Den 20 december 2023 gick Hylte kommun i Halland ut med en pressrelease. Kommunen hade tecknat en avsiktsförklaring med Plagazi om att anlägga en vätgasfabrik. Kommunalråd Per Ågren svarar även på tio frågor.
Kommunstyrelsens ordförande i Hylte, Ronny Löfquist (mitten), tecknade avsiktsförklaring med Plagazis styrelseordförande Torsten Granberg den 20 december. På bilden syns Henrik Oretorp (till vänster) och Jörgen Andersson (till höger), seniorrådgivare i Plagazi AB. Foto: Hylte.se
Det vi läste var repris på allt vi hört i Köping: ”En investering på 1,6 miljarder kronor. Grön vätgas. Grön omställning. Sätta Hylte på kartan. 50–60 nya jobb”.
Allt detta som i Köping varit fejk news och som vi i över 30 artiklar i Magazin24 kunnat visa. All vår dokumentation har byggt på offentliga handlingar från till exempel Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Länsstyrelsen i Västmanland, Bolagsverket och Skatteverket.
Vi läser i pressreleasen från Hylte kommun den 20 december: ”Vi har haft kontinuerlig kontakt med Plagazi sedan första samtalet i mars i år, där vi har diskuterat hur en möjlig etablering i Hylte kommun skulle kunna se ut. Under perioden har vi även haft kontakt med Köpings kommun där Plagazi redan har en etablering igång.”
Läs igen – ”etablering igång”. Dessa ord betyder att alla tillstånd är klara, att alla politiska beslut fattats och driften påbörjad.
Men – detta är ju inte sant, fejk news. Ingenting av detta är uppfyllt i Köping i samarbetet mellan kommunen och Plagazi/Köping Hydrogen Park.
• Ingen markanvisning
• Inget markupplåtelseavtal
• Inget miljötillstånd hos Mark-och miljödomstolen
• Inga politiska beslut att säga ja till Plagazi/Köping Hydrogen Park:
▶ Inte i samhällsbyggnadsnämnden
▶ Inte i kommunstyrelsen
▶ Inte i kommunfullmäktige
Hur kan Hylte kommun ge denna felaktiga bild i sin pressrelease? Vi gräver och granskar vidare …
Vem i Köpings kommun har Hylte kommun haft kontakt med, som givit den fullständigt felaktiga bilden att ”Plagazi redan har en etablering igång i Köping”?
Vi skriver till kommunstyrelsens ordförande i Hylte, Ronny Löfquist (S) och frågar. Han svarar: ”Min kontaktperson på Köpings kommun är min motsvarighet Per Ågren… Jag har haft samtal i telefon med Per.”
Inte bara telefonsamtal. Kommunstyrelsens ordförande i Hylte skriver i ett andra mejl till oss den 29 januari 2024.
”Jag och min kommunchef gjorde även ett besök i Köping under hösten för att ta del av Köpings kommuns erfarenheter.”
Det var den 28 september som kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist och kommunchefen Emma Gröndahl besökte Köping för att ”snacka Plagazi”. De mötte då tre personer från Köpings kommun: Per Ågren, kommunstyrelsens ordförande, David Schanzer-Larsen, kommunchef samt Christer Nordling, vd i VME. Köpings kommunrepresentanter viftade med gröna flaggor, inte röda.
Vi får från andra källor inom Hylte kommun veta, att de goda rekommendationerna som Köpings kommun gav Plagazi och Torsten Granberg vägde tungt när Hylte kommun den 20 december fattade beslut att skriva på en avsiktsförklaring med Plagazi – att gå igång med en förstudie om att att anlägga en vätgasfabrik i Hylte kommun, som också den skulle få sin energi från förgasning av sopor och avfall.
Vi läser och jämför avsiktsförklaringarna i Köping och Hylte.
I Köpings avsiktsförklaring står det ingeting om vem som skall finansiera konsultkostnader och advokatkostnader för att möjliggöra alla tillstånd som Plagazi behöver.
I Hyltes avsiktsförklaring läser vi: ”Vardera part ansvarar för sina delar och står för sina kostnader.”
Som Magazin24 avslöjat har det kommunala bolaget VME stått för Plagazis alla kostnader för konsulter och advokater, cirka 700 000 kronor.
Vi jämför också den utlovade leveransen av fjärrvärme i avsiktsförklaringen mellan Plagazi och Köpings kommun den 6 december 2019 och avsiktsförklaringen mellan Plagazi och Hylte kommun den 20 december 2023.
I båda fallen talas det om samma produktionsanläggningar – HE 2000 och HE 6000. I avsiktsförklaringen med Köpings kommun utlovas 9 megawatt respektive 18 megawatt fjärrvärme i anläggningarna av två olika storlekarna.
I exakt samma anläggningar, i avsiktsförklaringen mellan Plagazi och Hylte kommun, har utlovad leverans av fjärrvärde sjunkit till en tredjedel, 3 respektive 6 megawatt.
Jörgen Andersson är Plagazis rådgivare och tidigare inrikesminister i Göran Perssons regering.
I Köping i maj 2022 förklarade Jörgen Andersson att ”Vätgasfabriken är inte fri från restprodukter.” Han fastslog att 150 000 ton koldioxid per år måste tas om hand.
Vid en presskonferens i Hylte den 20 december 2023 sade Jörgen Andersson, enligt de rosa sidorna i Hallands Affärer, en del av Hallands-Posten: ”Vid tillverkning av grön vätgas är vatten den enda restprodukt som kommer ut”.
Vilken Jörgen Andersson har rätt, han som framträder i Köping eller han som framträder i Hylte?
Han har rätt i båda fallen. Eftersom den enda restprodukten inte är vatten utan 150 000 ton koldioxid….är Plagazi-processen inte grön!
I både Köping och Hylte har Jörgen Andersson berömt respektive kommun för ”väldigt professionellt intryck, både politiskt och på tjänstepersonnivå.”
Plagazi har kommunicerat fake news i en aldrig sinande ström.
Vi kan göra en lång lista. Vi nöjer oss med en kort lista.
NEJ Plagazi skapar inte grön vätgas, bidrar inte till grön omställning genom att förgasa sopor och avfall. Därför har Plagazi fått tumme ner på alla ansökningar om statliga bidrag. Om vätgasen skall kallas ”grön” måste energin komma från sol, vind och vatten.
NEJ Plagazi revolutionerar inte. Den patenterade Plagaziprocessen används inte i någon enda anläggning i hela världen.
NEJ Plagazi har inte en provanläggning i Arlington/USA. Den ägs av InEnTech och använder ett helt annat patent, PEM (Plasma Enhanced Melter), utvecklat av MIT.
NEJ Nej, det är inte cirkulär ekonomi att förgasa 75 000 ton sopor och avfall, ofta med långa transportavstånd, för att utvinna vätgas i Köping. Klimatavtrycket av alla dessa transporter är inte redovisat av Plagazi.
NEJ Nej, det blir inte plasma vid så låg temperatur som Plagazi-processens 3 000 °C. Gasform, flytande form, fast form har ett fjärde aggregationstillstånd, plasma. Men då krävs en temperatur på över 10 000 °C.
NEJ Plagazi har inte flera aktiva projekt i Europa. Köping Hydrogen Park har kommit längst – då återstår ändå nödvändiga miljötillstånd hos Mark- och miljödomstolen liksom markanvisning, markanvisningsavtal samt politiska beslut inom Köpings kommun.
NEJ Plagazi har inte 30 anställda, som företaget uppger när man söker statliga bidrag till grön omställning. Årsredovisningarna visar att företaget aldrig haft mer än två anställda.
NEJ Illustrationer som skall visa och beskriva det ”världsunika Plagazi-patentet”, i till exempel ansökningar om miljötillstånd, kommer från ett annat bolags patent.
NEJ VafabMiljö har inte skrivit någon avsiktsförklaring med Plagazi att vara avfallsleverantör. ”Vi har en väl fungerande lösning i dag med Mälarenergi. Det är inte aktuellt med ett samarbete med Plagazi”, uppger VafabMiljö till Magazin24.
NEJ Någon finansieringslösning för investeringen på 1,5 miljarder kronor är ännu inte presenterad, fastän detta varit en återkommande fråga sedan avsiktsförklaringen den 6 december 2019.
Affärssamarbetet mellan Köpings kommun och Plagazi handlar om mycket mer än en eventuell vätgasfabrik med namnet Köping Hydrogen Park.
Det handlar om politik och juridik, fake news och faktaresistens, folkstyre kontra tjänstemannavälde. Det handlar om makt, utövad så att den skapar förtroende och trygghet och stärker demokratin.
Politiken skall inte tala om för juridiken hur den skall döma. Juridiken skall inte tala om för politiken vad den skall tycka.
Detta är grundläggande principer i demokratins maktfördelningslära om beslutande, verkställande och dömande makt.
Plagazi måste upphöra med alla sina fake news, och politiken i Köping måste sätta stopp för sin egen faktaresistens.
Dåvarande kommunalrådet Ola Saaw (M) i styrgruppen uttalade på en en presskonferens i maj 2022 sitt stöd för Sjötullen 1.2/1.22 som lokalisering: ”Det känns som en hundraprocentig plats att förlägga en sån här verksamhet på”. Torsten Granberg har i Magazin24 i en skriftlig kommentar maj 2023 uttalat: ”Sjötullen, som är utpekad för industriell verksamhet, är en idealisk plats för att etablera Köping Hydrogen Park.”
Medborgarna på Kungsängen och Malmön är av en annan uppfattning, och någon opinion för en vätgasfabrik bland övriga köpingsbor har inte gjort sig hörd.
Vi är övertygade om att i en SIFO-undersökning eller i en kommunal folkomröstning skulle väldigt få köpingsbor rösta ja till en vätgasfabrik på Sjötullen.
Vi är också övertygade om att en vätgasfabrik granne med Yara skulle minska Köpings attraktionskraft för befintliga företag att expandera, för företag som överväger att etablera sig i Köping och för människor som kan tänkas flytta hit.
Yara, Länsstyrelsen, konsultbolaget WSP har alla pekat på risken för en dominoeffekt, med två SEVESO-anläggningar så nära varandra – anläggningar med risk för explosion och detonation i sin drift.
Förtroendevalda i Köping måste vara lyhörda för folkopinionen. Makt får aldrig utövas så att den skapar känslor av vanmakt hos folket. Den politiker som är lyhörd för folkets vilja bygger förtroende, stillar oro och byter ut känslor av vanmakt mot känslor av trygghet.
Då förstärker vi Köpings demokrati och ökar lusten att bo, leva och verka i Köping.
Per Ågren svarar på tio frågor
Nu har Hylte kommun skrivit avsiktsförklaring med Plagazi. Vilken information har Hylte kommun fått från dig? Har övriga i styret du leder känt till dina kontakter med Hylte kommun? – Ingen hemlighet att vi träffat Hylte kommun. Det som diskuterades var processen som vi haft i Köping. Från förfrågan till avsiktsförklaring.
I Hyltes pressrelease den 20 december kunde vi läsa att Hylte varit i kontakt med Köpings kommun ”där Plagazi redan har en anläggning igång.” Plagazi har inte en vätgasfabrik som är igångsatt /pågår/ i kraft. Hur kan de styrande i Hylte kommun vara så vilseförda? – Det får du nog fråga Hylte och Plagazi.
I KF den 8 juni 2023 frågade Ola Saaw: ”Står den styrande politiska majoriteten helhjärtat bakom planerna på en vätgasanläggning i Köping?” Du svarade: ”Det enkla svaret är JA! Den styrande majoriteten är fortsatt för en etablering av en vätgasanläggning i Köping.” När har det nuvarande styret enats om denna gemensamma ståndpunkt? – En enig kommunstyrelse har beslutat att gå vidare med frågan. Majoriteten är en del av kommunstyrelsen.
”Plagazi har en stark pitch” är en klassisk replik av dig. På vilka grunder tycker du detta när Plagazi har fått nej på alla statliga bidragsansökningar och också svidande kritik av till exempel Länsstyrelsen? – Utifrån det som en etablering kan ge oss i form av spillvärme till vårt fjärrvärmenät. Det är grunden i vårt intresse.
I det nuvarande styrets 35-punktsprogram är ”nej till storskalig vindkraft” en av punkterna. Varför inte en punkt med kravet ”ja till en vätgasfabrik i Köping under mandatperoden, som producerar grön vätgas och bidrar till grön omställning?” Varför förde inte S i Köping fram ett sånt förslag när det nya styret i Köping skulle formas? – Fanns inte behov av det. S har inte en sådan punkt med i sitt handlingsprogram.
Du är ordförande i VME. Magazin24 har avslöjat att VME bekostat kostnader för advokater och konsulter, cirka 700 000 kronor som Plagazi borde ha betalat själva. Inget enskilt företag får gynnas vid planer på en etablering. Ändå blev Plagazi ”positivt särbehandlat”? Varför – och är det lagligt? – I det här fallet så har VME gjort en förstudie för att säkra framtida fjärrvärme till sina kunder, det vill säga ett stort antal hushåll i kommunen. Har inte belastat skattekollektivet. Kommunallagen kapitel 2, paragraf 8 reglerar om det är lagligt eller inte.
När Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse samt förslag till yttrande, som svar till Mark- och miljödomstolen, skulle godkännas i kommunstyrelsen, förklarade du dig jävig. Varför? Får en KSO ha engagemang som gör att han är ”a lame duck” i rollen som kommunstyrelsens ordförande? – Ja, det kan finnas frågor där även kommunstyrelsens ordförande är jävig. Därför har vi en vice ordförande i kommunstyrelsen.
Samhällsbyggnadsförvaltningen ser det som helt i linje med gällande lagstiftning att ekonomiska säkerheter avkrävs på verksamheten i Köping Hydrogen Park. Detta för att skydda samhället för de ekonomiska konsekvenserna av olyckor, miljöfarlig verksamhet eller konkurs. Även kommunens riktlinje för markanvisning talar om den ekonomiska säkerheten. Delar du Samhällsbyggnadsförvaltningens uppfattning? – Gällande lagstiftning gäller.
Konsultföretaget WSP har i en rapport på uppdrag från Samhällsbyggnadsförvaltningen fastslagit att riskanalysen gjorts på för låg nivå. I detta fall krävs en riskanalys på högsta nivå, en så kallad QRA. Samhällsbyggnadsförvaltningen delar denna uppfattning. Gör du det också? – Riskanalys bör göras på den nivå som krävs. Mark- och miljödomstolen var nöjda med de handlingar som kommit in. Jag förutsätter att deras bedömning blir utifrån den nivå de anser behövs.
Om en kommunal folkomröstning skulle genomföras i dag – hur många procent av Köpings väljare tror du skulle skulle rösta ja till en vätgasfabrik på Sjötullen, nära Kungsängen och Malmön och nära Yara? – Jag spekulerar inte i sådana frågor.