Köping
06:00 | 7 oktober 2023

Agerade Köpings kommun bulvan åt Plagazi?

Köpings kommun ansökte om 149 miljoner hos Naturvårdsverket 2020.

Kommunen lovade att stå för driften och skjuta till 5 miljoner kronor i finansiering av Plagazis vätgasfabrik. Handlingen är inte diarieförd i kommunen.

Magazin24 fortsätter att granska och avslöja. Vi läser ett protokoll från kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) den 17 november 2020. Christer Nordling redogör då för möjligheten att söka bidrag hos Naturvårdsverket för att uppföra en vätgasfabrik i Köping.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar då, den 17 november, att Köpings kommun skall söka bidrag hos Naturvårdsverket.

Magazin24 kan avslöja att ansökan från Köpings kommun, undertecknad av Christer Nordling, i själva verket lämnats in redan den 29 september 2020. Denna information har vi hämtat i Naturvårdsverkets diarium. Christer Nordling var vid denna tidpunkt teknisk chef i Köpings kommun.

Christer Nordling, idag vd i VME, tidigare teknisk chef i Köpings kommun (foto: koping.se).

Att Plagazi sedan 2016 sökt alla tänkbara bidrag till grön omställning (samlingsbegrepp) och fått avslag på alla ansökningar fick KSAU ingen information om. Enbart Naturvårdsverkets fond Klimatklivet har delat ut 10 miljarder till företag som vill satsa på grön omsställning, fossilfritt och cirkulär ekonomi.

Ansökan från Köpings kommun avsåg klimatinvesteringsstöd för ”Negativt CO2-bidrag”. Det sökta beloppet var på 149 miljoner kronor.
Christer Nordling kompletterade ansökan den 16 oktober 2020. Det ser vi i ett yttrande från Länsstyrelsen till Naturvårdsverket daterat den 27 oktober.

Med hänvisning till offentlighetsprincipen begär vi ut Köpings kommuns ansökan om 149 miljoner kronor hos Naturvårdsverket. Handlingen finns inte diarieförd hos kommunen.

När en av oss (Karl Beijbom) träffar Christer Nordling, i dag VD på VME, på hans kontor på Kristinelundsgatan uppstår en diskussion om offentlighetsprincipen och skyldigheten att diarieföra.

Christer Nordling hävdar att ansökan aldrig, i formell mening, blivit inlämnad, eftersom den drogs tillbaka. Därför har den inte diarieförts hos kommunen. Handlingen finns heller inte kvar i Christer Nordlings dator och har aldrig sparats i någon pärm:

– Den har gått i papperskorgen eftersom det inte blev någon ansökan.

Magazin24 framhåller i dialogen med Christer Nordling, att alla handlingar som skickas till eller från en myndighet omedelbart skall diarieföras. Det fastslår både svensk grundlag och allmän lag.

Noterbart är att Christer Nordling i ansökan hos Naturvårdsverket upprepar den felaktiga och vilseledande information, som Plagazi ständigt sprider:

”Plagaziprocessen finns uppbyggd i Arlington där man bevisar att den patenterade tekniken fungerar.”

Fel.

Bolaget InEnTec i Arlington använder inte den patenterade Plagaziprocessen. I stället används patentet Plasma Enhanced Melter (PEM), framtaget av MIT. PEM tillämpas i 13 olika anläggningar i världen och har funnits på marknaden i 20 år.

Vi noterar att Länsstyrelsen som remissinstans i mejlväxling påpekar att endast den som är ansvarig för ansökan, Köpings kommun, kan ta del av stödet, enligt EU:s statsstödsregler.

Varför gör Länsstyrelsen detta självklara påpekande?

Misstänkte Länsstyrelsen att ett bidrag på 149 miljoner kronor i själva verket skulle vara ett stöd för Plagazi AB?

Den ansökan från Köpings kommun, som vi fått ut från Naturvårdsverket, är i flera delar svartmarkerad och oläslig. Men – i kontakt med en visselblåsare har vi fått ut en handling där alla uppgifter är synliga och går att läsa.

Länsstyrelsen påpekar i sitt remissyttrande till Naturvårdsverket att det inte framgår ”hur arbetsfördelningen mellan Köpings kommun och Plagazi AB är reglerad (ansvar, resurser, risker) för ett projekt av denna storleksordning.”

Christer Nordling svarar Länsstyrelsen:

  • Att Köpings kommun skall vara kravställare och driftansvarig
  • Att Plagazis roll är att vara projektkoordinator
    Detta är nya och sensationella uppgifter, inte omnämnda i någon avsiktsförklaring, inte beslutad i någon nämnd, inte i kommunstyresen, inte i kommunfullmäktige.

Länsstyrelsen vill också att kommunen ”klargör överenskommelser och åtaganden kring med­finansieringen av fabriken.”

Köpings kommun svarar då, via Christer Nordling:

  • Att Köpings kommun är beredd att investera 5 miljoner kronor i den tänkta vätgasfabriken

Denna uttryckta investeringsvilja från kommunen saknar också varje form av politiskt beslut i Köpings kommun, varken i någon nämnd, kommunsstyrelsen eller kommunfullmäktige.

Magazin24 konfronterar Christer Nordling med uppgifterna om den uppgivna ansvarsfördelningen mellan Köpings kommun och Plagazi, samt investeringsbeloppet på 5 miljoner kronor.

Nordling svarar att detta var tidigare tankegångar, inte aktuella i dag.
Förankringen i beslutsprocessen i hela projektet kring vätgasfabriken i Köping förblir otydlig, oklar och obegriplig för den som synar projektet ur alla aspekter.

Länsstyrelsens yttrande över Köpings kommuns ansökan till Naturvårdsverket innehåller många frågetecken och utmynnar i konstaterandet:

”Länsstyrelsens sammantagna bedömning av ansökan är inte positiv”.

Länsstyrelsen redogör för sin bedömning i flera detaljerade punkter, till exempel:

  • Att kalkylerna inte är underbyggda med verifierbar data
  • Att uppgivna offerter i finansieringskalkylen bygger på muntliga uppgifter
  • Att Köpings kommun skall kunna specificera kravet på en anläggning som idag inte finns i Sverige. (Ingen kravspecifikation från Köpings kommun presenterad)
  • Att erfarenhet saknas på ingående komponenter i anläggningen

Länsstyrelsens kanske viktigaste kritiska fråga:

”Innebär åtgärden ökad produktion av el från förnybara energikällor (till exempel sol, vind, biobränslen, vatten eller torv)?”

Länsstyrelsens slutsats och svar på denna fråga:

”Nej”.

Naturvårdsverkets egen bedömning – efter Länsstyrelsens remissyttrande – är mycket kritisk och påtalar bland annat ”avgörande brister i genomförandekapaciteten.”

Detta påpekar Naturvårdsverket i mejl till Köpings kommun den 10 december 2020.

Den 20 december 2020 skriver Christer Nordling till Naturvårdsverket:

”I och med att Naturvårdsverket anser vårt projekt vara behäftat med avgörande brister i genomförandekapaciteten så väljer vi att återta vår ansökan om stöd.”

Vi noterar att Christer Nordling drar tillbaka en ansökan som han anser att han, som representant för Köpings kommun, aldrig har lämnat in.

En ansökan som kom till Naturvårdsverket en dryg månad innan kommunstyrelsens arbetsutskott fattade beslut och godkände att denna ansökan om 149 miljoner kronor skulle upprättas och skickas in.


  1. Den 17 november 2020 informerade Christer Nordling, då teknisk chef i Köping, kommunstyrelsens arbetsutskott om möjligheten att söka bidrag hos Naturvårdsverket. Arbetsutskottet beslutar att ansöka om bidrag.
  2. Men Köpings kommun/Christer Nordling har i själva verket sökt bidrag för vätgasfabriken på 149 miljoner kronor långt tidigare, den 29 september 2020. Detta var inte känt i kommunstyrelsens arbetsutskott.
  3. Naturvårdsverket fattar beslut om att avskriva Köpings kommuns ansökan. Detta eftersom Köpings kommun dragit tillbaka sin av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket starkt kritiserade ansökan.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020