DEBATT
19:00 | 14 maj 2025

“Framtidens vård börjar nu”

Nu tar vi nästa steg för att förverkliga Hälso- och sjukvården 2029.

Hälso- och sjukvården i Västmanland står inför stora förändringar. Alla partier har gått till val på att göra vården mer tillgänglig, ekonomiskt hållbar och patientnära – och nu tar vi ytterligare viktiga steg för att förverkliga den vision som ligger till grund för utvecklingsplanen Hälso- och sjukvården 2029.

För oss är det självklart att primärvården ska vara navet i hälso- och sjukvården. Med omställningen till Nära vård bygger vi ett system där vården i högre grad ges närmare patienten, med målet att fler ska få rätt hjälp i tid. Det handlar om att flytta fokus från sjukhussängen till förebyggande insatser och tidigare vårdkontakt. Vanlig och återkommande vård ska ske nära patienten – det ger både tryggare vård och bättre resursanvändning.

Flera viktiga steg har redan tagits. Arbete pågår för att öka kontinuiteten och minska antalet listade patienter per läkare. Sedan förra året har alla vårdcentraler i Västmanland längre öppettider. Att vi rör oss i rätt riktning är tydligt – enligt SKR:s hälso- och sjukvårdsbarometer ökar förtroendet för såväl hälso- och sjukvården i allmänhet som för vårdcentralerna i synnerhet. Samtidigt minskar beläggningsgraden på sjukhusens vårdplatser och vården stärks genom närvårdsteamen.

Omställningen till en starkare primärvård är i fokus i den regionplan som beslutas av regionfullmäktige i juni. Den ligger i linje med den strategiska utvecklingen av hälso- och sjukvården som regionfullmäktige tidigare har fastställt. I regionplanen tillförs vårdcentralerna 37 miljoner kronor 2026 och ytterligare 30 miljoner kronor 2027. Det är en konkret satsning för att förbättra tillgängligheten och stärka den vårdnivå som de flesta västmanlänningar först kommer i kontakt med.

Tillskottet ska i huvudsak fördelas på fyra fokusområden:
1. Stärka kompetensförsörjningen av specialister i allmänmedicin, i linje med det nationella riktvärdet 1 100 listade patienter per fast läkarkontakt. Detta kräver en successiv ökning av antalet ST-tjänster i allmänmedicin under kommande år.
2. Stärka läkarstödet och samverkan med kommunerna kring gemensamma patienter – framför allt de mest sjuka äldre, men även kring personer med LSS-insatser och barn 0–5 år.
3. Öka primärvårdens förutsättningar att ta större ansvar för första linjens psykiska ohälsa för vuxna.
4. Från 2027 ska uppdrag som idag utförs inom specialistsjukvården successivt kunna flyttas till vårdcentralerna.

Förutsättningen för den förändringsresa som nu sker inom hela hälso- och sjukvården i Västmanland är utvecklingsplanen Hälso- och sjukvården 2029, som våra fyra partier står bakom. Den är avgörande för att kunna leverera tillgänglig hälso- och sjukvård av hög kvalitet till alla västmanlänningar – både i dag och i framtiden.

Mikael Andersson Elfgren (M)
Regionstyrelsens ordförande

Malin Gabrielsson (KD)
Regionråd med ansvar för specialistsjukvård

Lina Eriksson (L)
Regionråd med ansvar för primärvård och ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden

Ingvar Jonsson (SD)
Regionråd


Det här är en debattartikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020