Debatt
08:20 | 9 februari 2024

”Sex operationssalar – det är vad Köpings sjukhus byts ut mot”

Ny debattartikel signerad Charlotte Söderberg, ST-läkare allmänmedicin, Närvården Kolsva.

Charlotte Söderberg, ST-läkare allmänmedicin Kolsva Vårdcentral.

Igår kväll, den 8 februari, anordnades en politikerutfrågning rörande Köpings akutmottagning i Folkets hus i Köping. Samtliga partier hade en representant från regionspolitiken på plats – eloge till er, ni är modiga. Jag var inte på plats och det tror jag var bra med tanke på vissa muttranden och huvudskakningar som släpptes ut hemma i soffan. Jag är mycket tacksam att utfrågningen spelades in. Tack för det!

Nu såhär i efterhand vill jag spinna vidare på en del som sades; bland annat så vill jag gärna veta mer kring direktinläggning från vårdcentral. Hur ska det fungera? På vårdcentralen arbetar allmänspecialister. Allmänspecialister ska kunna lite om allt, det vi ska behärska styrs av fasta kriterier som socialstyrelsen fastställs. De läkare som jobbar på internmedicinska akutmottagningar och vårdavdelningar är internmedicinare, läkare med intermedicinsk specialistkompetens. Allmänspecialister är inte på något vis och kommer heller aldrig bli specialister på internmedicin. Det är som att jämföra blåbär med tuggummi. Ett tuggummi kan ha blåbärssmak men ett blåbär blir aldrig ett tuggummi.

Vi allmänspecialister ska avgöra om patient vi har framför oss behöver sjukhusvård och inte mer än så, vi kan inte och ska inte bestämma över inläggningar och eventuella internmedicinska behandlingar. Det är inte vår kompetens. Det som föreslås är patientfarligt. Punkt.

Sen kan jag ju inte låta bli att nämna den i mina ögon ”stora oförlåtliga bomben”. Vi fick under kvällen veta från den styrande majoriteten att planen var att det nya akutsjukhuset i Västerås skulle ha 14+1 operationssalar och att både sjukhuset i Sala och Köping skulle få nya operationssalar så att den fina och effektiva operationsvård kunde bibehållas. Men oj, plötsligt på fanns det ett beslut på 20+1 operationssalar i Västerås, ingen kunde svara på hur det skedde, och på grund av det så blev operationssalarna och verksamheten i Köping överflödig och därför ska den internmedicinska akutmottagningen på sjukhuset i Köping bort.

Sex operationssalar är mer värda än 90 000 västmanlänningar som nu riskerar att bli av med sin internmedicinska akutmottagning, sin hjärtintensivavdelning, sin eminenta strokevård och sin rätt till jämlik vård. Sex operationssalar…

Charlotte Söderberg, ST-läkare allmänmedicin,  Närvården Kolsva 


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-