Debatt
09:39 | 21 november 2020

”Varför är socialdemokraterna ovilliga att diskutera riskerna med kusingifte?”

Debattartikel signerad Mikael Andersson Elfgren (M), oppositionsråd Region Västmanland.

”Om jag hade vetat att risken var högre att få ett sjukt barn hade jag inte gift mig med min kusin. Varför sa ingen något?”

Så inleds en krönika i tidningen Sjukhusläkaren i början av 2020 av överläkaren i psykiatri Camilla Starck där citatet kommer från ett samtal som hon haft med modern till en av sina patienter. Att hon inte fått information om detta är inte konstigt, faktum är att Västmanland tillsammans med landets 20 andra regioner inte informerar om riskerna med kusinföräldraskap.

Detta trots de risker som det medför för barnet i form av barnadödlighet och missbildningar. Till följd av detta ställde jag under februari frågan till regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S) om hon kommer att vidta några åtgärder för att informera om riskerna med kusinföräldraskap.

Svaret jag fick var att hon skulle ge utskottet för folkhälsa och sjukvård i uppdrag att titta på frågan. Nu har snart ett år gått och fortfarande har inget uppdrag givits. Jag har även tagit upp frågat i aktuellt utskott och kan konstatera att det inte finns några planer på att lägga in frågan i den mötesplaneringen som presenterats för 2021.

Detta är bara att beklaga, en väldokumenterad och spridd information om riskerna för skador vid kusingifte och kusinföräldraskap är en viktig del i kampen mot hederskultur och en del i folkhälsoarbetet.

Frågan måste ställas: Varför är socialdemokraterna ovilliga att diskutera riskerna med kusinföräldraskap?

Mikael Andersson Elfgren

Oppositionsråd (M)


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-