Västerås sticker ut i statistiken
Näst flest bötfällda för nedskräpning i landet Västerås utmärker sig i statistiken över utfärdade böter för nedskräpning.
Näst flest bötfällda för nedskräpning i landet Västerås utmärker sig i statistiken över utfärdade böter för nedskräpning.
Under 2024 var det bara Malmö som var värre. Fortfarande är det cigarettfimpar som utgör den vanligaste formen av skräp, även om en ändring tycks vara på gång. Spåren efter snusning och vaping ökar nämligen – ett tecken på hur våra vanor förändras.
Under 2024 bötfälldes 438 personer i Sverige för nedskräpning – en tydlig ökning från året innan och den högsta siffran sedan lagen trädde i kraft 2011. Jämfört med 2023 är ökningen hela 29 procent.
Siffrorna tyder på att den lagändring som genomfördes 2022 har lett till fler insatser från polisen. De har nämligen större möjligheter att ingripa eftersom reglerna numera även omfattar småskräp som cigarettfimpar och tuggummi. Varje skräpbot går på 800 kronor,
oavsett om det gäller en snabbmatsförpackning, en slängd fimp eller annat.
Västerås näst värst i landet.
Med 35 utdelade skräpböter under 2024 hamnar Västerås på andra plats i landet – bara Malmö har fler med sina 69 fall. Det visar statistik från Polismyndigheten som Håll Sverige
Rent sammanställt. Trots att Stockholm är större ligger huvudstaden strax efter med sina 33 utfärdade böter.
Att Västerås sticker ut i statistiken säger något om både invånarnas beteende och den lokala tillsynen. Det kan tänkas att det rör sig om en kombination av ökad närvaro av ordningsmakten och lokala satsningar på att stävja nedskräpning. Att kommunen syns högt i statistiken bör dock ses som både en utmaning och en möjlighet till förändring – att fler bör ta sitt personliga ansvar för det offentliga rummet.
Färre cigarettfimpar och fler prillor
Fimpen är fortfarande den stora boven när det gäller skräp i svenska stadskärnor – men inte i samma utsträckning som tidigare. Under 2024 stod fimpar för 49 procent av allt uppmätt skräp i stadsmiljö, jämfört med 52 procent året innan. Det kan låta som en liten minskning, men i
praktiken motsvarar det tusentals fimpar som aldrig nådde marken.
Anledningen tros vara att fler överger cigaretterna för alternativ som engångs vape och snus. Att snusandet ökar syns tydligt i skräpstatistiken, då mängden kastade snusprillor går uppåt.
Enligt en mätning som även den utförts av Håll Sverige Rent utgör det numera 21 procent av allt skräp som hittas, vilket är en tydlig ökning från tidigare år. Det är framför allt det vita snuset som ligger bakom uppgången och ökningen antas hänga ihop med att fler unga vuxna snusar.
Kunskapsluckor bakom nedskräpningen
Många tänker nog inte på det, men både cigarettfimpar och prillor innehåller plast. Det gör att de inte bryts ner i naturen på samma sätt som organiskt avfall. Enligt ovan nämnda mätning vet bara drygt hälften av svenskarna att fimpar innehåller plast – och ännu färre känner till att även snusprillor gör det. Ofta handlar det om syntetiska fibrer som stannar kvar i marken i åratal.
Kunskapsluckan är ett problem, eftersom medvetenhet ofta är ett första steg till förändrat beteende. Många hade kanske tänkt annorlunda om de visste att prillan i handen bidrar till mikroplast i naturen.
Även vapes skapar problem
Cigarettrökning har minskat stadigt i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten är det numera bara 5 procent av befolkningen som röker dagligen. Förutom det vita snuset vänder sig allt fler istället till e-cigaretter, eller vapes som de också kallas.
I åldersgruppen 16–29 år är trenden tydlig: användningen av nikotin upphör inte, den bara förändras. Det här är något som visar att tobaksindustrin lyckats i sin strävan att möta en ny generation, med produkter som är lättillgängliga och uppfattas som moderna.
Vad gäller engångs vapes så är det tyvärr många som inte känner till att de inte ska slängas i vanliga hushållssopor. Detta eftersom de innehåller litiumbatterier och elektronik som kan göra dem både skadliga för miljön och brandfarliga. I Sverige klassificeras dessa produkter som elavfall och ska lämnas in på återvinningscentraler som tar emot elektroniskt avfall.
//Vera Nilsson
Det här är en säg-din-mening-artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du skriva till Säg din mening? Skicka in en text här. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.