Sport
12:01 | 27 februari 2021

Discgolfen växer – nu vill Kolbäck Hyzers förnya banan

Discgolfen i Kolbäck har fått ett uppsving under pandemin. Nu har Kolbäck Hyzers startat en insamling för att modernisera och utveckla klubbens populära bana. ”Responsen har varit helt otrolig”, s­äger klubbmedlemmen Stefan Eriksson.

Stefan Eriksson, medlem i Kolbäck Hyzers Discgolf, har märkt av ett ökat intresse för sporten under pandemin. Foto: David Eriksson

Kolbäck Hyzers Discgolf grundades 2002 av en grupp discgolfentusiaster. Klubbens 18-hålsbana intill Vallmobadet är öppen året runt och gratis att spela på för alla. I mitten av fjolåret blev banan rankad som landets åttonde bästa discgolfbana som är gratis att spela.

Under pandemin märkte klubben ett ökat intresse för sporten och banan.

– För några år sedan behövde man aldrig vänta på att kasta ut. Kommer du vid fel tidpunkt nu kan det vara mycket folk ute och då är det bara vänta på sin tid. Det är tråkigt när man själv vill spela såklart, men jättekul för sporten! Den växer så det knakar, säger Stefan Eriksson, en av de runt 70 medlemmarna i Kolbäck Hyzers Discgolfklubb.

Han fortsätter:

– Om det finns något positivt med pandemin är det att folk är ute och letar nya aktiviteter där det går att hålla avstånd. Discgolf är den perfekta idrotten för det. Vi har märkt att många familjer har testat på sporten och det är väldigt kul att se.

18-hålsbanan intill Vallmobadet drivs av klubben, med assistans av Hallstahammars kommun. Nu vill Kolbäck Hyzers utveckla banan ytterligare. Därför har de nu startat en insamling som går under namnet #KorgkampenKolbäck.

– Korgarna är inte officiella, utan tillverkade av ett företag i Västerås i början av 2000-talet. De uppfyller inte de moderna kraven och är därför inte godkända för att ha stora nationella tävlingar. Då handlar det framför allt om att discar kan hoppa ur korgen om de kommer med lite fart.

#KorgkampenKolbäck inleddes efter årsskiftet och målet är att samla in 100 000 kronor för att kunna köpa in 18 nya korgar samt två övningskorgar. Dessutom vill klubben köpa in nya kartor som beskriver varje hål. Hittills har responsen varit väldigt god.

– Vi startade en Swish-insamling och på sex dagar fick vi in 17 000 kronor. Vi la ut information på lokala Facebook-grupper och i olika discgolfgrupper. Discgolfare är väldigt givmilda och vill att sporten ska fortsätta växa. Responsen har varit helt otrolig, säger Stefan Eriksson.

Discgolfbanan i Kolbäck har ett bra rykte i hela Sverige. Anledningen till det är flitigt ideellt arbete.

– Vi har några eldsjälar i klubben som putsat, fixat och klippt på banan sen den byggdes. På sommaren är det väldigt fin parkmiljö längs banan och det lockar. Vi hoppas kunna få ännu bättre rykte genom att ha de nya korgarna på plats i vår eller till sommaren.

Magazin24 besökte Kolbäck Hyzers den 8 februari och då hade klubben nått över hälften av de 100 000 kronor de hoppas samla in. När denna artikel gick i tryck hade klubben kommit ännu närmare sitt mål.

– Det har gått över förväntan. Det lokala stödet har varit fantastiskt. Vi har stora förhoppningar om att nå vårt mål och kanske lite till.

Har ni fler planer på att utveckla klubben?

– Vi ska försöka få igång en mer organiserad ungdomsverksamhet. Kanske ha en kväll i veckan där vi riktar in oss på ungdomar och tränar teknik. Korgkampen är prio ett just nu, men sen kommer vi försöka få in fler ungdomar i sporten, avslutar Stefan Eriksson.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-