KRÖNIKA
18:00 | 19 november 2023

Äkta eller fejk när AI är grundaren?

AI är ett nytt verktyg. Ideerna och det kreativa tänkandet kommer fortfarande från dig.

Kanske stängde du av radion eller bytte till en annan sommarvärd när du i somras hörde att Max Tegmark pratade om sin Artificiella Intelligens (AI)-forskning i sommar i P1. Eller var du precis som jag och lyssnade med spetsade öron, så förstår du nog, precis som jag, att AI är här för att stanna. Så det är bara att ta roboten i handen och följa med i utvecklingen.

Musiker, skådespelare och andra kända (och såklart okända) profiler stämmer AI utvecklingen hit och dit, på grund av plagiat, photoshopade bilder som ser otroligt äkta ut, röstförvrängda telefonsamtal. Ja, listan kan göras lång, och visst självklart finns det en del i mig som tycker att det är otäckt med den snabba utvecklingen gällande AI.

För ett par månader sedan satt TV4 Nyhetsmorgons ”språkakuten” och berättade om att det var nära att en novell, skriven av ett AI-verktyg, vann första pris i en skrivartävling, ”det hade varit pinsamt” menade Sara Lövenstam som var en i juryn under tävlingen. Men hade det varit så pinsamt verkligen, kan vi inte se att AI faktiskt är mer än fejk?

Jag använder mig av flertalet olika AI-tjänster, 4 av 5 dagar i veckan i mitt jobb, men också i mitt privatliv. Det underlättar nå enormt på flera plan. Den hjälper mig att skriva korrekta och professionella e-mail till kunder och klienter på jobbet, skriver frågeformulär och jag får tips från AI när jag sitter fast.

Det finns de kollegorna som anser att man är lat som ”låta någon annan göra jobbet för en”, men varför inte ta den hjälp som finns som dessutom underlättar och optimerar tiden, utan att jag behöver stjäla tid från en kollega för hjälp och guidning. Är det jag levererar verkligen fejk? Jag tycker faktiskt inte det. För så som det är nu, så kan de vanligaste AI plattformarna inte göra någonting som du inte ber dem om. Så ideerna och det kreativa tänkandet kommer från dig fortfarande, medan AI är ett nytt verktyg.

Jag läste en post på LinkedIn som menade att de flesta företagen kommer att lägga ner sin verksamhet de kommande 10 åren om de inte hänger med i AI utvecklingen. Det pratas dessutom om att Skolverket bör lägga om skolplanen för att integrera AI i undervisningen. Det är oundvikligt.

Men det är långt ifrån bara inom skola och arbete som AI faktiskt kan vara till nytta. Jag har till exemplet testat att be AI om nya recept, hitta på maträtter baserat på vilka ingredienser jag haft hemma, skriva roliga låtar och rim. Jag har skapat bilder, både i jobbrelaterade situationer men också privat, bara för att det är så roligt. Listan kan göras lång på tips och trix som AI faktiskt kan vara otroligt händigt att ta hjälp av.

Jag kan ju inte kringgå att nämna det otäcka med utveckligen också. Eftersom att AI är öppet för alla att skapa konton hur som helst, så kommer ju AI att även hamna i fel händer, hos personer som inte har goda intentioner med sitt användande. Tyvärr har regeringen och Europeiska Unionen inte hängt med den snabba framfarten av AI, men jag tror och hoppas att det snart finns regler, direktiv och lagar kring användandet av detta, och då känns det genast lite säkrare igen.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020