Debatt
14:35 | 8 februari 2024

”Du glömde ett (S) Arzu Hajiyeva”

Replik från Stephanie Bruksgård (M) och Gisela Carstinge (SD).

Den 31 januari publicerade Magazin24 en debattartikel med rubriken ”Svara på sakinnehållet!” skriven av Arzu Hajiyeva, initiativtagare för “Rädda akuten i Köping”. Den kan du läsa här. 


Nu replikerar Stephanie Bruksgård (M) och Gisela Carstinge (SD) på Arzu Hajiyevas debattartikel:

Du glömde ett (S) Arzu Hajiyeva

Initiativtagaren till Facebook-gruppen angående Köpings akutmottagning och tillika socialdemokraten Arzu Hajiyeva glömde i sin debattartikel den 1 februari att skriva under med sin partibeteckning. Om det var ett medvetet misstag eller inte, likt att inte heller vara transparent med att även Facebook-gruppen har en tydlig socialdemokratisk koppling eller att politikerutfrågningen anordnas med stöd av Socialdemokraterna kan inte vi svara på. Däremot vill vi bemöta den kritik som socialdemokraten Hajiyeva i sin debattartikel framför.

Det finns inget förslag om en nedläggning av medicinakuten i Köping. Förslaget som ska hanteras i regionfullmäktige i februari är en omstrukturering av medicinakuten till en närakut med bibehållen internmedicinsk läkarkompetens, öppen dag som kväll och alla dagar om året. Att det skulle vara en total nedstängning av akuten är att slira på sanningen om något, också likt att påstå att 102 arbetstillfällen kommer gå förlorade. Vi förstår att Hajiyeva (S) inte menar att sprida missvisande information, men vi uppmärksammar att hon tydligt missar att utredningarna som har gjorts – inte är det faktiska förslaget som har presenterats.

En del av förslaget som regionfullmäktige ska ta ställning till gäller en omstrukturering av medicinakuten till en närakut. Ingenting annat. Utredningens siffror visar en total nedläggning, och det förslaget har inte gått vidare. Det är utifrån det utredningsmaterialet som Hajiyeva (S) dragit egna slutsatser i sin Facebook-grupp och startat en namninsamling innan förslag till beslut presenterades och det är den felaktiga informationen som vi ser att många har reagerat på. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna står fast vid våra vallöften att ett akut omhändertagande ska finnas kvar i Köping, och nu i form av en närakut men också en stärkt ambulansverksamhet, direktinläggningar, akuttider på vårdcentral och möjlighet till kvällsöppna vårdcentraler.

Det som hedrar Hajiyeva (S) är att hon medger att satsningen på Köpings sjukhus har varit för liten under mandatperioderna med socialdemokratiskt styre och hon har rätt i att en underprioriterad sjukvård och lokalförsörjning påverkar oss alla. Det är just därför denna historiskt stora satsning på 1,6 miljarder måste till i Köping för ett nytt, modernt närsjukhus som möter befolkningens behov på bästa möjliga sätt både nu och i framtiden, som ser till att våra medarbetare räcker till när vi är färre i arbetsför ålder och som värnar det bästa för patienten – både KAK-området och hela Västmanland.

Stephanie Bruksgård (M) Regionråd och leg. Sjuksköterska

Gisela Carstinge (SD) Regionråd och barnsköterska


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-