Debatt
08:09 | 4 november 2021

Debatt: Ser styret risken för målkonflikt?

Debattartikel från Sverigedemokraterna i Köping.

Maria Liljedahl, gruppledare för Sverigedemokraterna i Köping. Foto: David Eriksson/Arkiv

Köpings kommun har liksom många andra kommuner mycket ambitiösa miljö- och klimatmål, inte minst genomsyras detta av Måltidsenhetens arbete med skolmaten – vårt offentliga kök som serverar alltifrån sexåringar till unga vuxna. Det finns en vision om att minska svinn, öka andel ekologisk mat, minska koldioxidutsläpp, arbeta mer säsongsanpassat gällande råvaror samt öka andelen vegetarisk mat.

Det sistnämnda klargjordes tydligt i och med deltagandet i ”klimatveckan” vecka 43 då Köping och många andra kommuner enbart serverade barnen vegetarisk mat. Inget svinn mättes denna vecka och, såvitt vi vet, har ingen för avsikt att fråga eleverna vad de tyckte om denna meny. Därmed är det svårt för oss att veta vad barnen egentligen tyckte.

Köpings kommun har samtidigt mål om att öka skolnärvaro, höja måluppfyllelse och meritvärden. Då tänker vi, Sverigedemokrater, den tanken; att tänk ifall miljö- och klimatmål kolliderar med våra kvalitetsmål i grund- och gymnasieskola?

Tänk om eleverna faktiskt inte äter lika mycket av den så kallade klimatsmarta maten som alltmer frekvent serveras dem? Kommer de då orka prestera för bättre resultat i skolan?

Det är inget fel i sig att lära elever nya vanor och testa nya näringsrika livsmedel. Men tänk om det sker ett socialt experiment på bekostnad av deras skolresultat?

Vi kan inte säga att problemet i och med denna målkonflikt är verklighet. Det har inte undersökts. Men vi tänker tanken och oroar oss; då det för oss är självklart att värdera högre meritpoäng gentemot minskade koldioxidutsläpp.

Skattebetalare/vårdnadshavare väljer sannolikt att barnen äter och inte för vilket syfte de kanske äter. När de ätit ordentligt och orkat igenom skolan kan de göra medvetna och hållbara val.

Ser styret risken för denna målkonflikt? Eller är man så fartblind i sin klimatomställning att ändamålet bara får helga medlen?

Samuel Gustavsson

Sani Singh Huttunen

Maria Liljedahl

Susanne Arvidsson

Sverigedemokrater i Köpings utbildningsnämnd


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-