörelseglädje” och ”Pandemifika”.

– Vi ordnar ”Rörelseglädje” tillsammans med Atletklubben varje tisdag klockan 10-11. Vi träffas på grönområdet mellan Vasagymnasiet och Vasahallen och gör de rörelser vi kan. Då träffas man utomhus, på säkert avstånd och får motionera lite. När det blir kallare så kommer vi att ta på oss mer kläder och ta stavpromenader istället.

På fredagar arrangeras ”Pandemifika” i fönstersalen på Medborgarhuset där PRO Arboga bjuder på kaffe med tilltugg. Under hösten kommer man även att ordna bio som självklart är coronaanpassad.

Evenemangen är gratis och öppna för både medlemmar och ofrivilligt ensamma pensionärer som inte är medlemmar.

– I dessa tider får vi lov att vara solidariska. Det viktigaste just nu är att bryta ensamheten och att folk känner hopp, avslutar Ulla Berndtsson.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-