Krönika
17:56 | 21 maj 2021

Inget sker över en natt

Jan Kallberg skriver om förändringar.

Stora skeenden sker inte över en natt. Det är utdragna mindre händelser som bildar en kritisk massa som sedan får saker att rulla över i en ny förändrad verklighet – efter att ett jämviktsläge existerat i allt från decennier till sekel.

Ryska revolutionen med stormningen av Vinterpalatset 1917 var en förändringsresa som startade över femtio år tidigare. Själva revolutionen uppfattas som en händelse som i ett ögonblick omkullkastade vad som varit – men i själva verket har det bara kulmen på ett längre skeende.

Därför köper jag inte argumentet att covid och effekterna av restriktioner, förändrat affärsklimat och världsekonomi plötsligt kommer att skapa en ny samhällsekonomisk verklighet.

Det som sker är att pandemin ökar stressen och trycket på allt från logistik, handel, kommunal ekonomi och jobb till välfärdsstaten och utlöser effekter av skeenden som redan hade startat långt tidigare.

Så när saker går snett, överbelastas och inte fungerar är det inte så att det är på grund av något just nu. Det är en längre resa.

I debatten om pandemin diskuteras hur Sverige plötsligt kunde ha så många döda i covid-19. Scenen för det var nog redan klar långt innan pandemin. Den svenska sjukvården har skurit ner på vårdplatser sedan tidigt 1980-tal. Det fungerar tills det oväntade plötsligt sker. Sverige har i jämförelse med världen unikt få sjukhusbäddar per invånare.

Sydkorea och Japan har sex gånger fler sjukhusplatser per invånare och centraleuropeiska Tyskland och Österrike har tre gånger fler sängplatser på sjukhus när det väl gäller än Sverige.

Så vad innebär det i praktiken? Det bor i handels- och en gång sjöfartsstaden Arboga tiotusen personer. Den svenska sjukvården har tjugo sjukhussängar för Arboga om man slår ut antalet sjukhusvårdsplatser. I Japan hade Arbogaborna haft 120 sängplatser och i Österrike 60 sängplatser.

Klart att det har betydelse för hur man hanterar pandemin när den väl kommer.

I Japan hade Arbogaborna haft 120 sängplatser och i Österrike 60.

Sjukhuspersonalens hjältemod kan bara kompensera för en del av avsaknaden av resurser, förberedelser och kapacitet. Resten är predestinerat av politiska beslut.

Japan har haft en femtondel av Sveriges dödsfall per capita och Österrike ungefär en tredjedel mindre. Så det är decennier av små politiska beslut som plötsligt får ett större utfall.

Antalet döda i Covid-19 är idag tre gånger högre än de som dog i det blodigaste av alla svenska fältslag, slaget vid Lund 4 december 1676, ett slag som skar revor i det svenska folkminnet.

Så när Anders Tegnell rycker på axlarna i TV om det inträffade och får det att låta som att ”så det kan gå” kan det vara bra att komma ihåg att antalet döda under pandemin är historiskt väldigt högt – och att det huvudsakligen är självförvållat av ett samhälle som tagit många beslut som skapat den situationen.

Det är inte en faktor som plötsligt spelar in.

Där tror jag att den ansträngda samhällsekonomi som Sverige antagligen kommer att få efter pandemin redan är installerad.

Av Sveriges arbetsföra befolkning är idag en sjättedel helt avlönad och försörjd genom stöd från de fem andra som arbetar och betalar skatt. Det är redan idag ett ansträngt system.

Det som i många stycken håller i gång ekonomin är det låga låneränteläget i landet som är en tredjedel av ett historiskt svenskt ränteläge på 4-6 procent, som det varit i decennier förut.

Men om samhällsekonomin kärvar kan man inte stimulera ekonomin genom att sänka ränteläget, för det är redan gjort.

Så om det blir lågkonjunktur, offentliga budgetunderskott och stormigt de närmaste åren – skyll inte på covid.

Det enda pandemin gör är att utlösa effekterna av de faktorer som redan är på plats.


VECKANS…

[–] Att det inte finns någon reell politisk vilja att ta i stöket i vissa skolor.

[+] Att det är en månad till midsommar.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-