Mäns våld mot kvinnor
En nationell kris som kräver omedelbar handling.
En nationell kris som kräver omedelbar handling.
Det tragiska dådet i Västerås, där en kvinna miste livet och en annan skadades allvarligt, har skakat om hela staden. Våra tankar går till anhöriga och de barn som mist sin mamma. Det är en djup tragedi som saknar ord. Dådet är dock inte en isolerad händelse utan en del av ett mönster där kvinnor faller offer för våld i nära relationer.
För Centerkvinnorna har mäns våld mot kvinnor länge varit en högt prioriterad fråga. Det är en pågående pandemi, en omfattande samhällskris som kräver kraftfulla åtgärder. Varje enskild händelse är en enorm tragedi, men det handlar inte om enstaka fall, utan ett strukturellt problem som lever i hela samhällskroppen. Vi vet ännu inte exakt vad som hände den fasansfulla fredagen i Västerås. Vad vi däremot vet är att fler kvinnor har blivit mördade eller allvarligt skadade av en man som de har, eller har haft, en relation med och att fler kvinnor förmodligen kommer möta samma öde. Det är fruktansvärda rader att skriva, men det är den smärtsamma sanningen. I flera regioner i landet är mäns våld mot kvinnor dödligare än gängrelaterat våld. Bland det farligaste en kvinna kan göra är att lämna en våldsam relation, för då är det hög risk att våldet eskalerar. Ändå uteblir kraftfulla åtgärder. Förra veckan rapporterades det om att Polisens egen rapport påvisar allvarliga brister i det egna arbetet med mäns våld mot kvinnor. Som sagt: vi vet ännu inte exakt vad som hänt i det här fallet. Men vi vet att våld sker just nu och vi vet att det finns mer att göra för att förhindra att fler kvinnor skadas, eller kanske till och med blir dödade.
Centerkvinnorna vill satsa på:
– Förebyggande arbete och utbildning: För att bekämpa detta våld måste vi satsa på förebyggande arbete. Det innebär att utbilda unga om samtycke och jämställdhet redan i skolan. Skolan spelar en avgörande roll i att forma attityder och värderingar.
– Stärkta rättsliga åtgärder: Det är också nödvändigt att stärka rättsväsendets förmåga att hantera dessa brott. Det innebär att säkerställa att polisen och rättsväsendet har tillräckliga resurser, utbildning och metoder för att hantera fall av våld i nära relationer. Polisen har visat att det finns kännedom om bristerna i deras arbete, dessa brister genast måste lagas och rutiner måste fastställas. Det behövs specialistgrupper i varje lokalpolisområde med ett tydligt mandat som kan jobba på ett organiserat sätt för att upptäcka, förebygga och bekämpa de grova brott som kostar kvinnor lidande och i värsta fall livet.
– Stöd till utsatta kvinnor: Kvinnor som utsätts för våld måste få det stöd de behöver för att kunna lämna destruktiva relationer. Det inkluderar långvarigt stöd till kvinnojourer och tillgång till skyddade boenden, men även ekonomiskt stöd och psykologisk hjälp. Vi föreslår ett nationellt lämna-program för att ge kvinnor rätt stöd att kunna lämna farliga relationer. Detta avsatte Centerpartiet 100 miljoner kronor åt i vår vårändringsbudget.
Mäns våld mot kvinnor är en nationell kris som kräver omedelbar och kraftfull handling. Vi kan inte längre acceptera att kvinnor lever i rädsla i sina egna hem, som ska vara platsen där de kan känna trygghet. Vi som samhälle måste vara bättre än så här. Att misslyckas med arbetet har ett högt pris som vi aldrig får acceptera att betala. Nog är nog.
Anna Gunstad Bäckman
Ordförande Västmanlands Centerqvinnor länsavdelning
Mari-Louise Wernersson
Förbundsordförande Centerkvinnor
Det här är en debattartikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.