Arboga
09:10 | 4 januari 2017

Shoresh gick från mobbad analfabet till stjärnföreläsare

Han gick på social­bidrag, var mobbad och kunde varken läsa eller skriv­a. Sedan dess har Shoresh Hussein gjort en makalös karriärsresa – och nu vill han inspirera andra.

Shoresh Hussein föreläser om sin raketkarriär. FOTO: PRIVAT

I dag är 25-årige Shoresh Hussein en inspirerande föreläsare som berättar om sin karriär som butikschef och egenföretagare. Som 21-åring blev Shoresh den yngste butikschefen i Sverige då han jobbade för Lidl. Två år senare blev han franchisetagare för Pressbyrån i centrala Stockholm.

Det hade många haft svårt att tro under tiden på Vasagymnasiet i Arboga. Då var han analfabet, gick på socialbidrag och hade stora problem med skolan.

– Jag var den som inte kunde sitta still, jag hade för mycket energi. Jag var nog den siste någon trodde skulle bli något, säger Shoresh Hussein.

På scenen berättar Shoresh om sin karriärsresa, och drivet som tagit honom långt från IV-programmet och de gula hörselkåporna han var tvungen att ha på sig för att kunna koncentrera sig.

– Jag vill visa att jag som bott i Sverige i 13 år och haft de här problemen, om till och med jag kan lyckas, då kan alla lyckas. Vill man så kan man. Jag hade inget annat än ren vilja.

Lärare blev vändningen

Resan Shoresh pratar om började för 13 år sedan då han och hans familj kom till Sverige från Kurdistan. Under tre tuffa år i Fellingsbro väntade familjen på uppehållstillstånd, och Shoresh hade svårt att passa in.

– Jag var väldigt mobbad, kunde ingen svenska, hade inte de fina kläderna eller den snygga BMX-cykeln… Mina bröder är fyra-fem år yngre än mig. Jag hade så tråkigt att jag umgicks med dem och deras vänner… Tv:n blev min bästa vän.

Efter tre år fick familjen beskedet att de fick stanna kvar i Sverige. 

Efter en kort sväng i Hallstahammar, där Shoresh gick ut högstadiet med bara tio poäng, flyttade familjen till Arboga.

När Shoresh började på Vasagymnasiets IV-program som 16-åring kunde han varken läsa eller skriva. Samtidigt tvingades han flytta till en egen lägenhet och gå på socialbidrag.

– Jag skämdes verkligen för jag ville inte leva på soc. Skolmaten blev det bästa jag visste under den perioden. Det var väldigt tufft rent ekonomiskt. På helger låg jag i sängen och ville inte resa mig för att inte känna hunger.

Ett år senare vändes allt upp och ner för Shoresh. Han kom in på Handels- och administrationsprogrammet och träffade läraren Jonny Eriksson, som förändrade Shoresh liv.

– Jag kände mig kontinuerligt oduglig, att jag inte var bra på någonting. Men han såg något som ingen annan lärare eller vuxen sett i mig. Han såg att jag hade den sociala kompetensen. Han hade jobbat på Stadium och sa att han skulle anställa mig direkt om han hade en butik, för jag var duktig på att sälja in saker.

Än i dag uppskattar Shoresh betydelsen av att någon trodde på honom.

– Det var ett ögonblick som vände mitt liv. En vuxen som såg att jag var bra på någonting.

Gjorde raketkarriär

Efter studenten fick Shoresh jobb på Dollarstore, som just var i fas med att etablera sig i Arboga. Under ett par intensiva månader var han med och byggde upp verksamheten.

– Jag jobbade från sex på morgonen till tre på natten. Det var tufft.

Sedan bar det av till Nyköping där Shoresh studerade vidare till butikschef i två år. Därefter fick han jobb som på Lidl i Stockholm. 21 år gammal flyttade han till huvudstaden och blev yngst i Sverige med befattningen butikschef – vilket öppnade nya, intressanta dörrar.

– Jag gjorde en intervju med Svensk Handel som ville att jag skulle föreläsa. Då var det främst för att inspirera ungdomar. Största föreläsningen var inför 850 personer från olika gymnasieskolor. Då var det lilla jag och vd:n för The Body Shop i Sverige och Danmark… Det var kul att höra att eleverna blev väldigt inspirerade på grund av att de kunde relatera till mig, säger Shoresh.

Efter jobbet på Lidl blev han franchisetagare och drev en Pressbyrån-butik i centrala Stockholm. Det fortsatte han sedan med fram till för en månad sedan. Från och med 2017 väntar i stället nya äventyr för Shoresh Hussein. 

Han har några projekt på gång, bland annat egna hemsidan shoreshh.net som nyligen lanserats samt flertalet föreläsningar. Shoresh ska föreläsa på bland annat skolor och HVB-anläggningar.

– Det är först och främst för att motivera och inspirera ungdomar. Och sedan ge tillbaka till samhället som har byggt upp mig, säger Shoresh Hussein.

Vad är budskapet du vill förmedla i dina föreläsningar?

– Det handlar om viljan. Även den som tappat hoppet behöver bli inspirerad och motiverad. Det finns hopp. Och i vårt avlånga, vackra Sverige finns möjligheter. Tar man vara på de chanser man får kan man verkligen lyckas med det man vill.  

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-