Debatt
07:40 | 27 oktober 2020

Berättelsen om den lilla byskolan

Debattartikel om en folkomröstning som aldrig blev av.

Det var en gång en liten skola i en by utanför staden. En dag börjar ryktena att florera, skolan i byn skulle läggas ner. Kungen sa att den kostade för mycket, det var för lite barn, kvaliteten var sämre än i övriga skolor.

Barnen skulle nu skjutsas in till staden. Där fanns det klasser som behövdes fyllas på med fler barn för att ekonomin skulle gå ihop. En ny skolorganisation arbetades fram och i den fanns inte byskolan med. Nu var det bråttom. Nej, nu skulle det satsas på staden. Nu skulle det byggas nya skolor, renoveras och satsas för hundratals miljoner, men inte i den lilla byn. Nej, en förutsättning för satsningen i staden var nedläggning av
den lilla byskolan.

Folket i den lilla byn försökte argumentera för sin skola, visa på felaktigheter i utredningen. Men inget hjälpte. Kungen hade bestämt sig.

Nu bestämde sig folket i byn att inte inte ge sig utan kämpa för sin skola. De samlade ihop
namnunderskrifter för att få till en folkomröstning. Frågan som skulle avgöras var om det skulle finnas en skola i den lilla byn eller ej. Namnunderskrifterna lämnades in till Kungen som nu skulle räkna och kontrollera underskrifterna.

Det första folkinitiativet hade lämnats in. Antalet namnunderskrifter räckte (och mer därtill). Folket skulle få rösta om den lilla skolan. Kungen gick motsträvigt med på en folkomröstning. Nu skulle det bestämmas när och vad som skulle röstas om. Kungen funderade, hur skulle han kunna vinna omröstningen.

Aha, han fick en idé. De skulle ställa stadens skolor mot skolan på landet. Då skulle de få med sig folket i staden som helt plötsligt såg att den egna skolan kunde drabbas av stora besparingar. Smart tänkte han, så får det bli.

Folket protesterade, det här var inte rätt, men Kungen som hade makten, brydde sig inte om folkets missnöje.

Folkomröstningen skulle genomföras under våren nästa år, men när tiden för omröstningen närmade sig hade en pandemi slagit till i hela landet. Det gick nu inte att genomföra folkomröstningen på ett säkert sätt. Den sköts på framtiden.

Sommaren närmade sig och ett sommarlov för barnen hägrade. Nu kunde man tro att Kungen skulle invänta omröstningen innan beslut om den lilla skolan skulle tas. Men så tänkte inte Kungen, nej han beslutade att skolan skulle läggs ner omgående. Beslutet togs bara veckor innan vårterminens slut.

Nu blev det bråda dagar, barnen skulle ju flyttas in till nya klasser i staden redan om några månader. Skolskjuts för barnen skulle planeras, barnen dels in i nya klasser. Men, folket i byn tänkte inte ge upp, de hade börjat planera för att själva driva skolan, utan Kungens
hjälp. De ansökte och skickade in papper, de överklagade och fick till slut sitt beslut om att starta upp den lilla skolan igen.

Nu hade barnen redan börjat i nya skolor inne i staden men till nästa läsår så kan de vara tillbaka i sin lilla byskola igen.

Hur gick det då med folkomröstningen?

Jo, då folkomröstningen bara ”skjutits på framtiden” så var Kungen tvungen att fatta ett nytt beslut om när den skulle genomföras och hur.

Nu fick Kungen tänka till igen, skolan är nedlagd och vi vill inte ha någon folkomröstning, den kostar ju dessutom pengar, så om vi formulerar om alternativen så kanske det går.

Vi frågar om det ska finnas en statsägd skola i byn eller ej. Nu när byn har fått löfte om att starta en egen skola så kanske inte frågan är så intressant längre och vi behöver inte genomföra omröstningen.

Kungen tyckte han hade kommit på ett bra sätt att slingra sig ur detta.

I byn fortsatte planeringen av att starta en egen skola. Byborna kände att om de kunde driva en egen skola så skulle det kännas tryggare än att lita på Kungens välvilja. De skrev därför ett öppet brev där de berättade att folkomröstningen inte längre var aktuell för deras del, de uppmanade Kungen att använda pengarna till skolverksamhet istället.

Så blev också beslutet, folkomröstningen skulle inte genomföras. Kungen hade manipulerat och trixat med beslut så att demokratin i staden helt försvunnit. Så kan det gå när den som är satt att företräda folket inte följer de demokratiska spelreglerna.

När makten förblindat så mycket att sunt förnuft och omdömet helt har försvunnit.

”LasseMaja”


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-