Debatt
14:43 | 21 december 2021

Debatt: Öka investeringarna i medicinsk forskning

Debattartikel signerad Tommy Emterby (KD).

Kristdemokraternas gruppledare i Hallstahammar, Tommy Emterby. Foto: Pressbild

För mig har det blivit viktigt att dela med mig av de erfarenheter jag fått av min sjukdom och när vi i KD hade nomineringar och sedermera spikade regionlistan inför valet 2022 fick jag det stora förtroendet och hamnade på plats 2. Det förtroendet vill jag jobba vidare med i de erfarenheter man får när man får cancerbesked och tror att livet tar slut men livet tar en ny väg

Hej jag heter Tommy Emterby och jag har cancer. Det beskedet fick jag den 28 december 2018 ca tre veckor senare opererades jag. Fick också veta att typ för säkerhets skull hade jag metastaser på både lungor och lever och den på levern var typ 8,5 cm stor, min första tanke då var hmm det låter inget vidare. Den 14 juni togs den bort i Uppsala, en lyckad operation den med. Låter nattsvart eller hur? Jag och min fru Inger bestämde omedelbart att detta ”skit” ska vi kämpa ner tillsammans.

Vad vill jag få sagt med denna dramatiska inledning? Jo att få ett sådant besked att ”DU har cancer” är ju för de flesta av oss otroligt skrämmande och jag tror att det är en av anledningarna till att vi män ofta tänker när vi har någon krämpa ” det går nog över” och så går tiden och ofta kommer vi då för sent till vården, Vi män är något sämre än kvinnor.

Att få ett cancerbesked behöver inte betyda att livet tar slut. Var tredje svensk drabbas på något sätt av ett cancerbesked. 2018 fick 68 000 människor i vårt land beskedet ”du har cancer”. Antalet cancerfall i Västmanland ökar, under 2018 rapporterades 1844 fall i länet en ökning med 5% jämfört med 2017 och 30% jämfört med 2007. Genom att öka investeringarna i medicinsk forskning och skapa förutsättningar för precisionsmedicin kan vi stärka folkhälsan och rädda liv. Antalet fall förväntas öka, så kan vi inte ha det. De årliga kostnaderna i Sverige uppgår till ca 36 miljarder enligt Hälso och sjukvårdsekonomi. Men det finns hopp genom forskning och en hel del nya mediciner ökar möjligheterna för att klara sig bra.

Min egen situation och de erfarenheter jag fått via mina Läkare, sköterskor och andra patienter på sjukhusen i Västerås Uppsala och Köping har gjort att jag tidigt bestämde mig för att i kommande regionval ställa upp och verka för och bidra till att både män och kvinnor kommer till vården i tid. Det spar både lidande för de drabbade och deras anhöriga och tid i sjukvården. Jag tror att genom intensiv information om de olika cancerformer vi har borde kunna bidra till att vi kommer till vården i tid. Detta är ett av de ämnen som är viktigt att få fram på ett betydligt tydligare sätt än hittills som jag kommer att verka för bland andra viktiga sjukvårdsfrågor. Detta har blivit möjligt för efter våra nomineringar fick jag äran att komma på plats nummer 2 på vår västra valsedel.

Tommy Emterby

Gruppledare för KD i Hallstahammar


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-