Debatt
15:03 | 29 oktober 2021

Debatt: Stefan Johanssons pensionskritik är klockren

Debattartikel signerad "Ruben Schackensparre".

Foto: Riksbanken

Johanssons kritik mot pensionsvillkoren efter livslångt arbete förtjänar allt stöd. De politiska svaren på hans frågor blir nog ”inte en susning” fast med annat ordval. Prioritet ett i politiken är att partier försöker optimera sin maktposition genom maximalt utfall av röster vid kommande val oberoende av konsekvenserna för befolkningen.

Det senaste tragiska beviset för det är JÖK-en mellan S, MP, C och L där ”miniextremerna” C och MP dikterar villkoren med V som tillfällig störning.

Pensionernas andel och fördelning styrs av annat än rättvisa, moral, koppling till arbetsliv, eller andra logiska förklaringar. Alla minns väl när Reinfeldt ”köpte” röster för bedömt 70 miljarder kr/år genom sitt ”röstköpsbidrag” kallat jobbskatteavdrag för att vinna (M)-väljare, förutom hans övriga ”pajaskonster” mot svensk ekonomi.

Samma anda tycks nu styra fördelningen av pensionerna fast då till tänkta (S)-väljare. Som alltid är det den stora mellangruppens pensionärer som får stå tillbaka och eftersläpningarna är beständiga och återhämtas aldrig.

Jag vill därför mana (S)-trion Eriksson, Thorell och Nilsson att plocka fram siffror på det tusentalet miljarder kronor pensionärskollektivet förlorat hittills i eftersläpning fram till dagens datum orsakat av Reinfeldts jobbskatteavdrag, som genererar motsvarande cirka 7 % löneökning för de gynnade och förklara de i det sammanhanget löjliga maximalt 600 kronor till en spillra av pensionärerna när statens ”skuld” för återhämtning av eftersläpningarna måste handla om tusentalet miljarder. De siffrorna kan säkert utredningstjänsten plocka fram.

Till Johanssons första inlägg kan möjligen läggas att bostadsbidraget är ett så rättsligt snedvridande missfoster genom inblandning av skattefrihet att det borde, med samma belopp, oberoende av boendeform, tillfalla alla eller ingen och som med dagens utformning går ograverat ner i fastighetsägarnas fickor.

Den som får bostadsbidrag som kallas tillägg får som mest 6540 kr. Uppräknat med 30 % skatt motsvarar det 9 342 kr/mån. Den som får fullt bostadsbidrag antas ha full garantipension med 8597 kr. Det ger totalt 17 939 kr/mån före pensionstillägg och andra bidrag. Allt bekostat genom beskattning av andras arbetsinkomster.

Det beloppet kan alltså tillfalla en ensamboende som bott i Sverige i 40 år utan att någonsin sett en svensk arbetsplats från insidan, medan andra bekostar sitt boende helt med egna beskattade medel.

Hur många pensionerade vårdbiträden som slitit i fyrtio år för sin överlevnad tror trojkan har de beloppen i pension att spendera?

Utifrån riksdagsarvodenas horisont, är kanske detta svårt att föreställa sig, annars hade nog en annan ordning varit gällande. Summan av garantipension tillsammans med en blandning av beskattade och obeskattade bidrag ska aldrig kunna uppnå samma köpkraft som för den som arbetat heltid i 40 år oberoende av inkomst.

Den politiskt styrda ändringen av befolkningssammansättningen i landet har nog en dramatisk påverkan på hela pensionssystem.

”Trojkan” ger uttryck för att pensionen ska ge ett välförtjänt avtryck som mått på arbetsinsats, men pensionstillägg och bidrag går bland andra till grupper som aldrig satt sin fot på en svensk arbetsplats eller besvärat sig med att ödsla kraft på lönearbete när pengarna ändå flyter in, medan många med ”fulltecknat” arbetsliv bakom sig får uppleva ett förnedrande brev från myndigheterna om pensionstillägget att: Du får ingen del av detta.

Orsaken är just det livslånga knegandet som givit staten massor av skattepengar som fördelas till andra. Det var tacken!

Och den vetskapen var uppenbar utan förnedrande brev.

Ruben Schackensparre


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-