Krönika
08:44 | 17 oktober 2021

Dessa rubrikmakare!

Harry Holm skriver om vettiga, vitsiga och vilseledande rubriker.

Rubriker tolkar du efter intresse och läggning. Hur tar du ”Din häck kan vara en trafikfara”?

Rubrik är en kort text som sammanfattar det som därefter är skrivet. En tidnings rubrik ska dessutom locka till läsning, vilket speciellt i de s.k. kvällstidningarna ofta leder till besvikna läsare. Inte minst när löpsedeln försökt öka ”lockelsen” ytterligare.

Redan i Expressens barndom fick jag upp ögonen för fenomenet. Löpsedlar ropade att hela Skinnskatteberg brunnit ned. Det visade sig inne i tidningen att bara en enda byggnad blivit lågornas rov. Även i modern tid har jag känt mig så lurad av löpen att jag numera slutat köpa Aftonbladet och Expressen.

Morgontidningarna lever inte på lösnummer. De behöver prenumeranter och måste därför bygga upp förtroende, med rubriker som håller. Men även deras rubrikmakare ”tar i” ibland. Med t.ex. bokstavsrim: Från Göteborgs-Posten kommer jag ihåg rubriken ”Full fru föll från fordon / försökte få föraren fälld”.

Ibland är det bara feltänk: ”Hundägare åtalas för att ha bitit sönder polisbil”. Eller omedvetet skapade vitsar: ”Inga spår efter skidåkarna” (eftersök i sportlovstider). ”Tjocka barn – problem som växer”

Ordet rubrik kommer från romartiden då man rödfärgade lagarnas rubriker. (Röd är ruber / rubrum på latin). I svenska språket har ordet rubrik funnits sedan 1740. För läsare har därefter oräkneliga rubriker medfört glädje och skratt, förfäran och ilska.

Vissa rubriker har fastnat i mitt minne, t.ex. en från tiden när Arboga Tidning bara var Arboga Tidning. Den hör till den sorts överskrifter som uppfattas olika beroende på läsarens grad av ekivokt tänkande. Men den autentiska AT-rubriken återkommer jag till.

Först plockar jag några andra ur kategorin: ”Är din häck en trafikfara?” ”Man med traktor körde iväg med kvinnas häck”.

Kanske vågar vi ta ännu ett vågat exempel från den vitsiga Göteborgstrakten, om när det gick bra för ett fotbollslag: ”Tummen upp i Häcken”.

I svenska språket har ordet rubrik funnits sedan 1740

De roliga rubrikerna behövs som motvikt till de dystra. Vi har senaste månaderna läst bl.a. följande: ”Det behövs två nya äldreboenden i veckan”. ”Var femte som jobbar inom hemtjänsten är ovaccinerad” (2/10 2021).

Om statsministern: ”Löfven – Sju år av fagra löften som aldrig genomförts”. ”Det räcker inte att bara räkna skjutningarna”. ”Löfven startar krig och flyr fältet”. ”Statsministern lämnar skeppet” (23/8 2021). ”Beklagansvärt avträde!” (Grönköpings Veckoblad sept.2021)

Inför valet: ”S driver på för förskola från två års ålder”. ”Brunsmetning får bli S valtaktik”. ”Därför kan KD inte bilda block med SD”. ”V måste välja: Dörrmatta eller regeringskris”.

Om skolor: ”Hellre direktörer än politiker i skolan”. ”När framgångsrika skolor blir ett hot”. ”Skolor i glesbygd kommer att stänga”.

EU: ”EU-kommissionen har inte förstått vitsen med vinsten”. ”EU ska inte styra den svenska skolpolitiken”. ”Vägen till en swexit-debatt är kantad av goda intentioner”.

Från djurvärlden: ”Vargarna blir fler och sprider sig söderut”. ”Allt färre vill ha varg i sin närhet”. ”Samtliga vargar på Skansen har avlivats” (6/10 2021).

De roliga rubrikerna behövs som motvikt till de dystra

Från Arboga, när Nygatan var genomfartsled färdades där också en lantbrukare som var på väg till Lantmännen med sitt skörderesultat. Bakom traktorn hade han en vagn med sidostycken runt om.

Nu olyckades det så att – ungefär vid HåGes – det bakre sidostycket lossnade och hela lasten rann ut på Nygatan.

Allt är upp till läsarens grad av anständighet. Vissa bortser från stavningen och anser rubriken i Arboga Tidning vara minnesvärd:

”Bonde tappade läm / Säden rann ut”.

Men bilden i tidningen var bra. Den visade sanningen bakom rubriken.


VECKANS…

[–] Verklig rubrik 2021: ”Slutflaggat på kungliga namnsdagar”. Oönskat av oss som vill ha så många firande­dagar som möjligt.

[+] Fiktiv önskerubrik: ”Arboga kommun hyr logga-plats av VME / för gamla  bilden på tornet vid Norra Ågatan.”


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-