Granskande journalistik under attack
En fri, kritisk, granskande journalistik förblir en grundpelare i vår demokrati.
En fri, kritisk, granskande journalistik förblir en grundpelare i vår demokrati.
I veckan har Magazin24s pressgranne i Köping, Bärgslagsbladet / Arboga Tidning, i några anonyma insändare gått till attack mot den kritiska, granskande journalistiken i Köping. Den som bedrivs i Magazin24, där jag och min kollega, Marie Selling Achrén, utgör ett kompletterande grävarteam.
Även om exemplen i krönikan är lokala, så är frågeställningarna nedan allmänna och principiella.
Mycket tyder på och antyder att det är ledande kommunala tjänstemän som skrivit de anonyma insändarna i veckan.
En anklagar oss för att ”terrorisera kommunen” med att begära ut allmänna handlingar. Att allmänna handlingar i Sverige är offentliga är en del av vår grundlag, Tryckfrihetsförordningen. Urkunden, nu över 250 år gammal, är ett världsarv. Det har Unesco bestämt.
Det är en medborgerlig rättighet i den svenska demokratin att begära ut allmänna handlingar. Vi betalar för handlingarna, fastän vi bara begär ut dem digitalt. Många kommuner tar bara betalt för pappersutskrifter, inte för digitala handlingar. Den som begär ut allmänna handlingar ägnar sig inte åt ”terrorism”. Skall detta behöva påpekas?
En annan insändare skriver att det vore bättre ”att lägga resurser på vård och omsorg”…än att ”ta fram uppgifter som verkar vara sånt som misskrediterar kommunens förtroendevalda.”
Färre utlämnade offentliga handlingar stärker inte vården och omsorgen, inte i någon kommun. Att en kommun med få begärda utlämnade handlingar i stället skulle ha en bättre vård och omsorg kan ingen påstå eller visa. Skall detta behöva påpekas?
En tredje insändarskribent talar om sin erfarenhet ”från myndighetssidan” inom flera olika kommuner och skriver att ”kommunhatet har alltid funnits där men aldrig så tydligt som nu.”
I kommunistiska diktaturer har fria intellektuella och kritiska journalister alltid betraktats som ”statens fiender” eller ”folkets fiender”. När författaren Vilhelm Moberg och journalisten Armas Sastamoinen i Arbetaren grävde i rättsrötan på 50-talet (Haijby-affären, Kejne-affären m fl) anklagades de för att lida av ”kverulansparanoia”. Det skulle låta som en psykisk diagnos men var bara ett hittepåuttryck bland grävarnas kritiker.
Nu skall tydligen fri, kritisk granskade journalistik klassas som ”kommunhat”. Jag har valt att flytta tillbaka till min barndomsstad, Köping, i vuxen ålder – för att jag älskar staden. Att försöka klassa kritisk journalistik som ”kommunhat” är bara så lågt, så dåligt. Skall detta behöva påpekas?
Som ung redaktör i Arbetaren läste jag tryckfrihetsförordningen, en av våra grundlagar. Några ord och formuleringar har jag burit med mig sedan dess, som ledstjärnor, i ett långt liv i tidningarnas värld:
”….ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning i vilket ämne som helst.”
För mig har dessa ord inte bara fångat ”själen” i vad tryckfrihet innebär. Orden har heller inte bara inneburit ”en rättighet” för mig som publicist.
Framför allt har orden inneburit ”en skyldighet” som jag skall verka för, när jag själv skriver och när jag, som kulturchef eller chefredaktör, själv hade ansvaret att bedöma vad som skall publiceras av insänt material – som någon annan skrivit.
Magazin24 är en fri tidning. Alla beslut som rör tidningens affärsstrategi, redaktionella texter, redigering, design, satsningar och utveckling, sker på vår redaktion i Köping. Ägarskapet finns bland några få lokala entreprenörer i Köping.
Bärgslagsbladet / Arboga Tidning ingår i en stor tidningskoncern, där ägandet finns hos en kapitalistisk familj i Stockholm, där också de strategiska besluten fattas. Bärgslagsbladet / Arboga tidning designas på annan ort inom koncernen. Förstasidans slutliga utformning avgörs också på annan ort, inte på redaktionen i Köping.
Enligt svensk grundlag har ansvarige utgivaren ensamansvaret för innehållet i en tidning. Ansvarige utgivaren för Bärgslagsbladet / Arboga Tidning avgör inte hela tidningens innehåll. Vad som står på till exempel ledarsidan bestäms av någon annan, någon annanstans, inom koncernen.
Bärgslagsbladet / Arboga Tidning talar med kluven tunga. Samtidigt som tidningen på allmän plats och i utvalda insändare kan göra allt för att misstänktliggöra Magazin24s undersökande journalistik, kan läsarna av ledarsidan i Bärgslagsbladet / Arboga Tidning få läsa (1 dec 2023):
”De kommuner med lokaltidningar som granskar besluten och verksamheterna borde tacka sin lyckliga stjärna i stället för att beklaga sig över besvärliga granskningar.”
Kan det sägas bättre? Heja, Bärgslagsbladets ledarsida!
I oktober 2022 hade Mats Svegfors, fd landshövding och fd chefredaktör för SvD, tillika statlig pressutredare, en diskussion om lokalpressens framtid på Kungsudden i Kungsör. Han diskuterade med Helena Tell, chefredaktör och ansvarig utgivare av Bärgslagsbladet / Arboga Tidning.
Helena Tells tidning var inte på plats, men Magazin24 kunde rapportera bland annat denna iakttagelse och kommentar av Helena Tell:
– I dag har Köpings kommun en informationsavdelning som är större än BBLAT:s redaktion. De ringer när de vill få ut ”positiva nyheter”, PR som bör publiceras på kommunens hemsida. Kommunens tjänstemän, som skall svara på frågor, är svåra att få tag på, gör sig oanträffbara. Allt fler uppgifter utförs av konsulter, som är obekanta med offentlighetsprincipen. De vägrar ge ut dokument, kallar dem för arbetspapper.
Mitt lokala gräv i Magazin24, tillsammans med Marie Selling Achrén, började senare. Jag kan bara bekräfta att allt Helena Tell sade….är absolut sant och helt korrekt!
Borde inte pressen i vår lilla stad stå på samma barrikad med grävande ambitioner, mot makten?
Från och med i år är prenumerationsfria tidningar jämställda med prenumererade tidningar vad beträffar det statliga presstödet.
Magazin24 erbjuder fri läsning utan kostnad varje vecka till 33 000 hushåll i Köping, Arboga och Kungsör. Var fjärde vecka dessutom till alla hushåll i Hallstahammar. Magazin24 har aldrig några betalväggar på nätet i den dagliga lokala nyhetsrapporteringen. Bärgslagsbladet / Arboga Tidning har idag prenumerationspriser som många inte har råd med, och en stor del av innehållet på nätet ligger bakom betalvägg.
I regelverket för presstödet står det att mediestödets syfte är att stärka demokratin genom att stödja exklusivt, egenproducerat redaktionellt innehåll, en allsidig nyhetsförmedling….samt granskning av för demokratin grundläggande skeenden.
Det gör vi i Magazin24 och kan i år glädja oss åt ett högre statligt presstöd än Bärgslagsbladet / Arboga Tidning.
Efter över 40 kritiska, granskande artiklar lyckades vi stoppa en vätgasfabrik – Köping Hydrogen Park – tänkt att ligga nära två bostadsområden och nära en annan fabrik med explosivitet som risk i sin produktion, Yara.
När planerna på vätgasfabriken slutligen avskrevs av styret i Köping ställde vi frågan till ledande kommunpolitiker:
Är kritisk granskande journalistik värdefull eller onödig för Köpings kommun?
Detta är svaren vi fick:
Per Ågren (S):
”Självfallet ska en kommun tåla att granskas.”
Astrid Lamprecht (KD):
”Den är värdefull”
Andreas Trygg (V):
”Den är värdefull”.
Kent Andersson (M):
”Granskande journalistik är alltid bra när den är grundlig och opartisk utifrån ett demokratiskt perspektiv.”
Fredrik Andersson (Vanligt Folk i Köping):
”Det är rätt att granska. Det är journalistikens uppdrag.”
Iván Czitrom (L):
”I ett demokratiskt samhälle är faktamässig, saklig, kritisk, granskande journalistik en självklarhet som vi liberaler utan tvekan vill värna.”
Daniel Åkervall (MP):
”Det är ert jobb i medierna att granska oss politiker, syna PR-konsulter och punktera trollfabriker, så att vi kan stärka demokratin och släppa fram de bästa lösningarna på våra viktigaste utmaningar. Demokrati är värt att slåss för, och det gör ni bra på Magazin24.”
Av personlig hänsyn upprepar jag inte här vad C-ledaren och SD-ledaren i Köping har för uppfattning om kritisk, granskande journalistik.
Av kärlek till Köping, till friheten och demokratin, kommer vi att fortsätta vår lokala kritiska granskning. Vi vill inte nita någon. Vi vill bara att allt skall gå rätt till.
Eller som Noam Chomsky, amerikansk språkvetare och samhällsdebattör, sagt:
”Det är varje intellektuells ansvar att framföra sanningen och avslöja lögnerna.”