Västmanland
17:49 | 29 september 2021

Regionen: Viktigare än någonsin att vaccinera sig

Tydliga orden efter de släppta restriktionerna: ”Pandemin är inte över”.

Detta är en genrebild. Foto: Pixabay

Vid midnatt togs de flesta restriktioner kring covid-19 bort. Nu finns det exempelvis inget begränsat antal för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller offentlig tillställning och kravet på sittande servering på restauranger tas bort. Från idag (den 29 september) är det även ändrade restiktioner i sjukvården. Nu krävs det att de som besöker vården har munskydd endast inne på mottagningar och avdelningar.

Smittspridningen pågår dock fortfarande i samhället, även om sjukvården märkt av ett minskat tryck sen vaccinationens start. Region Västmanland uppmanar nu ännu fler att vaccinera sig.

”Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. När man nu får möjligheten att träffas igen blir vaccination av de som ännu inte vaccinerats, en nyckel till att hålla smittspridningen på en så låg nivå som möjligt”, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Fullvaccinerade blir sällan mer än lätt sjuka. Däremot kan de sprida smittan vidare till ovaccinerade. Av de fall som under de senaste veckorna krävt intensivvård har samtliga varit ovaccinerade, säger Åke Tenerz, tillförordnad vaccinationssamordnare vid regionen.

När restriktionerna nu har lättats räknar regionen med att fler kommer vara närmare varandra och därmed ökar risken att bli smittad.

– Pandemin är inte över för att restriktionerna släpper. Vaccin är det effektivaste sättet att stoppa covid-19, och jag uppmanar alla ovaccinerade att vaccinera sig, säger Åke Tenerz.

Det här gäller fortfarande, efter de lättade restriktionerna: 

  • Vuxna personer som ännu inte har vaccinerat sig bör fortsätta hålla avstånd till andra människor. Det gäller särskilt i kontakt med personer 70 år och äldre.
  • Alla, även fullvaccinerade, bör vara uppmärksamma på symtom och stanna hemma vid misstanke om covid-19.
  • Personer från förskoleklass och uppåt ska testa sig vid symtom på covid-19, även fullvaccinerade.
  • Inom hälso- och sjukvård och omsorg kvarstår smittförebyggande åtgärder för att skydda patienter, eftersom många av personerna tillhör de grupper som har högst risk för allvarlig sjukdom och död i covid-19.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-