Debatt
11:56 | 10 december 2021

Debatt: Tack för elnotan, regeringen

Debattartikel signerad Jonna Lindman och Åsa Coenraads (M).

Jonna Lindman (M), kommunstyrelsens ordförande i Arboga. Foto: Arboga kommun

Socialdemokraternas och Miljöpartiets politik har fått denna framgångsrika industrination vi en gång i tiden var till att bli ett land med elbrist och skyhöga elpriser.

Kylan och snön har kommit till Västmanland och samtidigt som temperaturen sjunker i länet så stiger elpriserna och allt fler börjar oroa sig för elräkningarna i en tid då vi istället borde ägna oss åt adventsmys, bullbak och tända ljusslingor för att lysa upp vintermörkret.

Nu måste vi köra vi igång Karlshamnsverket igen för att kunna tillgodose vårt eget elbehov. Något är galet med den förda politiken och då går det inte att sticka huvudet i sanden och hoppas att det går över.

Socialdemokraterna har ett stort ansvar och genom sin allians med miljöpartiet är de helt handlingsförlamade när elpriserna skenar eftersom de bakbundit sig själva. Stängningen av fyra fullt fungerande kärnkraftsreaktorer för miljöns skull känns lite motsägelsefullt när vi samtidigt tvingas bränna 140 000 liter olja om dagen i Karlshamnsverket för att täcka elbehovet. Idag har Sverige dessutom importerat el motsvarande två av de reaktorer regeringen stängt ner i Sverige. Det är knappast fossilfri el vi importerar utan smutsig sådan från olja och kolkraftverk i Europa. Knappast bra för miljön.

Det kan inte vara så att vi ska tvingas importera smutsig kolkraft eller elda med rysk olja så fort det är vindstilla eller kallt i Sverige. Det är inte rimligt att svenska hushåll måste sänka innetemperaturen för att ha råd att fira jul.

Det är inte bara hushållen som får ökade kostnader just nu, även den offentliga sektorn och industrin drabbas. Kostnaden läggs i slutändan på hushållen genom extra skatt eller dyrare priser för konsumenten. På sikt tvingas den svenska industrin och jobben utomlands.

Socialdemokraternas energipolitik är ett stort misslyckande och det är vi som bor i södra Sverige som tvingas betala notan. Moderaterna vill bygga ett elsystem som är i balans och har förmågan att leverera el till hela landet oavsett om det blåser eller inte.

Åsa Coenraads (M), Riksdagsledamot

Jonna Lindman (M), Kommunalråd


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-