SOMMAREXTRA
06:00 | 17 juli 2022

Världsarv och sverigebild

Industri- och kulturhistoria i Engelsberg.

Bruket är industrihistoria. Tavlan är kulturhistoria. I Engelsberg förenas de två.

Ängelsberg hette tidigare Englikobenning och grundlades troligen av Engelbrekt Engelbrektssons farfar, Englike Engelbrektsson.

Under 1500-talet fanns vid ån mellan Snyten och Åmänningen en hytta, tre smedjor och en kvarn.

Ängelsberg var bergsmanshytta fram till dess att Per Larsson Höök 1681 gjorde sig till ägare av hyttan och där lät anlägga Engelsbergs bruk . Under 1700-talet utvecklades bruket till ett av de modernaste järnbruken i världen.

Engelsbergs bruk var länge en motor i den lokala ekonomin, och utgjorde samtidigt tillsammans med landets övriga järnbruk en förutsättning för Sveriges välstånd och samhällsutveckling.

Byggnaderna och en stor del av den tekniska utrustningen finns kvar. Vattenhjul, kross, blåsmaskin och hamrar fungerar fortfarande vilket gör att masugnen och smedjan på Engelsbergs bruk är unika. Bruket togs ur drift 1919, men trots detta har utrustningen och maskinerna bevarats.

Engelsbergs bruk är idag det bäst bevarade exemplet på denna typ av järnbruk i Sverige. Engelsbergs bruk utsågs av Unesco till världsarv 1993.

Omedelbart väster om orten ligger Oljeön i sjön Åmänningen. Där finns ett tidigare oljeraffinaderi, vilket i slutet av 1800-talet var ett av världens största av sitt slag

En dag mot slutet av 1800-talet bestämde sig Olof Arborelius  för att måla en tavla över samma utsikt som jag senast härom dagen ännu en gång återvände till.

Olof Arborelius

Arborelius var prästson från Orsa, hade studerat konst i Düssel­dorf, Rom och Paris. Han kom att grunda konstnärskolonin i Engelsberg i norra Västmanland.

Medlemmarna i denna koloni hade alla en god utbildning. De hade skolats och hämtat intryck och idéer i andra länder. De ville måla i Sverige. Engelsberg (som det stavades då) ägde en stor skönhet: skog och sjö, hagar och berg, vackra somrar, snörika vintrar.

Tavlan, som fick titeln ”Utsikt över en sjö vid Engelsberg i Västmanland”  , fångar södra delen av sjön Snyten, nära Engelsbergs Herrgård. Himmel och molnformationer är mästerligt utförda. Träden och molnen reflekteras i den spegelblanka vattenytan. Utsikten över sjön är fångad i det klara ljuset under en typisk och stilla svensk högsommardag.

Olof Arborelius målade tavlan 1893, och året därpå köptes den in av Nationalmuseum. Svenska Turistföreningen utlyste en tävling 1935. Det gällde att kora den svenska målning som bäst fångade det svenska landskapet. Arborelii tavla segrade och har sedan dess kommit att kallas ”Sverigebilden”.

I reproduktion hänger den i dag på många ambassader världen över. Som vykort är målningen spridd i tusentals exemplar. I boken Laterna Magica berättar Ingmar Bergman att mörka tavlor av Olof Arborelius hängde i matsalen i hans barndomshem.

Några andra medlemmar i konstnärskolonin i Engelsberg hette Arvid Mauritz Lindström, Ernst Lundström, Axel Fahlcrantz och Ferdinand Boberg.

Som arkitekt är Ferdinand Boberg känd för regeringsbyggnaden Rosenbad, postkontoret på Vasagatan i Stockholm, Thielska Galleriet och Prins Eugens Waldemarsudde.

Att inta en lunch i Bobergmatsalen på NK erbjuder en enastående miljöupplevelse. En dag slutade Ferdinand Boberg att rita hus och ägnade sig i stället åt konsten.

Hans serier av akvareller och teckningar med motiv av äldre byggnader i Engelsber anses ha ett stort kulturhistoriskt värde.

Engelsbergs herrgård

Ängelsberg är alltid värt en resa. Men gå inte bara på en guidad tur i den svenska järnbrukshistorien. Ta gärna en promenad förbi Engelsbergs herrgård  och gå ytterligare några hundra meter mot sjön.

Då kan du också njuta av utsikt över en sjö vid Engelsberg i Västmanland.

Som Olof Arborelius kunde i slutet av 1800-talet.

Som jag kan en gång om året.


Engelsbergs Bruk

Under sommaren erbjuds guidad visning av den unika hyttan och smedjan.

Öppet 30 juni–7 augusti:

Tors-sön 11.30 och 14.00.

Antalet besökare är begränsat till 15 personer per visning

Förboka här.

Besök området och se hyttan utifrån. Vi ber er respektera att en stor del av området är privat mark.

Orten stavas numera Änglesberg. Allt kring industrihistorien och kulturarvet stavas Engelsberg.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-