Krönika
14:46 | 9 maj 2021

Tackar som frågar

Susanne Linde skriver om ordet tack, att tacka och tacksamhet.

Tack! Vad är det för ord? Via Google hittar jag detta:
”Tack är en fras som används för att besvara en hjälpsam handling”.

“Ett tack betyder så mycket”, brukar man säga och det gör det verkligen. Ett uppriktigt tack och man blir glad. Ett slentrianmässigt tack – kanske inte lika roligt.

Att tacka hör till god ton och god uppfostran. Får man någonting så tackar man. Det har med respekt att göra – att visa respekt för någon som gör något för en. Respekt men också artighet.

Ordet artighet då? Artighet kan formuleras så här enligt Wikipedia:

”Artighet (äldre: Hövlighet) kan lämpligast beskrivas som praktiskt tillämpad etikett i syfte att underlätta umgänget med andra människor. I grunden handlar artighet om att visa andra människor respekt på ett sätt så att de känner sig respekterade.”

Tacka för att visa respekt – där har vi det! Det betyder att man bör tänka till på vad det är man tackar för och tacka uppriktigt – min åsikt!

Det finns alltså tack som gör en hjärtinnerligt glad – man blir respekterad för det man gjort – men också tack som görs på ett sådant sätt att man kan känna sig lite besviken.

Sen heter det också att man inte ska göra saker och förvänta sig tack. Det är krångligt det där med att tacka! Jag tror många förstår detta med tack som gör en varm till sinnes.

Men hur är det med tack som gör en lite besviken eller sårad?

Här kommer några sådana.

Min pappa var kyrkvärd i Arboga i nära 35 år. Han satte en ära i uppdraget och jag tror att han var omtyckt.

När pappa bestämt sig för att sluta fick han veta att han skulle bli avtackad. Det kändes mycket stort för pappa – ett officiellt tack i kyrkan. Pappa hade varit med när andra tackats av och han visste att gåvor delats ut till dem med lång och trogen tjänst. Pappa såg fram emot ceremonin i kyrkan.

Tacket kom att bli något som gjorde pappa ledsen. Det hade kommit en ny kyrkoherde som förmodligen inte tänkte så mycket på tack som respekt och heller inte på de traditioner som Arboga församling hade vad gäller avtackning. Det blev ett kort tack – inget mer, så kan man kanske uttrycka det.

Pappa blev ledsen. Han kände sig inte respekterad för det han gjort. Hans uppdrag hade betytt mycket för honom men tydligen inte för kyrkoherden.

Det hjälpte inte vad andra inom kyrkan sa eller att vi i familjen bedyrade hans värde. Han kom över det – men detta tack var alltså ett exempel på tack som inte kändes respekterande.

Att tacka hör till god ton och god uppfostranJag själv har varit med om något liknande.  Jag är utbränd – jag har två gånger kollapsat i utmattningssyndrom, den andra gången mycket värre än den första. Trots detta svåra tillstånd tvingades jag ut i arbete av Försäkringskassan. Jag skulle arbetsträna på mitt gamla jobb.

Det var i och för sig en omöjlighet på flera sätt. Dels fanns redan en vikarie på mitt jobb och dels är det fullständigt horribelt att tro att en sjuk, utbränd person ska kunna arbetsträna på ett jobb som personalchef.

Min ersättare förstod att jag nog måste arbetsträna med betydligt enklare sysslor. Hon gav mig uppdraget att kopiera personalhandboken. Det låter som det enklaste jobb i världen men då vet man inte vad utbrändhet vill säga…

Jag klarade det! Jag klarade att kopiera alla sidor. Det tog lång tid och jag mådde mycket dåligt när jag försökte om och om igen. Utmattad men stolt lämnade jag det kopierade till min vikarie. Hon tog snabbt bunten, sa ett kort ”tack” och skyndade iväg.

Jag stod mållös. Jobbet jag utfört var en så otrolig bedrift. Jag hade klarat en uppgift som för mig egentligen var totalt omöjlig och hon förstod det inte. Hennes enkla tack var så sårande – jag blev tillintetgjord och mycket ledsen.

Att säga tack och mena det, förstå vad det är man tackar för, är viktigt.

Att sätta tacket i relation till vad som tackas för.

Tack för ordet!


Veckans…

– Att inte tacka. Artighet är en dygd.

+ Dygd (grekiska areté) betyder i en vidare bemärkelse: eftersträvansvärt karaktärsdrag.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-