KRÖNIKA
18:00 | 3 februari 2023

Bra journalistik berör 

Vår granskning av hur våra skattepengar avvänds engagerar er läsare.

Vår granskning av hur betalkorten används inom Köpings kommun har verkligen berört er läsare. Att det skulle uppmärksammas förstod vi, men att det skulle väcka så starka känslor som det gjort var vi nog inte riktigt beredda på.

Men med tanke på vad vi fått fram så borde vi nog ha förstått de starka reaktioner vi fått till oss via mail, telefonsamtal, brev och besök. De flesta reaktioner vi får till oss är från personer som just jobbar inom kommunal verksamhet och då inte bara inom Köpings kommun.

Vi får också reaktioner från personer som är anställda i både Arboga och Kungsörs kommuner. Att en undersköterska, lärare, fritidspedagog eller en biståndshandläggare ena dagen sitter i ett möte och får höra att det ska sparas pengar och sen får veta att visa personer (ibland samma som just stått upp på ett möte och berättat om att det fattas pengar ) kan använda kommunens betalkort som sina egna, typ som en löneförmån. Det är klart att det väcker känslor.

Man blir förbannad helt enkelt. Det visar sig också att det bara kommer fram mer och mer ju mer vi gräver. Vi har också satt igång någonting hos många av er läsare i och med detta. Vi har nog aldrig under tidningens 23 åriga historia fått in så många tips som vi fått de senaste veckorna och för det är vi väldigt tacksamma. Det var just ett tips från en av er läsare som ledde oss in på denna ”korthärva” som vi just nu håller på att nysta i. Det är som sagt mycket i denna historia som förbryllar och förvånar.

Den mest förekommande frågan jag får från läsare, vänner och bekanta är; ”Varför har inte revisorerna upptäckt något”? Den frågan är väldigt relevant och vi blir  väldigt förvånade när vi inser att det ingår inte i revisionen. I rapporten angående bedömningen av den senaste årsrapporten skriver KPMG, som är den revisionsbyrå som Köpings kommun anlitar, följande; ”Vår granskning av redovisningen utgår från en bedömning av väsentlighet och risk.Granskningen har inte som syfte att identifiera brottsliga handlingar, till exempel förskingring.”

Det betyder alltså att utan starka kontrollrutiner inom kommunen så kan sånt här fortgå år efter år utan att det upptäcks. För det är ingen som kontrollerar hur och vad betalkorten används till, varken revisionsbyrån eller kommunens egna lekmannarevisorer.

Om man nu, som i Köpings kommuns fall, delat ut 34 betalkort till olika personer inom organisationen så tycker jag att någon ansvarig tjänsteman eller en ansvarig politiker borde fundera på att inrätta nån typ av kontroll hur dessa används.

Som det fungerar nu, eller som det är tänkt att fungera, så ska varje kortköp attesteras av en högre chef. Om jag som kortinnehavare köper, låt säga en blombukett för avtackning, så ska min närmaste chef attestera detta köp. Alltså godkänna det helt enkelt. Men det visar sig ganska snabbt i vår granskning att detta inte fungerar. Felen är många, allt från att köp godkänns helt utan att nån attesterat köpet till att vissa betalkortsinnehavare ofta låter medarbetare under sig (alltså personer som man är chef över) godkänna inköp.

En annan sak inom denna härva är kontantuttagen. Jag kan inte förstå när och varför en anställd inom Köpings kommun har behov av kontanter. Det förbryllar mig väldigt mycket. Kan inte inse när och var kontanter skulle vara bättre än faktura, eller för den delen betalkort.

Tvärtom faktiskt. Kontanter förefaller ju i vårt samhälle vara väldigt krångligt att använda. Att då se vissa innehavare av betalkort enbart använda dessa för att plocka ut kontanter förefaller, enligt mig, väldigt märkligt.

Vi kommer nu fortsätta vår granskning av denna hantering av betalkorten inom Köpings kommun. Det är ett ansvar vi har gentemot er läsare. För är det nån kommentar som återkommer så är det just att vi inte får släppa detta nu utan vi måste fortsätta tills allt kommit fram i ljuset.

Vart allt detta leder vet vi inte just nu, men jag kan bara lova er läsare att vi kommer fortsätta granska hur våra gemensamma pengar används och delge er vad vi får fram.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-