Skidor
12:17 | 1 februari 2023

Åsa Bäck stod för stark prestation vid skidlopp i Italien

Köpingsbon åkte på plats 112 av 1 000 damer och placering 9 i sin ålderskategori: ”Oerhört nöjd”.

Åsa Bäck. Foto: Privat

Köpingsbon Åsa Bäck har tidigare genomfört tävlingar som bland annat Vasaloppet, Stockholm Maraton och New York Maraton. I söndags (den 29 januari) var Åsa på plats i Italien och körde det sju mil långa skidloppet Marcialonga.

Loppet firade sitt 50-årsjubileum, bjöd på folkfest och dessutom gick det bra för Bäck. Hon åkte in på placering 112 av 1 000 damer och på placering 9 i sin ålderskategori 50-59 år.

– Jag är oerhört nöjd med mitt lopp från start till mål, säger Åsa Bäck.

Marcialonga är ett långlopp som ingår i tävlingen Ski Classic. Det går i bergskedjan Dolomiterna med start i den charmiga lilla byn Moena.

– Sen går loppet uppför i 18 kilometer till Canazei, där man gör en u-sväng mitt i byn innan det bär av nedåt till Moena igen. Där går banan mitt i centrum med en härlig folkfest längs spåret. Sen fortsätter det ner mot Predazzo där man återigen åker mitt genom centrum. På vissa ställen så nära invånarnas hustomt att man nästan åker genom deras vardagsrum. Därefter ringlar sig banan ner till skidstadion i Val Di Fiemme där vi åkte ett varv inne på stadion som kokade av människor och hejarop. Mäktigt! Vidare åker man ner till Molina där man återigen gör en u-sväng inne i byn och börjar sedan klättra uppför de sista sju kilometrarna, varav de sista två är en rejäl klättring via serpentiner upp till upploppet inne i Cavalese, berättar Åsa Bäck.

Åsa Bäck var oerhört nöjd med sin insats vid skidloppet Marcialonga i Italien. Foto: Privat

Under Marcialonga-loppet åkte deltagarna igenom hela 13 byar. En speciell upplevelse, menar Åsa.

– Det var första gången jag körde detta lopp. Jag trivs oerhört bra när det lutar uppför då jag kan använda min kondition och diagonalåka, efter jag är en ”ben-åkare”. Det gick utmärkt både i början och i slutet. Skidorna var fantastiska och vallade av Vasa Svahn , teamet jag åkte med. Kan inte klaga på någonting. Dock var det trög snö och inte superglid för någon, men så är det med snön ibland.

Åsa säger vidare att hon kände sig stark genom hela loppet. Något hon inte hade räknat fullt ut med.

– Jag hade endast 13 skidmil i kroppen innan loppet, men jag lutade mig mot min löpkondition och körde på! Solen sken och temperaturen varierade mellan minus tio i starten till minus två i målet. Mitt lopp gick helt klart över förväntan och jag kom i mål på fyra timmar och 52 minuter.  Min placering blev 112 av 1 000 damer. Dessutom placering nio i min ålderskategori 50-59 år av hela 300 stycken. Jag är så sanslöst glad och nöjd!, säger Åsa Bäck.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-