KRÖNIKA
06:00 | 25 juni 2022

Drömmens mysterium

”Hoppas dina drömmar går i uppfyllelse”, är ett märkligt uttryck.

Enligt drömforskare J.A. Hobson, är drömmar resultatet av att hjärnan försöker binda ihop fragmentala bilder och blir helt enkelt klok på dem genom att skapa små, ibland surrealistiska historier.

Är det detta man vill ska gå i uppfyllelse? Sambandet mellan en så kallad sömn-dröm och en vaken-dröm är uppenbart. Det finns inget.

En annan aspekt på detta med att få sina drömmar att gå i uppfyllelse är att när du väl fått det, vad återstår då? Tomhet? En ny dröm och om så, var befann sig denna nya dröm innan?

En vaken-dröm är mer ett mål. En sömn-dröm något helt annat. En sömn-dröm liksom flyter uppe på det omöjliga medan hela idén med en vaken-dröm är att det ska vara möjligt. Det ska kunna gå att lära sig koreanska eller bli musikalartist.

I Sam Harris pod Making Sense samtalar han med komikern Ricky Gervais, där Ricky frågar Sam om ”Varför finns sömn-drömmar överhuvudtaget?” ”Vilken evolutionistisk funktion har de?” Svaret är, vi vet inte.

År 2000 utformade sinnesfilosofen Antti Revonsuo hotsimuleringsteorin som innebär att en mardröm egentligen är en form av överlevnadsträning. Med andra ord en viktig funktion inom vår evolution. I alla fall förr, för väldigt länge sedan. Om en mardröm nu håller oss alerta i sovrummet i villan i Arboga lär man forska vidare om.

Sigmund Freud eller Carl Gustav Jung hade också sina sätt att se på det hela och självklart går åsikterna här isär och det är rejält. Å ena sidan har vi spåkärringar och tarotkorttydare som hävdar att de kan se allt i en dröm, till neuroforskare som just Sam Harris, som hävdar att den här typen av drömtydning har väldigt lite med naturvetenskap att göra. Vi vet  i själva verket inte speciellt mycket om drömmarnas funktion. Med öppet sinne kan man konstatera att det finns enormt mycket att studera och mycket spännande att upptäcka i och kring detta inre universum.

Drömmar av negativ karaktär är vanligare än positiva drömmar.

Vi kan börja med det faktum att människan inte är det enda djur som drömmer. Min hund Ottos drömmar är en egen show i sig. Han utför ljud man normalt aldrig hör. Han springer i luften. Han rycker och vrider sig. Helt klart samlar hjärnan ihop intryck och förpackar dessa till en historia som Otto får ta del av, omedvetet i verkligheten, medvetet i sin sömn. Vad som kan vara fascinerande här är att Ottos dröm, direkt överförd till oss, helt plötsligt kan verka förståelig, i vår egen drömvärd.

Det kan bli ännu mer komplicerat. Du för en diskussion med en vän om en dröm du haft och sen vaknar du, fast i en dröm. Ja, du förstår säkert. Det slutar liksom inte. Drömmer du nu, när du läser detta?

Som sagt, här finns enormt mycket att studera och faktum är att på senare tid har det vetenskapliga intresset för drömtydning återuppstått.

Izabella Rosengren skriver på forskning.se bland annat följande: ”Forskare har nämligen upptäckt att drömmar kan vara en bra indikator för hur det står till med den fysiska och psykiska hälsan.” samt ”Drömmar av negativ karaktär är vanligare än positiva drömmar. Det vet forskarna genom försök där personer har väckts ur REM-sömnen och berättat.”

Som jag påpekade tidigare går åsikterna isär, till och med inom de egna fakulteterna. För ett par år sedan blossade en intensiv diskussion upp om att den Freudtrogna utbildningen på Göteborgs universitet, har nio böcker av Freud med på litteraturlistan. Den första boken är Drömtydning från år 1900.

Vetenskapsjournalisten Charlotta Sjöstedt säger att. ”Den boken är fylld av absurditeter. Det går inte att utvinna någon som helst pålitlig kunskap ur hans drömtydningar.” På denna akademiska nivå pågår här en strid mellan två läger. I det ena lägret finns Freuds arvtagare och i det andra företrädare för modernare terapeutiska inriktningar. Så länge vetenskapen inte är enad lämnar den stora utrymmen för spåkärringar, astrologer och kaffesump.

På en webbsida hittade jag följande drömtydningar (axplock):
”Drömmer du om pengar betyder det klirr i kassan eller tvärtom, totalt pank.” Bra gardering för övrigt.

Sidan förtäljer vidare: ”Drömmer du att du har massa pengar? Grattis! Det betyder att ditt självförtroende är på topp och att du känner att du är på väg mot nya, goda tider. Kanske har du presterat väldigt bra på jobbet eller i skolan på senaste tiden?”. Hur var det då  om jag är totalt pank? Nähe, det stod det inget om.

Om du blir jagad av björnar? Drömtydning: ”Björnen symboliserar ofta mod, handlingskraft, styrka och beskydd. Men det stämmer förstås inte när den vänder sig mot dig för att jaga dig. Kan det vara så att du flyr från en relation som du varit väldigt trygg i?”

Kära nån. Vem tar till sig av dessa fullständigt meningslösa råd? ”Kan det vara så …” och ”symboliserar ofta …”. Ok, vad mer kan det symbolisera och vad symboliserar björnen när den vänt sig mot mig, det motsatta?

Nu handlar detta inte om pseudovetenskap utan om drömmar. Ett vitt brus som pågått i våra hjärnor i hundratusentals år och säkert mer därtill. Ett område det definitivt bör forskas mer inom.

En tanke är en dröm, en dröm en tanke. Vi kan inte skilja dem åt och att vi en dag kommer att kunna det, är förmodligen bara en dröm.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-