Fotboll
05:46 | 30 oktober 2022

Wille stormtrivs i anrika IFK Norrköping: ”Väldigt lärorikt”

Arboga Södra-produkten om flytten till Norrköping, att tillhöra en allsvensk klubb och om drömmen att få spela på landets högsta nivå.

Målvakten Wille Jakobsson var hett villebård bland de allsvenska klubbarna. Arbogasonens val föll till slut på IFK Norrköping. Foto: IFK Norrköping

Wille Jakobsson gjorde debut i Arboga Södras A-lag redan som 14-åring. Få kunde missa talangen som fanns där och det var därför naturligt med en flytt upp i hierarkin.

Det blev först Eskilstuna City för målvakten och därefter AFC Eskilstuna i Superettan. Där gjorde Jakobsson så pass bra ifrån sig att det blev provträning med självaste Tottenham Hotspur sant att klubbar från Allsvenskan fick upp intresset. I mars stod det klart att nästa klubbadress för Wille Jakobsson skulle bli klassiska IFK Norrköping.

– Det blir väldigt mycket fotboll här nere. Norrköping är en nivå högre än Eskilstuna så väldigt mycket av livet här nere kretsar kring fotbollen. Det är skillnad i storleken på klubbarna. IFK Norrköping har funnits med länge och har större historik än AFC. Det är lite andra förutsättningar och förväntningar, säger Wille Jakobsson till Magazin24.

För Jakobsson har det varit en omställning att komma till en större förening och organisation. 20-åringen säger dock att han trivts otroligt bra från första träningen. Inledningsvis fick Wille spela matcher med IF Sylvia, IFK Norrköpings samarbetsklubb i division 1 Norra.

– Det gick väldigt bra, både för mig och laget, i början. Vi var med i toppen och slogs om de högsta placeringarna.

Efter halva säsongen kallades Jakobsson tillbaka till IFK.

– De tyckte att jag hade gjort det bra i Sylvia och att jag därför skulle vara med i A-laget som andremålvakt. Det har jag varit de senaste matcherna. Det är både kul och mindre kul. Man vill självklart spela, men det är kul att vara där och få se hur allt går till. Det är väldigt lärorikt.

Framför Wille i turordningen bland målvakterna i Norrköping återfinns välmeriterade Oscar Jansson. Jakobsson står inför en rejäl utmaning att peta sig förbi mellan stolparna.

– Han är en riktigt bra målvakt, väldigt ödmjuk och hjälper oss andra målvakter otroligt mycket ihop med målvaktstränarna i klubben. Oscar har stor erfarenhet och ser små detaljer i spelet som vi andra kan arbeta på. Han kommer med väldigt många goda tips, säger Jakobsson.

I september gjorde Jakobsson sin A-lagsdebut för Norrköping. Foto: IFK Norrköping

Än så länge har Wille Jakobsson inte fått känna på spel i svensk herrfotbolls finrum, Allsvenskan. Däremot så har 20-åringen gjort debut i IFK Norrköpings A-lag.

Den kom i mötet mot Täby FK i Svenska Cupen den 1 september, en match som dömdes av Köpingsdomaren Mohammed Al-Hakim och som Norrköping vann med 2–0.

– Det var speciellt att göra min första tävlingsmatch i IFK-tröjan. Jag fick hålla nollan, så det var riktigt kul! Det var viktigt att vi tog oss vidare i cupen. Då väntar roligare matcher på försäsongen innan Allsvenskan drar i gång nästa säsong, säger Wille.

Som klubb har IFK Norrköping haft en turbulent säsong. Laget hade höga förväntningar på sig, men de införlivades inte vilket ledde till att tränaren Rikard Norling fick sparken.

Norling ersattes av danske tränaren Glen Riddersholm.

– För mig har det inte varit så jättemycket kring det som hände i klubben. Vi är en målvaktsgrupp som har pushat varandra och fokuserat på oss hela tiden. Glen har kommit in med väldigt bra energi och tagit upp laget. Jag tycker vi har blivit bättre och bättre för varje träning. Det har sett allt bättre ut på matcherna. Vi har fått med oss vissa resultat och ibland har vi förtjänat mer än vad vi fick.

Elfteplacerade IFK Norrköping har i princip säkrat nytt kontrakt i Allsvenskan till nästa säsong. Klubben kan fortfarande halka ner till negativ kvalplats, även om det är osannolikt under de två omgångar som återstår. Det kan öppna upp för att Wille Jakobsson får chansen från start framöver. Wille själv hoppas så klart på en start i Allsvenskan, men det är inget han räknar med.

– Man vet aldrig… Vi får se helt enkelt. Jag kommer se till att vara redo om jag blir uttagen.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-