Debatt
07:33 | 29 mars 2021

Debatt: Flygplatsen genererar 90 miljoner i vinst

Replik angående regionens behov av Västerås flygplats.

Detta är en genrebild. Foto: Pixabay

Replik till Flygplatsen i Västerås är inte intressant för oss av “Ruben Schackensparre” (publicerad 25/3).

###

Ruben, jag ska reda ut begreppen åt dig.

1. Det förekommer inga subventioner för flygbiljetter. Tvärt om, passagerare som köpt biljett med reguljärflyg från Västerås subventionerar flygplatsen.

2. Flygplatsbolaget kostar Västerås skattebetalare cirka 23 miljoner, det är väl investerade pengar då flygplatsen som helhet genererar cirka 90 skattemiljoner i vinst. 22 miljoner går till Västerås, 12 miljoner går till regionen och 56 miljoner går till staten.

Utöver de reda pengar så ger det Västerås tillgång till ambulansflyg, det är ett till två stycken i veckan. Både ambulansflygplanen och ambulanshelikoptern behöver flygplatsen för att kunna landa. Helikoptern får inte flyga direkt till lasarettets helikopterplatta om det inte är fint väder.

Västerås får en bas som kan ta emot och ge service och bränsle åt brandflyg. Flygplatsen är även viktig för kris och beredskap.

Men för att återvända till debattartikeln. Ruben säger att regionen är fattig. Varsågod, den får 12 miljoner om året av de pengar flygplatsen genererar.

Flygskolor och trafikflyg betalar för att operera på flygplatsen detta bidrar till att sänka underskottet för flygplatsbolaget.

Regionen har ihop med övriga regioner köpt sex stycken nya ambulansflygplan till en kostnad av 1,4 miljarder plus underhåll och drift, det är väl bra att även Västerås kan ta del av den sjukvården.

Johan Ekroth


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-