Ola Saaw stoppar inte fortsatt granskning
”Ingenting skall mörkas. Allt skall fram i ljuset.”
”Ingenting skall mörkas. Allt skall fram i ljuset.”
Ola Saaw är Sveriges mest misslyckade oppositionspolitiker. Han har i varje val sedan 1988 varit förstanamn på Moderaternas kommunlista i Köping – och aldrig lyckats blir kommunstyrelsens ordförande (statsminister på kommunal nivå).
Det finns ingen motsvarighet till ett komplett politiskt misslyckande, val efter val, på kommunal nivå i någon kommun i vårt avlånga land sedan tio val tillbaka. Ingen annan politiker än Ola Saaw har toppat den egna listan så länge utan att erövra den yttersta makten – att få bli kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.
Ola Saaws oförmåga att framstå som ett attraktivt val för Köpings väljare och oförmåga att vinna förtroende hos en majoritet har inte bara varit en stor besvikelse för honom själv och Köpings borgerliga väljare.
Ola Saaws svaga politiska lyskraft hos Köpings väljare, val efter val, decennium efter decennium, medförde också att Elizabeth Salomonsson kunde cementera sitt maktinnehav och regera Köping i 38 år, längre än någon annan kommunalpolitiker.
Som jämförelse regerade Tage Erlander vårt land som statsminister i 23 år, längre än någon annan statsminister. Men 15 år kortare än Elizabeth Salomonsson regerade Köping.
Mycket riktigt fick Elizabeth Salomonsson epitetet Drottning Elizabeth af Köping på nyhetsmagazinet Fokus omslag. Hur gärna hade Ola Saaw önskat att bli cover-boy på ett ledande nyhetsmagasin med epitetet Ola Saaw, Kung af Köping? Sååå gärna…
Men Ola Saaws karisma har saknat lyskraft, hans förtroendekapital har varit för lågt, hans politiska idéer och visioner har inspirerat en för liten väljarskara för att han skall få nå den maktposition i Köping han så länge kämpat för och drömt om – att få bli kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.
Ola Saaw har dock nått topposition som politisk ordvandal. Naturligtvis inte särskilt smickrande Han är ökänd för sina verbala förlöpningar, i fullmäktige och i den allmänna debatten. Ingen har i fler kränkande ordalag uttalat sig om meningsmotståndare i publik debatt än Ola Saaw.
Det var i Arbetaren den 5 september 1975 som Tage Danielsson myntade uttrycket och varnade för – ordvandalerna:
”Ett vårdträd är vårt språk med tusen grenar”, konstaterade Tage. Men ordvandalerna ägnar sig åt ”en ständig tankeglidning ner mot botten……en hånfull målmedveten nedåtklättring…en motsats mot all vettig världsförbättring.”
Som ordvandal har Ola Saaw också bidragit till ett växande politikerförakt, som skadat vår kommunala demokrati. Ingenting ökar respekten för demokrati som politiker som inger förtroende med sitt uppträdande, sitt språk, sin behandling av sina meningsmotståndare med respekt och värdighet.
Alltså motsatsen till den ”personliga stil”, som Ola Saaw uppvisar.
Det finns ett antal kommuner i Sverige som har en ”etisk kod” för hur politiker skall uppträda. Varje sådant förslag i Köpings kommun har Ola Saaw motsatt sig. Han vill kunna härja fritt.
KD anklagades för ”förräderi” när partiet efter höstens val till sist valde att bilda majoritet med S, V och C.
Ola Saaw jämförde mig i en tidningsdebatt med Assad och Putin, när jag stödde Hans Jerners kritik mot hur en bolagsbildning gått till inom Köpings Kabel-TV. Håll med mig eller tyck precis tvärtom – men att jämföra en enkel arbetarpojke från Odensvivägen i Köping med samtidens värsta despoter, folkförtryckare och krigsförbrytare förefaller sanslöst för varje person med gott omdöme, en egenskap Ola Saaw ofta dokumenterat att han saknar.
Efter uppmaning från Moderaternas partiordförande i Köping, Kent Andersson, bad Ola Saaw mig om ursäkt i ett privat brev. Han ”pudlade” dock aldrig publikt.
Magazin24:s gräv kring hur betalkorten används i Köping kommun har väckt en läsarstorm. Folk tackar och gratulerar tidningen för denna journalistiska insats, i fantastiska ordalag, och de kritiska rösterna mot hur hanteringen av betalkort inom Köpings kommun gått till är många i vår stora läsekrets.
Inte bara våra läsare utan också höga jurister har berömt oss. Så här skriver en tidigare domare i Högsta Domstolen (justitieråd):
”Intressant läsning. Ett skickligt och angeläget granskningsarbete, dessutom rejält och bra presenterat. Oordningen är anmärkningsvärd. Det borde inte vara svårt att få korthanteringen att fungera rätt.”
Men framför allt – kommunledningen tog vårt gräv och vad vi visat på största allvar. Tre kommunalråd, kommunchefen, ekonomichefen och en förvaltningschef meddelade redan dagen efter vårt första digitala avslöjande:
• Alla betalkort dras in
• Extern utredning skall tillsättas
• Ny policy tas fram
Med detta visade den nye ordföranden i kommunstyrelsen, som tog initiativ till detta, ansvar, handlingskraft och ledarskap. Bravo, Per Ågren!
Men Ola Saaw förnekar sig inte. Utan att nämna kommunledningens beslut (som bekräftar styrkan i vårt gräv) går han till hårt angrepp mot Magazin24 och mot oss två grävarkollegor som arbetat med detta material. Han gör det i insändare i både Magazin24 och i Bärgslagsbladet. Hans förlöpningar får stå för honom själv, utan citat eller kommentar.
I en demokrati skall olika maktcentra i samhället balansera och kontrollera varandra. I amerikansk statsvetenskap kallas detta för checks & balances, vikter och motvikter. Beslutande (folkförsamlingen), verkställande (regeringen), dömande (domstolarna), granskande (medierna). I Sverige kallar vi media för Tredje Statsmakten. I andra länder benämns media Fjärde Statsmakten, som egentligen känns mera korrekt.
Magazin24 tänker fortsätta att leva upp till Tryckfrihetsförordningens ord, som både är en frihet och en förpliktelse: ”Tryckfriheten syftar till att säkerställa ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning… en frihet för var och en att i tryckt skrift uttrycka tankar, åsikter och känslor… att offentliggöra allmänna handlingar och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.”
Ingenting skall mörkas. Allt skall fram i ljuset. Tystnadens kultur skall bekämpas. Allt av intresse skall offentliggöras, publiceras och diskuteras. Då fördjupas och förstärks vår demokrati.
Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.