PORTRÄTT
Carl Eklund har använt sin tvåhandsfattade teknik sedan barnsben. Foto: Karl Beijbom.

Bowlingens Mozart

Carl tänker bli bäst i världen.

Carl Eklund är elitspelare i bowling sedan tidig ålder. Han siktar på att bli bäst i världen. Han är duktig på huvudräkning och läser gärna böcker om hur hjärnan fungerar. Han skulle gärna besöka ett annat universum och kan inte motstå Marabou mjölkchoklad. Magazin24 har träffat honom.

Vi träffas på O’Learys, där bowlingen i Köping i dag håller till. Vi sitter ner i hörnan till höger om huvudingången och samtalar under någon timme. Sedan får Carl visa upp sin suveränitet på bana 12, då Magazin24:s reporter i ett antal bilder kan dokumentera Carls vinnande spelstil.

Carl Eklund är bara 19 år gammal men mer meriterad inom bowling än många elitspelare efter en lång karriär. Han spelade bowling första gången, 18 månader gammal. Han gjorde sin första 200-serie när han var 4 år. Han vann B-SM för seniorer när han var 9. Han debuterade i Elitserien när han var 11 år och avgjorde matchen med resultatet 880 poäng. Han var den yngste Europatourvinnaren för seniorer när han var 15 år gammal. Han vann VM-guld för juniorer, U21, när han var 16 år.

Carl spelar i IKW Köping BK, som ligger i Elitserien. Halva laget utgörs av familjen Eklund. Pappa Tony, Carl och hans äldre halvbror, Victor, samt Ossian Kinnari, son till pappa Tonys sambo i dag, Petra.

Carl berättar om sitt liv som en helt vanlig kille i Köping och en helt unik elitspelare inom bowling.

– Jag är född och uppvuxen i Köping. Min pappa är fackligt aktiv, min mamma har varit egenföretagare, men jobbar i dag med tågräls. Som barn var jag bråkig och ilsken och irriterad på många saker. Allt detta växte jag ifrån. Jag har gått på dagis på Benjamin, sedan gått på S:t Olovsskolan, Karlbergsskolan och Ullvigymnasiet. Idrott, matte och NO var de ämnen jag gillade mest. På gymnasiet har jag gått bygg- och anläggning.

Varför valde du denna linje på gymnasiet?

– Jag ville gå en yrkeslinje som gav mig chans till ett jobb vid sidan av min satsning på bowlingen. Jag har varit lite lat med att söka jobb, men jag skall skärpa mig. Just nu är det bowling på heltid.

Hur kom bowlingen in i ditt liv?

– Min pappa tog med mig på bowlingen innan jag knappt kunde gå. Jag spelade första seriematchen när jag var 5–6 år gammal. Började spela för Farmen, som gick ihop med Westmannia och blev IKW Köping BK. Jag var den yngste som spelat ligaspel. 11 år gammal blev jag den yngste i Elitserien.

Har du inte spelat fotboll och hockey och bandy med dina kompisar?

– Jag spelade alla sporter. Älskade fotboll när jag var yngre. Jag blev också aktiv inom friidrott. 200 meter var min favoritgren. Minns inte mitt personliga rekord. Men träningstiderna för friidrott och bowling kolliderade. Jag tvingades att välja i 14-årsåldern. Då valde jag bowlingen.

För Carls syster, Ida, blev det tvärtom. Hon började med bowling men gick över till gymnastik och friidrott i stället.

Foto: Karl Beijbom.

Vad i bowlingen är det som fascinerar dig?

– Att det alltid är olika och annorlunda. Att det är olika förutsättningar varje gång beroende på banor och lokal. När jag var 15 år så gick det ju väldigt, väldigt bra. Jag dominerade nästan varje tävling jag spelade. Men då var det nästan samma spel hela tiden. Att man skulle spela lite mjukare och släppa bollen på ett väldigt fint sätt. I dag har det blivit en annan typ av bowling.

Du säger ”bollen” när andra säger ”klotet” – varför?

– Många reagerar på att jag oftast säger ”bollen”. Jag tror att det beror på att jag var väldigt involverad i fotboll när jag var yngre. Jag vande mig att säga bollen istället för klotet. Det har jag fortsatt med.

Vad är det unika i din talang?

– Jag har väl alltid haft talang för bowlingen men har också alltid tränat på ett extremt sätt. Jag har haft ett mindset som är lite annorlunda än många andra. Min farsa har en extrem vilja. När det går dåligt så börjar han träna mer istället som för som många andra, som kanske hellre väljer att sluta spela. Jag har väl ärvt från farsan, att varje gång det har gått dåligt så vill jag bli bättre – och det som gjorde att jag misslyckats får inte hända igen.

Berätta om ditt mindset!

– Det är framför allt att aldrig ge upp. Men – varje gång det har gått dåligt går jag ner och kör kanske 10 timmars träning på den detalj där jag misslyckats. Så varje gång det har gått dåligt så har jag blivit bättre på ett sätt. Alltså – ju fler förluster desto bättre har jag blivit. Och ju fler vinster, desto mer analyserar jag, desto mer bekräftar jag inför mig själv vad jag är bra på.

Hur mycket tränar du?

– Jag skulle säga att det kan variera väldigt mycket. Men om jag går efter mitt träningsschema, som jag har skrivit ner, tränar jag 30–40 timmar i veckan. Förutom bowlingen går jag på gym. Och jag simmar två, tre gånger i veckan, omkring 3 000 meter per gång i lugn takt. Det är så skönt att simma, man skadar sig aldrig. På gymmet kör jag lite boxning. Vill lära mig att försvara mig själv. Jag kör också konditionsträning med Sture Kautto.

Jag förknippar inte bowlingsporten med vältränade idrottsmän. Har jag fel?

– Nej, bowlare är inte kända för sin fysik, tyvärr. Det är så klart mycket bättre mentalt att också vara vältränad. Då kan du ta bättre beslut. Jag spelade för några år sedan en turnering i Frankrike. Då spelade jag från klockan sju på morgonen till klockan åtta på kvällen. Serie på serie på serie på serie. Har du sämre fysik så kommer du att ta sämre beslut. Hjärnan orkar inte om den inte får stöd av en vältränad kropp.

Bowlingen tycks inte ha någon ålder – liksom golfen och ridsporten. Du kan vara ”gammal” men ändå i topp?

– Bowlingen har ingen ålder. Du kan vara väldigt ung, som jag och spela fantastiskt bra. Du kan vara över 90 år, som Bertie Lindgren från Köping, och ändå vara aktiv spelare. Att bowlingen är ”åldersneutral” är en av många tjusningar med denna fantastiska sport.

Din störste idol och förebild inom bowlingsporten?

– Jason Belmonte, 41 år gammal, professionell bowlingspelare från Australien. Sedan 2008 har han spelat på PBA-touren i USA och vunnit 21 titlar. Han håller också bollen med båda händerna, som jag, för att skapa högre fart och rotationshastighet.

Vad är det för skillnad mellan olika klot?

– Det är kärnorna och coverstocken, som det kallas, som spelar roll. Alltså skalet och kärnan. Du har två olika typer – symmetriska och asymmetriska klot. Symmetriskt är de lika, asymmetriskt är de olika. För att de ska rulla på olika sätt när klotet landar.

Vilken typ av klot använder du?

– Jag specialiserar mig på asymmetriska. Detta för att jag gillar kicken i käglorna. Det slår bättre i käglorna med asymmetriska klot.

Hur då?

– Eftersom de går lite längre ner är det lättare att få lite skarpare vinkel in i käglorna. Vilket resulterar i, som vi kallar det, mer carry under bobblingen. Men det kan ju också göra att du får för mycket ingångsvinkel. Så du kan ställa till exempel kägglor som åttan och nian. Åttan är den till vänster, nian är den längst till höger. Så det är väldigt specifikt. Därför måste man byta klot ibland.

Berätta om dina mentala coacher?

– Jag har en extremt duktig coach som heter Torbjörn Liv. Och sen har jag haft två mentala coacher inom landslaget, Louise Sonne från Danmark och Terje Lien. Den främsta coachen är min farsa, såklart. Han har ju varit med på allt och vet exakt hur jag funkar. Han vet alltid exakt vad jag borde göra fast jag inte alltid gör det.

Vad är din starka sida, vad är din svaga sida inom bowlingen?

– Min starka sida är att jag nästan aldrig kan bli bortoljad. Jag kan nästan spela på alla banprofiler. Men det är också min svaghet. Jag brukar definiera det som A-game. Men nu försöker jag göra allt till mitt A-game. Det är jobbigt när man kommer på några tävlingar. Då kanske man möter någon som har bowlat tre år på den banan.

– Då får man bara anpassa sig och göra samma sak som motspelaren och göra så gott man kan. Det blir speciellt när man verkligen tränar på allt, istället för att träna på någonting specifikt.

I golf är alla banor olika i en varierande natur med nya synintryck. I bowlingen är allt detsamma. Gör inte detta bowlingen tråkig?

– För en utomstående kan det verka som att allt är likadant hela tiden. Men så är det inte. Många omständigheter gör att det är olika spel hela tiden. Olika olja på banan. Temperaturen i hallen påverkar spelet. Är det varmare i lokalen blir oljan smetig och banan svårare att spela på. Lufttrycket i lokalen liksom takhöjden påverkar också spelet. Allt detta måste jag som spelare ”läsa av”.

Foto: Karl Beijbom.

Oljas banorna för hand?

– Nej, så var det förr. I dag är det en maskin du bara programmerar. Den ska gå så här, det är typ höger och vänster och tolv banor.

Vilken fantastisk pappa/son-relation du och din pappa måste ha, som har bowling som gemensamt intresse och passion?

– Ja, det blir en speciell relation. Vi tillbringar ju så mycket tid tillsammans, på träning och på tävling. När jag var yngre kunde jag tycka att det var jobbigt. I dag förstår jag vilken fördel det har varit.

Hur går det till när du tränar mentalt?

– Det är att göra något som är fysiskt jobbigt – att känna att jag uthärdar. Det kan vara att lyfta tunga vikter ett visst antal gånger på gymet fastän du inte tror att du orkar en gång till. Bästa mentala träningen inom bowlingen är att tävla så ofta du kan.

Varför håller du klotet med två händer?

– Jag var ju så liten när jag började med bowling. Orkade inte hålla bollen med en hand. Sedan har det bara fortsatt. Jag får ju ofta kommentarer, att jag använder barnteknik, att jag inte spelar traditionellt. Men det har funnits kända spelare som spelat med tvåhandsfattning, till exempel Oscar Palerma och Gisabell Monte.

Vad finns det för detaljer i ditt spel som du just nu fokuserar mycket på för att bli bättre?

– Just nu är det att kunna spela lite tajtare som man säger. Spela närmare fickan, spela närmare första käglan, och rotera klotet långsammare. Inom bowling söker man power revs (klotets rotation). Men eftersom man söker mycket sånt så har de gjort profiler som nästan blir en nackdel istället. Så de tar ju bort dem så man har lite mer fart och kraft.

Vilken betydelse har visualiseringen – att du i din fantasi ser att alla käglor faller?

– Enormt stor betydelse. Jag fantiserar alltid att alla käglor faller innan jag släpper iväg bollen. Det du kan fantisera kan du också lyckas med. Detta är min övertygelse och min erfarenhet.

Vad betyder farten på klotet?

– Farten på klotet brukar variera från 22 till 36 kilometer i timmen. Min egen grundfart är 28 kilometer i timmen. Jag har en modern teknik så det är lätt för mig att kasta bollen ganska hårt. Om du har mer power kan du få käglorna att skaka på ett annat sätt – och fler käglor faller.

Du kan växla mellan att snurra klotet åt vänster och höger. När väljer du vänstersnurr och när väljer du högersnurr?

– En tävling kan vara 10 procent vänster och 90 procent höger. Vänstersnurren blir oftast mer användbar de sista serierna. När oljan ”brinner upp” kastar många mot höger. Vänstern är i det läget fräschare. Det är nyare olja på den. Mindre utbränd. Så man kan få lite mer att spela på. Då har jag glädje av min vänstersnurr.

Du är väldigt bra på att slå ner alla käglor 12 gånger i rad. I nästan varje tävling?

– Nej, jag skulle inte säga nästan varje tävling. Men det är förstås en fantastisk känsla varje gång jag lyckas.

Vad gör du när du inte bowlar?

– Äter mat och gör helt vanliga saker inom familjen. Gillar TV-serien NCIS (Naval Criminal Investigative Service). Men mest tränar jag.

När blir du världens bästa bowlare?

– Jag siktar på att bli bäst i världen. Det har jag alltid gjort. Det var en av de första orden jag yttrade när jag började kunna snacka. Jag hoppas att jag inom något år spelar i PBA Touren i USA (Professional Bowler’s Association.) Det är svårt att sätta en tidsgräns när jag skall vara bäst i världen. Det känns som ett mål för livet. Jag vill ju till USA i alla fall för att ge mig själv chansen att bli bäst i världen. Jag kan inte säga att jag är bäst i världen om jag bara spelar i Sverige och Europa. Det går inte tyvärr.

I mitt liv som reporter, publicist och tidningsman har jag fascinerats av människor som når mästerskap, inom sina områden: affärsliv och samhällsliv, idrott och kultur, forskning och vetenskap.

Som drivs av ”in search of excellence”. Som vill gå ” from good to great”.

Vi känner alla till stjärnor i unga år – en Björn Borg i tennis, en Ingmar Stenmark i utförsåkning, en Zlatan i fotboll.

Men Carl Eklund i bowling slår dem ändå med hästlängder i att vara elit i extremt tidig ålder. Vi måste gå till den klassiska musikens värld för att hitta Carl Eklunds jämlike.

Wolfgang Amadeus Mozart skrev sitt första musikstycke vid tre års ålder. Han var en utmärkt violinist vid sex års ålder och fick då uppträda inför kejsaren i Wien. Som sjuåring kunde han spela vilket svårt stycke som helst efter noter. Han improviserade arior och kunde transponera musikstycken från en tonart till en annan.

Carl Eklund är – varken mer eller mindre – bowlingsportens Mozart.


21 personliga frågor till Carl

  1. Beskriv dig själv i tre ord.
    – Lugn, viljestark och beskyddande mot folk jag tycker mycket om.
  2. När känner du dig lycklig?
    – När jag gjort någon glad och när jag gjort något bra. När jag ser i någons ögon att min insats varit betydelsefull. Inom bowlingen när jag vinner – det enda som räknas.
  3. Vad fyller dig med den största tacksamheten?
    – Jag är tacksam för min familj och all tid jag får spendera med mina familjemedlemmar.
  4. Finns det någon bok du läst som betytt mycket för dig?
    – Jag är fascinerad av böcker om hur hjärnan fungerar, hur du kan låsa upp mentala låsningar och blockeringar.
  5. Tre egenskaper som du uppskattar hos andra?
    – Snäll, inkluderande, ödmjuk – med personlig karisma.
  6. Vilken människa betyder mest för dig idag?
    – Jag måste säga både farsan och morsan. Jag kan inte välja en.
  7. Vilken årstid föredrar du?
    – Jag föredrar vintern. Har väldigt fina vinterminnen från Kalix, där min mamma i dag bor med sin man.
  8. Vem är bäst på att få dig att skratta?
    – Då måste jag säga morsan.
  9. En frestelse du inte kan motstå?
    – Jag älskar chokladprodukter från Marabou.
  10. Ett citat som inspirerar dig?
    – ”Ge aldrig upp. Du vet inte hur nära du är att lyckas.”
  11. Vad skulle du vilja ha mod att våga?
    – Att följa min känsla, mina instinkter. Inte tänka så mycket, först. Jag har aldrig hoppat fallskärm, men det tänker jag göra någon gång.
  12. En okänd talang?
    – Jag är väldigt bra på huvudräkning. När familjen handlar får jag alltid räkna ut priset på en vara efter rabatten.
  13. En talang du önskar att du hade?
    – Jag skulle vilja kunna måla. Min morsa var en duktig konstnär när hon var yngre. Min storebror Viktor är också bra på att måla.
  14. Favoritfärg när du klär dig?
    – Svart är så lätt att välja. Men jag gillar också blå och grå.
  15. Vilket instrument är vackrast att lyssna på?
    – Piano tycker jag är väldigt fint. Jag spelade lite piano när jag var liten. Inte nu längre.
  16. Ett resmål som lockar dig som du inte besökt
    – Australien.
  17. Om du visste att du inte skulle kunna misslyckas, vad skulle du göra då?
    – Besöka ett annat universum. Eller stoppa åldrandet som livsprocess.
  18. Finns det något TV-spel eller dataspel som engagerar dig?
    – Jag gillar Hearthstone. Ett enkelt strategispel med kort och olika monster som du ska bygga upp för att kunna vinna.
  19. Vilken bil skulle du helst vilja vinna på lotteri?
    – En Chevrolet Camaro vore häftigt att vinna och äga.
  20. Dina drömmars flickvän – beskriv henne!
    – Jag vill att hon skall vara smart och omtänksam, lugn och fin.
  21. Din sista måltid i livet, vad skulle du vilja bli serverad?
    – Kyckling, ris och curry. Väldigt enkelt men jag kan aldrig få nog av denna rätt. Det får också blir min sista måltid i livet.

PORTRÄTT
IDAG

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020