Krönika
17:57 | 9 september 2021

Googla rätt på Internetsätt – bland antivaxxare och talibaner…

Susanne Linde skriver om konspirationsteorier, Afghanistan och den fjärde vågen.

Jaha, nu är det dags då – för den fjärde vågen… Eller vilken våg det nu blir i ordningen. Jag talar förstås om covid-19.

Dessa vågor som är så förutsägbara när det handlar om människor i en demokrati. En demokrati som Sverige där regeringen inte diktatoriskt kan tvinga folk att följa regler utan måste lita på människors goda omdöme och förstånd. Och det går ju sådär…

Det kan inte vara lätt för regering och myndigheter att både ta och ge – det vill säga både försöka hejda en pandemi men också hörsamma företagare som går på knäna på grund av restriktioner och nedstängningar.

Och sen dessutom hantera alla gnälliga människor som vill att ”allt ska vara som förr” och som skäller på såväl Löfven som Tegnell för pandemin.

När sommaren kom så var det då dags. Nu skulle det öppnas upp lite grann. För att blidka just företagare och en allmänhet.

Och folk blev som en skock får i en inhägnad. Så fort fåraherden gläntade lite på grinden så rusade fåren ut åt alla håll!

Som en fårskock utan minsta tanke på vad som varit eller vad som pågår.

Frihet igen – hurra!

Nu skulle det kramas och partas och drickas drinkar och öl på uteserveringar. Äntligen – pandemin var som glömd och bortblåst för dessa individer.

Det bokades resor utomlands trots att sommaren i Sverige just detta år blev så fantastiskt solig och varm. Obegripligt – men folk skulle minsann få göra precis som de alltid gjort! Åka till spanska playan och trängas i solskenet. Sen skryta med bilder på sociala medier…

Något som för mig avslöjar en total brist på insikt om nuvarande dödliga pandemi men också en stor ansvarslöshet.

Med internet – Google och sociala medier – letar rädda människor upp de mest horribla lögner och konspirationer

Nu kommer alltså den fjärde vågen och fler kanske följer – när utlandssemestrarna sprider hem smitta till Sverige.

Ett av de mer korkade inläggen jag läst på sociala medier var en person som skrev att han ville passa på att resa utomlands nu i höst innan den fjärde vågen. Att inte fatta att det är just genom att göra dessa resor som den fjärde vågen bildas känns skrämmande.

Och än värre blir det när uppmaningar dyker upp på sociala medier om att vägra vaccinera sig! Att ”kavla ner”!

Så kallade antivaxxare talar om för mig att jag genom mitt vaccin fått ”poison in my blood – gift i blodet”. En kommentar förmodligen hämtad från USA där sådana budskap sprids hejvilt.

En av de värsta förespråkarna mot vaccin där – pastor Stephen Harmon – avled för övrigt nyligen i just covid-19…

Konspirationsteorier sprids och rädda människor som inte vågar tänka själva eller ta in vad forskare och epidemiologer säger blir ännu räddare och säger nej till vaccin.

Med internet – Google och sociala medier – letar rädda människor upp de mest horribla lögner och konspirationer om såväl vaccin som covid-19.

När adekvat kunskap finns via myndigheter från trovärdiga forskare – så sitter rädda människor hemma med mobiltelefonerna och tror sig veta mer.

Sorgligt och väldigt, väldigt farligt!

Vi har vaccinerat oss länge här i Sverige och själv blev jag som liten vaccinerad mot både smittkoppor och polio. Vad hade hänt om vi alla vägrat vaccin mot dessa sjukdomar…

Själv skänker jag pengar till Svenska Afghanistankommittén som på plats har hjälpt det afghanska folket i mer än 40 år

Slutligen går mina tankar självklart till Afghanistans folk. Dessa redan så hårt luttrade människor har åter drabbats av talibanerna. Det är med fasa vi kan följa nyheterna från detta land via media. Desperata människor fångade i sitt eget land.

Det heter ”ingen kan göra allt – men alla kan göra något” och själv skänker jag pengar till Svenska Afghanistankommittén som på plats har hjälpt det afghanska folket i mer än 40 år och som stannar kvar nu också för att hjälpa.

Tänk så: Det finns hopp – alltid!

Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ!

Endast en sak kan du göra: en annan människa väl.

Men detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.

En hungrande människa mindre betyder en broder mer.

(Stig Dagerman)


VECKANS…

[–] Maktmissbruk i alla dess skepnader.

[+] Att göra en annan människa väl.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-