Debatt
12:58 | 2 juli 2021

Debatt: Stoppa svågerpolitiken från det nya högerstyret!

Debattartikel från Socialdemokraterna i Surahammar.

Det nya högerstyret i Surahammar utser sin egen moderata lokalpolitiker till kommunchef.

Valet var mellan två kandidater. En kandidat som tidigare bland annat har varit tillförordnad kommundirektör i Enköping och Flen, stadsdirektör i Uppsala, regiondirektör i Skåne och stadsdirektör i Västerås.  Den andra kandidaten saknar offentlig förvaltningsutbildning och har ingen tidigare erfarenhet inom offentlig förvaltning men är det nya högerstyrets egna lokalpolitiker.

Den nya majoriteten tvingade igenom sin kandidat, Per Ahlström, som ska börja redan på måndag. Så snabbt gick det att MBL-förhandlingen gick ut bara någon enstaka timme innan beslutet och med det fick de fackliga organisationerna liten eller ingen tid att komma med synpunkter. Det är ett anmärkningsvärt beslut, som vi reserverar oss mot.

Per Ahlström var till häromveckan förtroendevald för moderaterna i Surahammar, ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, personalutskottet och bostadsbolagets styrelse. Det här är ett glasklart exempel på precis det som vi socialdemokrater tagit strid mot och försökt driva på för förändringar: svågerpolitik och en mycket luddig gräns mellan vad politiker och tjänstemän ska göra. Det var en av flera anledningar att vi bröt vårt samarbete med C.

Vår kritik har inte med Per Ahlström som person att göra. Vi känner honom som en engagerad och driven politiker som varit en tydlig företrädare för moderaterna och en bra representant för sina väljare. Ahlström vill säkert kommunens bästa och är en hygglig person.

Problemet här är att man måste skilja på rollen som politiker har och den roll som tjänstemän har i offentlig förvaltning. Det är helt grundläggande att tjänstemän förutom att ha den kompetens som krävs ska vara politiskt oberoende, självständiga och agera utifrån lagar och regleringar för kommunens bästa utan politisk slagsida. Förutom Ahlströms politiska koppling så har han vad vi vet överhuvudtaget ingen erfarenhet av att vara ledande tjänsteman eller chef i offentlig förvaltning.

Att högerstyret inte inser det olämpliga i den här tillsättningen är mycket märkligt.

Ännu mer oroande blir det om man betänker att fram tills häromveckan var Per Ahlström Moderaternas representant i Personalutskottet som bl.a har till uppgift att besluta om tillsättande av kommunchef. Där föreslog vi socialdemokrater Kenneth Holmstedt till tjänsten som tf kommunchef. En kandidat som har bred och lång erfarenhet som just kommunchef/kommundirektör. Holmstedt kunde ha anställts för ett par månader sedan, för att snabbt kunna ta tag i de problem som finns. Han är en utmärkt kandidat som jobbat med just de uppgifter som efterfrågas här, han har gjort det i små och stora kommuner och under olika färger av politiskt styre.

När vi i S lyfte Holmstedts namn så var det blankt nej från M:s ledamot i personalutskottet Per Ahlström. Nu några veckor senare har Ahlström själv fått samma jobb.

Det är inte rätt sätt att sköta en kommun på.

Vi vill få bort svågerpolitik, en osund kultur där gränsen mellan politik och förvaltning är otydlig. Vi vill inte ha en kommun där politiker blir anställda av förvaltningar de själva har ansvar för, vi vill komma bort från jäv och bygga en sundare kultur i både politik och förvaltning.

Vi socialdemokrater kommer fortsätta kämpa för förändring och är övertygade att vi har kommuninvånarnas stöd i frågan.

Nu fattar högerpartierna besluten men nästa år får väljarna döma. Svågerpolitik med högerstyret eller ordning och reda med Socialdemokraterna?

Chris Marlowe, Helena Wallentin, Joakim Göransson, Christina Waster Jansson, Nathalie Rundberg, Cecilia Östergren, Peter Håkansson

Socialdemokraternas ledamöter i kommunstyrelsen I Surahammar


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.


Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-