Arboga
Författaren Birgitta Almgren från Arboga är aktuell med nyutgåvan av sin bok Inte bara spioner. Foto: David Eriksson

Birgitta Almgren släpper nyutgåva av sin omtalade bok

2011 gav Birgitta Almgren ut den omdiskuterade boken ”Inte bara spioner”. Nu har Arbogaförfattaren släppt en omarbetad nyutgåva av boken som berättar historien om vad som hände efter att första upplagan släpptes samt går djupare in på Stasis aktiviteter i Sverige under kalla kriget.

Arbogabon Birgitta Almgren är, utöver författare, professor emerita i tyska med historisk inriktning vid Södertörns högskola. Sen 1998 ingår hon även i internationella nätverk och forskningsprojekt kring Sveriges relationer till Nazityskland och DDR (Deutsche Demokratische Republik).

2011 släppte hon boken Inte bara spioner. Boken blev omdebatterad inom media och ledde även till att svenska Säkerhetspolisen (SÄPO) polisanmälde Birgitta. En förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikt startades mot henne. Under sju månader var författaren misstänkt innan hon friades.

– Det blev en seger för forskningen, även om jag fortfarande har tystnadsplikt kring det här. Jag var till och med tvungen att bränna mina anteckningar. Men i somras bad jag om att få komma till SÄPO:s arkiv igen för att titta på handlingarna och det fick jag göra. Men jag fick inte ens ha en penna med mig. Att då säga att arkiven är helt öppna anser jag är fel. I Tyskland är det annorlunda. Där får jag veta vad som finns i registren och det går att beställa handlingar. Det är helt öppet. Här i Sverige är jag beroende av en enskild tjänsteman på SÄPO kring vad som tas fram. Vi har inte kommit lika långt i Sverige som tyskarna kring det här ämnet, menar Birgitta.

Vad tror du det beror på? 

– Jag tror att man är ovan att handskas med dessa typer av dokument. Tyskland har haft två diktaturer och har genom åren lärt sig att säkerhetstjänsten måste samarbeta med forskare. Jag har jobbat tillsammans med forskare i Berlin och München. De i sin tur samarbetar med säkerhetstjänsten och det har fungerat jättebra.

Tyska demokratiska republiken (DDR) upplöstes 3 oktober 1990. Foto: Pixabay

Vecka 46 släppte Birgitta och bokförlaget T Carlsson en starkt  en starkt utökad nyutgåva av Inte bara spioner.

– Det är egentligen en helt ny bok. De första 100 sidorna, del ett, handlar om det jag tidigare hittade i Säpos arkiv om DDR:s infiltration i Sverige. Det handlar om 53 fallbeskrivningar av agenter och det fanns med i första boken.

– Sen kommer del två och tre som bland annat handlar om vad som hände efter publiceringen av den första boken och om min tystnadsplikt. Jag får inte tala med någon alls om de personer som finns i SÄPO:s arkiv och måste anonymisera så mycket det bara går. Jag följer direktiven jag fått.

Birgitta tror starkt på att ge forskare större frihet att ta del av material likt det hon fått hos SÄPO. Hon menar att det är av yttersta vikt för framtida generationer att lära sig av historien.

– Det är viktigt att inte söka skuld bland bovar och spioner. Det gäller att förstå varför. Vad som driver människor, till exempel i DDR. Människor där visste att de kunde ha ett bra liv – om de höll munnen. Men så fort de protesterade eller tyckte annorlunda så blev de straffade. De miste jobbet samtidigt som barnen inte fick gå i skolan. ”De som tänker annorlunda är fiende” stod det på ett plakat i DDR. Det är viktigt att vi ser vad som har hänt och hur man kan göra annorlunda. Det handlar om människoöden.

Historien har ju en tendens att upprepa sig. Tror du att något i skala med kalla kriget kan hända igen? 

– Det är det vi ska försöka förhindra. I dagsläget ser vi till exempel hur Kina söker förtroendepersoner i Sverige. Så gjorde Nazityskland och så gjorde DDR.

Birgitta Almgren har i en rad böcker berättat om Sveriges relationer till Nazityskland och DDR. Foto: David Eriksson

Den nya boken har också en medförfattare, den tyske professorn och forskaren Helmut Müller-Enberg. Han är chef för det tyska kontraspionaget i Berlin.

– Helmut är en av experterna som har hjälpt mig. Vi har tillsammans sett det att från inget annat nordiskt land kom så många Stasi-rapporter som från Sverige.

Varför var det så? 

– Sverige var en viktig bricka i det storpolitiska spelet eftersom vi var alliansfritt mellan de stora blocken i öst och väst. Det här ser man i både de tyska arkiven och i SÄPO:s arkiv. Sverige, och framför allt Stockholm, blev en mötesplats för agenter från båda håll, säger Birgitta, som fortsätter:

– I boken skriver jag och Helmut att Sverige blev en övningsplats. Innan DDR släppte ut sina agenter, till exempel till Västtyskland eller USA, så skickade de agenter till Sverige för att öva sig för att här ansågs svenskarna naiva. Sverige sågs som en bra plats att öva sina agenter, helt enkelt. Man tror inte att det är sant, men det går att läsa i SÄPO:s arkiv.

Hur är det att bära på den kunskap du lärt dig, men ändå inte få berätta om allt?

– Det är inte det som är det viktiga. Det handlar inte om att sätta dit människor eller hitta skyldiga, utan för mig handlar det om att försöka förstå. Jag har lärt mig att i många fall var det drömmar och verklighet som kolliderade. Många förstod inte vad som dolde sig bakom budskapet DDR ville få fram.

Under de här åren du har forskat, vad har du lärt dig om mänskligheten i stort? 

– Mänskligheten tror och hoppas, men man genomskådar kanske inte orden. Orden som leder och förleder. Orden laddas med olika innehåll. Fred och kultur bland annat. För DDR var det kulturen som skulle dölja att det egentligen handlade om politik och infiltration, säger Birgitta.

Hon säger vidare:

– Det är därför vi i Sverige borde göra som i Tyskland där forskare och historier samarbetar med säkerhetstjänsten. Enligt mig finns det ingen anledning att hemlighålla. DDR har gått under och existerar inte längre.

Turister vid Berlinmuren som delade Öst- och Västtyskland under Kalla kriget. Foto: Pixabay

Med sin nya bok klar går Birgitta vidare med sin forskning. Just nu arbetar Birgitta på två artiklar till tyska tidskrifter som kommer handla om Sverige och Tysklands relationer genom åren.

– Det är många spännande projekt på gång, avslutar Birgitta Almgren.

Arboga
05:45 | 5 december 2021

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-