Krönika
06:00 | 18 februari 2024

Min kärlek till broar

Broar förenar i geografin och ord bygger broar mellan människor. Vi behöver fler broar i världen.

Jag älskar broar.

Lycka under mina 23 år i Göteborg var att sommartid, mitt i natten, trampa gasen i botten över Älvsborgsbron i min Volvo 240 och lyssna på Bruce Springsteens ”Born in the USA” på högsta volym.

Karl läser upp dagens text – lyssna här!

Lycka var också, när jag första gången sprang New York Marathon, att få springa över alla dessa broar som jag kände igen från Woody Allens filmer.

Att bygga broar är ett begrepp. Fysiskt och geografiskt. Men också symboliskt och socialt.

De första broarna byggdes för att man enklare skulle kunna ta sig fram där det fanns ett hinder i vägen. Kanske fick en stock fungera som bro över ett stup eller en flod. Tekniken att bygga olika typer av broar har utvecklats sedan dess.

Älvsborgsbron, Göteborg (foto: mescon)

Arkadiko-bron byggdes under mykensk tid och är alltså runt 3 300 år gammal. Arkadiko-bron, även kallad Kazarma-bron, ligger i den södra delen av Greklands fastland, på Peleponnesos.

Poesin kan bygga broar med ord. Rätt valda ord bygger bekantskap, vänskap och kärlek. Musiken och konsten bygger skönhetens broar.

Broar är tema i några av filmens klassiker.

I filmen ”Bron över floden Kwai” har den japanska armén upprättat ett fångläger för allierade soldater. Den hänsynslöse översten, Saito, tvingar fångarna att bygga en bro över floden Kwai.

Rialtobron i Venedig (foto: Martin Falbisoner)

Filmen ”Broarna i Madison County” berörde många av oss. Den handlar om en amerikansk bondhustru, av italienskt ursprung, som har en fyra dagars livsomvälvande romans med en fotograf, spelad av Clint Eastwood, som kommit för att i bild dokumentera broarna i trakten.

”Bron” är titeln på en mycket populär svensk-dansk kriminalserie. som började sändas i Sveriges Television den 21 september 2011.

Världens längsta bro är den 165 kilometer långa bron Danyang–Kunshan, som löper i nordvästlig-sydostlig riktning norr om Shanghai – helt över land. Den är en snabbtågsbro.

Golden Gate Bridge i San Francisco invigdes 1937 och tillhör de broar som är mest berömda i världen. Denna hängbro med sin orangea färg har blivit som en symbol och ett landmärke som alla förknippar med staden.

Golden Gate-bron i San Fransisco (foto: Frank Schulenburg)

I Florens finns Ponte Vecchio, en bro från medeltiden över floden Arno. Denna bro är Europas äldsta segmentvalvbro. Längs med bron ligger framför allt många guldsmedsbutiker.

Ponte Vecchio-bron i Florens (foto: Nicolas Jakubowski)

Rialtobron är en av tre broar broar över Grand Canal i Venedig, ett av Venedigs mest kända landmärken.

Trafikverket i Sverige förvaltar drygt 20 600 broar, varav cirka 4 000 är järnvägsbroar och 85 öppningsbara broar. Varje bro inspekteras minst var sjätte år. Sveriges längsta broar är Öresundsbron (7 845 meter), Ölandsbron (6 072 meter) och Igelstabron i Södertälje (2 140 meter).

I centrum i min hemstad Köping finns flera broar. En går över Stora gatan, en annan över Torggatan. Däremellan finns en välvd träbro, vacker och romantisk, särskilt sommartid då den är prydd med vackra blomster­arrangemang.

Bron har varit avstängd länge. Ingen information intill bron varför den är avstängd. Skall den rustas upp? Skall den rivas? I så fall – kommer det en ny bro? Bron har inget känt namn. I folkmun säger vi Träbron.

Träbron ”GC8” i Köpings centrum, som sak rivas (foto: Magazin24).

Den som frågar får svar. I Köpings förvaltningssystem heter bron GC8. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att den ska rivas. Bron anses ha uppnått sin tekniska livslängd. Rivningen är tänkt att äga rum i vår. Något beslut om ny träbro finns inte.

Jag kommer att skapa opinion för en ny träbro. Hoppas att den nya trädbron blir välvd och vacker – och kanske kan den få ett eget namn? GC8… bläääh!

Den som har en passion inom ett visst område har fått namnet kramare. Mest känt är begreppet trädkramare. Begreppet uppstod i Indien, där människor kramade träd för att hindra ett vägbygge – de lyckades. Detta koncept har sedan spridit sig över världen.

Jag kommer aldrig att kunna bygga en bro i trä, med såg, hammare och spik. Men min kärlek till broar gör att jag alltid kommer att kalla mig för ”brokramare.”

Jag kommer alltid att längta tillbaka till Älvsborgsbron i Göteborg, med gasen i botten i sommarnatten, med Bruce Springsteens ”Born in the USA” på högsta volym.

Jag får till vardags nöja mig med att, i bästa fall, bidra till att bygga broar mellan människor, i ord.

De tre bästa brobyggande meningar jag vet:

”Jag älskar dig”.

”Förlåt mig.”

”Tack för allt.”

Skön söndag, kära läsare.

 

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-