PORTRÄTT
Foto: Karl Beijbom. Grafik: Anders Täpp.

I huvudet på nöjeskungen

Niklas är bäst på att vara snäll och hålla vad han lovat.

Niklas Hoxell är trubaduren som blev manager, eventproducent, ljud- och ljustekniker. När det vankas fest och kalas och konsert i Västra Mälardalen är Niklas nästan alltid med på något hörn – eller tar ansvar för allt. Han är snäll, håller vad han lovar och hatar uttrycket ”inte så noga”. Allt är noga, i minsta detalj i Niklas värld.

– Jag är född i Köping, berättar Niklas. Vi bodde på Skogsbrynet. Pappa var armerare, mamma jobbade på HEMA. En äldre bror. När vi bodde i Köping var min familj och mina blivande svärföräldrar bekanta. De tillhörde samma finlandssvenska krets i Köping. Min svärmor har bytt blöjor på mig när jag var liten. Jag och min fru Pia har känt varandra sedan vi var barn. Vi har varit ihop sedan vi var 12–13 år gamla, från och till.

När Niklas var 3 år gammal flyttade familjen till Österbotten, en svensktalande del av Finland, till en liten by som heter Härkmeri.

– Då tog pappa över ett jordbruk på sin mammas sida. Jag fick en lillebror, när ett barn till föddes i familjen.

Som barn var Niklas väldigt snäll och omtänksam. Musik och engelska var hans bästa ämnen i skolan.

– När jag var 7 år gammal började jag spela piano och gitarr. Senare började jag också spela trummor. Jag var med i ett grabbgäng som spelade hårdrock. De kallade sig Dejavu och behövde en trummis.

Sina första trummor tillverkade Niklas själv av tioliters ketchupburkar. Kastrullock fick också duga.

– Jag vågade inte fråga hemma om jag kunde få nya trummor, tänkte att familjen inte hade råd. Sedan kom pappa in i garaget där vi repade och undrade vad det var för oljud han hörde. Han såg då att bandet hade nya förstärkare och nya instrument. Några dagar senare åkte vi till en musikaffär och pappa köpte ett riktigt trumset till mig.

Det var mycket musik i skolan. Niklas sjöng i körer – barnkörer och ungdomskörer. Spelade piano länge, mest populärmusik när han själv fick bestämma, i skolan var det mest klassisk musik. När han gick ut högstadiet började han på en musikinriktad Folkhögskola. Spelade mycket trummor och piano, lärde sig en hel del musikteori.

– Jag ryckte in i lumpen på ett jägarkompani, Dragsvik, Ekenäs. Ett svensktalande regemente. Men i ordergivningen fick vi lära oss alla finska ord och uttryck. Jag blev ganska snabbt nedgraderad och fick då i stället bli kock.

Efter lumpen började Niklas på ett handelsläroverk i Vasa, där han också fixade en egen lägenhet.

– Sedan 12–13 års ålder hade jag jobbat med min brorsa i en livsmedelsaffär. Där lärde jag mig allt, från att stå i köttdisken till att sköta kassan. Men det jag fick lära mig på handelsläroverket stämde inte med vad jag själv hade lärt mig inom handeln. Då hoppade jag av, ringde mamma och sade att jag tänkte flytta till Sverige. Sa upp lägenheten. Fyllde min bil, en Opel Manta, med grejer – synt, madrass och kläder – och for iväg till Sverige och Köping

Niklas flyttade hem till Pia och hennes familj.

– Pia var min sommarromans. Vi var ihop när jag var i Köping under sommarloven. I Finland var det hög status för mig att kunna säga att jag har en svensk tjej. När jag flyttade in hos Pias familj blev hon och jag ett par på riktigt.

I ett rikt och omväxlande liv han Niklas hunnit jobba på fabrik i Kungsör, bli utbildad maskinställare, flytta tillbaka till Finland med Pia, där döttrarna Chasmine föddes 1994 och Natalie 1998. Pia arbetade som frisör. Niklas drev en kombinerad tvätthall, café och bensinstation.

Efter fem år i Finland ville Pia flytta hem till Köping

– Vi hamnade på Dybecksgatan, när vi flyttade till Köping, 1998. Jag kom på en arbetsintervju med Veine Eliasson, rektor på Malmaskolan. Jag fick jobba som musiklärare. Vi hade jättekul. Byggde upp band med elever. Stora musikaler. Fantastiska skolavslutningar.

Efter tre år fick Niklas sluta som musiklärare. Det kom en ny rektor och Niklas som inte var behörig fick sluta. Jobbade med ungdomar på ungdomsgård i Köping.

Sjöng som trubadur på Finlandsbåtarna.

Sedan år 2009 driver Niklas och Pia MusikEvent AB. En artistbyrå genom vilken man kan boka artister, DJ:s, barpianister, magiker, standup, trubadurer. En eventbyrå, som klarar allt från artister, ljud, ljus, bord, stolar, porslin, partytält.

Hur kompletterar du och Pia varandra i företaget?

– Pia är strukturerad, omtänksam och ambitiös. Jag är engagerad, tillmötesgående och positiv. Pia står för det dekorativa och tanken bakom. Jag står för byggnationen och artisterna. Tillsammans är vi kreativa, lösningsorienterade och entreprenörsinriktade.

Hur vill ni att era kunder skall uppfatta er?

– Att vi alltid håller vad vi lovar. Att vi tar fullt ansvar för vår leverans. Att vi tror på det omöjliga, men vill förena fantasifullt tänkande med en rejäl nypa realism.

Vad är hemligheten i konsten att skapa ett gott ljud?

– Genom att lyssna, och framför allt…skit in, skit ut. Är det som kommer in dåligt, låter det som kommer ut också dåligt. Man kan rädda det med. Man måste vara lyhörd, inte spela för högt. Less is more. Instrumenten måste få leva sitt liv, ljudanläggningen skall inte ta över. Är det en blåsorkester som spelar behöver inte varje instrument ha sin egen mikrofon. Det räcker med en mikrofon för fem flöjter.

Entreprenören Niklas Hoxell har utsetts till årets företagare både hemma i Köping och i Västmanland. Foto: Karl Beijbom.

Du som lever i en värld av ljud – när har du behov av tystnad?

– När jag är klar med en spelning. Då vill jag att det skall vara tyst. Jag vill inte ha musik på vägen hem efter ett jobb. Det är sällan som vi lyssnar på musik hemma.

Du är känd som Idolvinnaren Chris Kläffords manager. Hur fick ni kontakt med varandra?

– Vi kom i kontakt med varandra på Folkets Hus i Köping 2011. Köpings strokeförening hade en strokegala. Jag ansvarade för ljudet. Chris stod på scenen och sjöng. Då upptäckte jag hans talang. Då började jag jobba med honom inom min verksamhet som trubadurbokare. Så pågick det i flera år. Ibland frågade jag Chris…”Vad skall vi göra med dig, du är ju så braaa…Jag har aldrig hört någon som sjunger som du.”

När Chris vunnit Idol 2017 så uppvaktades han av ett stort bokningsbolag. Då ringde han till Niklas och sade att ”du skall vara med, annars skriver jag inte på”.

– Mitt jobb blev att fixa så många spelningar som möjligt, se till att Chris går framåt och uppåt i sin karriär. Man blir ju också mycket som en personlig rådgivare, en stöttepelare i alla stämningslägen. När han är nedstämd, skall jag plocka upp honom. Att vara manager innebär mycket ekonomi. Stimpengar, royalties från Spotify, avtal med arrangörer om arvoden och andra villkor.

En okänd talang?

– Jag kan faktiskt spela lite dragspel.

En talang du önskar att du hade?

– Jag skulle vilja kunna spela gitarr bättre än jag gör, men då måste jag ge mig själv tid till att träna.

Vad är du bäst på?

– Jag är bäst på att vara snäll och försöker hålla det jag lovar.

En frestelse du inte kan motstå?

– Plockgodis som står på bordet.

Resmål du längtar till?

– Färörarna och Nya Zeeland.

Det bästa med Köping?

– Att allt är så nära. Lagom stor stad. Alla är snälla. Man får hjälp när man behöver.

Ditt liv om tio år?

– Väldigt mycket samma som i dag, fast kanske bo där det är varmt. Artister och bokningar går att arbeta med på distans. Jag skulle vilja lära mig spanska. Att bo i Spanien är en dröm, men ingen brådska.

Ett möte med Niklas är över. Två timmar med den vackra, finlandssvenska dialekten som bakgrundsmusik. Jag trivs i det stämningsläge som denna dialekt skapar i ett rum.

PORTRÄTT
06:00 | 29 april 2023

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-