Discgolf
15:39 | 2 juli 2021

Nya korgarna ska locka fler discgolfare till Kolbäck

Initiativet #KorgkampenKolbäck blev en succé. Discgolfbanan i Kolbäck har under våren fått ett rejält ansiktslyft.

Stefan Eriksson och Markus Andersson från discgolfklubben Kolbäck Hyzers poserar glatt bredvid de nya och fräscha korgarna. Foto: David Eriksson

#KorgkampenKolbäck inleddes efter årsskiftet och discgolfklubben Kolbäck Hyzers mål var att samla in 100 000 kronor för att kunna köpa in 18 nya korgar, två övningskorgar och nya hålkartor till 18-hålsbanan intill Vallmobadet. Klubben fick en otrolig respons – och nådde målet snabbare än de drömt om.

–Det gick så himla fort! När vi  satte ihop vår grupp som skulle jobba med korgkampen var tanken att vi eventuellt kunde hade fått in pengar till hösten och kunde inleda arbetet då. Från första mötet till att målet var nått tog 66 dagar. Det är helt fantastiskt, säger Stefan Eriksson.

Under en arbetshelg i april tog klubben en arbetsdag där de nya korgarna sattes upp. Det innebär ett lyft för klubben och banan.

– Det ser både estetiskt snyggare ut och det är bättre kvalitet. Vi har även satt upp en sponsortavla som ger ett välkomnande intryck. Vi vill rikta ett stort tack till att företag och privatpersoner som ställt upp på ett fantastiskt sätt, säger Stefan, som fortsätter:

– Även våra medlemmar har gjort ett fantastiskt jobb. Jag vill även lyfta fram vår ordförande Daniel Österback som varit väldigt drivande. Utan honom hade det aldrig gått så smidigt som det gjorde. En fantastisk arbetsinsats.

Vilken respons har ni fått kring de nya korgarna? 

– De jag pratat med tycker det är ett lyft för banan. Det är bara positivt.

Utöver nya korgar har Kolbäck Hyzers även uppgraderat banan genom att montera nya skyltar som visar varje håls utformning. Foto: David Eriksson

Vid sidan av detta fortsätter arbetet med banan kontinuerligt. Medlemmar klipper gräset till viss del, men klubben får hjälp av Hallstahammars kommun med de stora gräsytorna. Allt för att hålla banan i toppskick.

– Nästa år tanken att vi ska fixa till framför allt utkastplatserna. Det moderna nu är att bygga i trä och sen ha konstgräs på. Då får man bra fäste oavsett vilket väder det är. Det är nästa steg för klubben, säger Stefan.

Kolbäck Hyzers hoppas nu att ännu fler discgolfare ska komma till Kolbäck för att spela på banan.

– Discgolfen växer. Man brukar prata om att padel är den stora idrotten som växer, men discgolfen är inte långt bakom. Sporten växer otroligt mycket, det byggs banor och allt fler spelar.

Stefan berättar att för några år sen var det inga problem att bara åka ut till banan och sen börja spela. Numera kan det bli kö.

– Det är väldigt bra sommaridrott och även en grym familjeaktivitet. De flesta banor är gratis och som nybörjare behöver du inte mer än två discar, som kostar runt mellan 110 och 180 kronor styck. Det är en billig och tillgänglig idrott, säger Stefan Eriksson.

Förra sommaren tog sig allt fler ut till banan här i Kolbäck. Hoppas ni på en liknande sommar även detta år?

– Vi har inga siffror från förra året, men det var stort intresse förra året. Redan nu har det varit spelare här hela dagarna. Jag är övertygad om att discgolfen kommer bli ännu mer populär i sommar.

Vad hände med de gamla korgarna från banan i Kolbäck, kanske ni frågar er? Jo, de köptes av Surahammars kommun och enligt Stefan Eriksson är tanken att en 18-hålsbana ska byggas i grannkommunen.

– Det är jättekul! Samtidigt ska det byggas en ny bana i Västerås så det händer grejer.

Stefan Eriksson hoppas att flera av kommunerna i Västmanland hakar på trenden med discgolf.

– Arboga och Köping exempelvis är ganska stora kommuner. De borde kunna ha någon form av discgolfbana. Det är en liten investering, men det ger mycket tillbaka. Alla kommuner med lite självaktning borde ha en discgolfbana, uppmanar Stefan Eriksson.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-