KÖPING Just nu är vi inne i en av de stressigaste perioderna på mandelmassafabriken Valdéngårdens Mandelmassa men Anna Valdén hade tid för en pratstund med Magazin24.
Har du ätit en semla ännu eller väntar du till fettisdagen? Om du inte har ätit en redan eller så vill du bara ha en semla till, så tycker jag att ni borde prova en semla med mandelmassa från Valdéngårdens Mandelmassa. Det är en mandelmassafabrik som ligger i Köping.
– Det är många som inte vet om att vi finns här i Köping. Vi försöker att synas så ofta vi kan men det har blivit lite sämre de senaste två åren, berättar Anna Valdén och fortsätter:
– Vi flyttade från Dalarna i december 2010 och sedan dess har vi varit här. Vi kom i gång med fabriken i början av 2011, mitt i semmelperioden, så det var väldigt hektiskt redan från starten. Efter det så har det rullat på.
Hur kom det sig att ni startade en mandelmassafabrik?
– Om folk hade frågat mig för tio år sedan hade jag nog aldrig trott att jag skulle arbeta med mandelmassa. Men min man har tidigare arbetat på en marsipanfabrik, så det här kom inte från tomma intet.
Konkurrenssituationen när det gäller mandelmassa är tuff men Valdéngårdens mandelmassa är annorlunda mot annan mandelmassa, menar Anna.
– Vi tar enbart in spanska mandlar eller italienska. Det är annorlunda mot den vanliga mandeln som kommer från Kalifornien, som oftast används till annan mandelmassa som i dag säljs. De vi använder är hårdare och det är mer smak i våra. Sedan hittar man mer mer olja i våra mandlar som gör att vi slipper att lägga till bindningsämnen i vår mandelmassa. Det är bara mandel och socker som vi har i, säger Anna.
Fabriken drivs av Anna och hennes man Dennis och de har planer att utöka fabriken här i framtiden eftersom deras mandelmassa är så pass populär.
– Vi sticker ut eftersom vi satsar stenhårt på kvaliteten, men då blir vår produkt lite dyrare än andras. Men det är så om man vill ha en bra kvalité på mandelmassan. Det är rena råvaror som vi säljer och våra kunder är oftast inriktade på ekologiska varor eller så har de ett tänk att de endast vill sälja rena råvaror i företaget, säger Anna.
Just nu är semestern väldigt långt borta.
– Ja men det är fantastiskt roligt just nu. Jag jobbar hela dagen och det är lika roligt hela tiden, avslutar Anna.


