Köping
15:00 | 5 mars 2023

Minnesbilden: När Köping fick el

Tycker du att elströmmen är dyr idag? Läs då det här!

Köpings elverk invigdes i april 1900. Huset finns kvar och är idag en del av Måleribolagets lokaler.

Under andra halvan av 1800-talet hade Sverige börjat använda sig av el. Först i Köping var KMW som experimenterade med att framställa egen elström genom att koppla en ångmaskin till en generator som gjorde el till några lampor i verkstan.

Inte många i Köping kände till vad elektricitet var för något. Bostäderna värmdes ju med ved i kaminer och kakelugnar, maten lagades i bästa fall på järnspisar och lysoljelampor och ljus användes till belysning. Lika för alla, hög som låg.

Det var stadsbranden 1889 som satte fart på debatten om el. Politikerna konstaterade att öppen eld i olika former inne i staden var farligt och borde minimeras.

Några få i Köping hade hört talas om el och förstått att det kunde vara något för framtiden. De var ofta egna företagare, som sysslade med exempelvis maskintillverkning, lastning i hamnen, eller andra tunga lyft. Många av dem var politiskt aktiva och ansåg att den dåliga gatubelysningen i stan måste moderniseras.

Lyktstolpe på Glasgatan vid Mekaniska verkstaden. Den nedre lampan användes nattetid för att spara el då den stora lampan var släckt.

Den politiska debatten pågick i tio(!) år innan beslut började tas. Politikerna Hjalmar och Hadar Hallström, ägare av KMW, var utan tvekan de som hade mest erfarenhet av elström och var drivande i frågan.

Till sist, 1897, beslöt stadsfullmäktige att bygga en kraftstation i vattenfallet vid Ekebybro och köpte marken på ömse sidor. Själva elverket byggdes inne i stan på en blomsteräng vid Mellangatan, nuvarande Nygatan. Huset finns kvar och innehåller idag en färghandel.

Kraftverket i Ekebybro, turbinhallen år 1900. Föreståndaren och medhjälparen på bilden bodde i huset en trappa upp.

Elverket togs i bruk i april 1900. Elströmmen var dyr och ytterst få privatpersoner hade råd de första åren. Även för staden var det dyrt. Det första som togs i bruk var nya gatlyktor. Varje stolpe (43 st) hade två lyktor. En stor lykta för belysning morgon och kväll och en liten som lyste på natten då den stora var släckt av sparsamhetsskäl.

Köpings Stads Elektricitetsverk efter tillbyggnaden cirka 1916

Idag kostar en kilowattimme el knappt en krona i genomsnitt.  När elen togs i bruk i Köping i början på 1900-talet  kostade den 23 öre per kilowattimme. Det motsvarar i dagens penningvärde 67 kr!


Nedan visas startbilden obeskuren. Klicka för större bild.

Köpings elverk invigdes i april 1900. Huset finns kvar och är idag en del av Måleribolagets lokaler.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-