Okategoriserade
11:02 | 29 maj 2013

En drömsommar för barnen från Vitryssland

Nu är det dags igen, dags för ett nytt läger för barn från Vitryssland.

Detta blir det nionde ”Tjernobyllägret” som arrangeras på Lärsätersgården utanför Kolsva. I år kommer 26 barn i ålder 8-12 år, fem ledare och två chaufförer för att få uppleva tre härliga sommarveckor i Sverige. Det blir tre veckor fyllda med upplevelser, näringsrik mat, mycket frukt, många kramar och mycket lek i en miljö fri från radioaktivitet.

Trots att det nu är 27 år sedan olyckan skedde i Tjernobyls kärnkraftsverk påverkar den fortfarande livet för människorna i Ukraina och Vitryssland. Barnen som kommer till oss på läger är inte så sjuka att de behöver konstant läkarvård, det har vi inte resurser till. Men de är ändå drabbade av olyckan.

Under åren har vi fått många berättelser om att de barn som har varit på läger i Sverige klarar de kommande åren bättre än tidigare. Att få komma hit under några veckor, få andas frisk luft, leka och inte tänka på sjukdomar och elände, äta så mycket de vill av näringsrik mat, grönsaker och frukt gör att både immunförsvaret och självkänslan stärks.

Många av deltagarna får dessutom vänner för livet. Att veta att det finns någon i ett annat land som tänker på just mig betyder så mycket. Barnen får också med sig många fina minnen som de kommer att bära med sig resten av livet. Det lilla fotoalbum som varje barn får med sig hem efter lägret bläddras det i många gånger och det blir snabbt slitet.

Ett stort tack till er alla som på ett eller annat sätt hjälper till att förverkliga en drömsommar för dessa barn! Varje bidrag är välkommet och viktigt. Du är välkommen att besöka oss under lägret men ring gärna först så att du vet att vi är på plats och inte på någon utflykt. Lägret pågår 28 juni – 19 juli. Som inbjudare till lägret står Centrumkyrkan i Kungsör.

Malin Akervall

Â

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020