Nyheter
11:54 | 16 juni 2023

Polisinsats med fokus på brott i nära relation under midsommarveckan

Operation Sommarfrid genomförs i syfte att rädda liv.

Foto: David Eriksson/arkiv

Under midsommarveckan (19–25 juni) genomför polisen i region Mitt (Gävleborg, Uppsala och Västmanland) den brottsförebyggande insatsen Sommarfrid. Målet är att minska antalet brott i nära relation och i slutändan rädda liv.

– Polisen arbete mot särskilt utsatta brottsoffer pågår dygnet runt, året om. Det är ett outtröttligt arbete som aldrig stannar av. Att vi nu genomför insats Sommarfrid innebär att vi har ett extra fokus under kommande storhelg, midsommar. Vi kommer att arbeta med ökad närvaro i bostadsområden, dörrknackning, rondering på de platser där vi vet att det finns utfärdat kontaktförbud och att dessa kontaktförbud återkommande bryts. Vi för dessutom samtal med medborgare om hur hjälp kan nås för den som är utsatt eller för de som uppmärksammar att det inte står rätt till hos grannar eller bekanta, säger Jonas Svedberg, operationsledare för Sommarfrid, till polisens hemsida.

Förra året anmäldes 7 540 brott i parrelation, brott mot barn och våldtäkt mot vuxna i region Mitt. Polisen känner till att det är stora mörkertal då många inte vill eller vågar anmäla vad de utsatts för.

”Våld i relationer förekommer i hela samhället och kan ske genom våldshandlingar och hot av någon i den egna familjen. Det kan vara en partner, tidigare partner, förälder, syskon eller barn. Brotten kan vara ofredande, hot och olika typer av vålds- och sexualbrott. Det är vanligt att dessa brott sker i hemmet och det gör att det också kan vara svårt att ingripa och hjälpa den som är utsatt. Polisen känner till att våldet ofta ökar under storhelger och då människor är lediga”, skriver polisen.

Så kan du som granne, bekant eller släkting hjälpa till:

  • Du kanske hör kraftfulla dunsar i väggen – eller någon som skriker hos grannen? Polisen behöver din hjälp för att upptäcka när det händer, så att vi kan hjälpa den som blir utsatt.
  • Ring polisen – hellre en gång för mycket! Du når oss via 114 14, i en akut situation ringer du 112.
  • På polisens hemsida finns mer information om brott i nära relation på olika språk och hur den som är utsatt kan få stöd och hjälp: polisen.se/komtilloss

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-