Orientering
18:28 | 27 augusti 2021

Veteran-SM i centrum sätter orientering på kartan

Sprint på stan i Köping under fredagen.

Köping-Kolsva OK:s eldsjäl Alf Lindberg hyllades under invigningen av Veteran-SM i orientering. Foto: Björn Blomgren

Helgens Veteran-SM-tävlingar i orientering inleddes med festlig stämning på Stora torget, där Pernilla Einan invigningstalade. Alf Lindberg, eldsjäl hos arrangörsföreningen Köping-Kolsva OK, hyllades med blommor för sitt engagemang och regnet gladde både deltagare och publik med sin frånvaro.

För KKOK-trion Alf Lindberg, Mats Landqvist och Kenneth Larsson var det skönt att tävlingen äntligen startade – ett försenad på grund av pandemin.

– Planerna var lagda redan förra året men nu blev det skarpt läge i år. Så det känns bra, säger Mats Landqvist.

Tävlingarna inleddes med en stadssprint som de som strosade ”på stan” omöjligen kan ha missat. De tävlande stämplade kontroller i Gamla stan, på Hökartorget, längs Stora gatan och i Bivurparken.

– Vi har ju sett många sprintorienteringar på tv och det börjar komma mer och mer. För ett antal år sen sa veteranerna att ”springa i stan, det är väl ingen som vill göra det”. Men nu tycker även de äldre att det är roligt, säger Kenneth Larsson.

Och det gick undan på stan när veteranerna älgade fram.

– I sprintorientering är det inga svåra kontrollpunkter, utan det gäller att göra rätt vägval, berättar Larsson. Segertiderna är på ungefär en kvart, så det gäller att inte tveka någonstans.

Totalt under helgen räknar arrangörerna med omkring 2300 starter. De största klasserna är – något oväntat,  kanske – herrar 70 och 75 år.

– När man fyllt 35 år är man veteran inom orienteringen. Men de bästa 35- och 40-åringarna tillhör Sverigeeliten och i en del fall världseliten. Så de klasserna är lite tunna här, förklarar Mats Landqvist.

670 deltagare kom till start under fredagen. Under lördagen väntar ”klassisk” orientering i skogarna vid Körtinge under lördagen och söndagen.

Vad betyder det för klubben att kunna genomföra ett så här stort evenemang och få visa upp orienteringen i centrum?

– Dels finns det ju en ekonomi i det här. Förhoppningsvis blir det överskott i kassan, det är viktigt för vår verksamhet. Sen är det att hålla kompetensnivån uppe när det gäller att arrangera tävlingar och hålla våra medlemmar kunniga hur man gör. Vi har genom åren fått mycket goda vitsord, så vi är stolta som arrangörer, säger Alf Lindberg.

Mats Landqvist och Kenneth Larsson, Köping-Kolsva OK. Foto: Björn Blomgren
Förväntansfulla deltagare redo för start. Foto: Björn Blomgren
…och här går starten! Foto: Björn Blomgren
Kontrollerna var utspridda i Köpings centrum. Här är en i tunneln under Torggatan. Foto: Björn Blomgren

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-