Kungsör
05:58 | 10 oktober 2021

Tre kommuner samarbetar vid ny utbildning i Kungsör

I september startade en ny lager- och logistikutbildning vid Vuxenskolan i Kungsör. Utbildningen är ett samarbete mellan Arboga, Kungsör och Köpings kommun för att ge eleverna bättre chanser till jobb.

Här är en del av gänget som just nu läser lager- och logistikutbildningen vid Vuxenskolan i Kungsör. Totalt läser 14 elever utbildningen. Foto: David Eriksson

När Magazin24 besökte Vuxenskolans lokaler vid Ulvesund i Kungsör var den dagens lektion precis avslutad. Tidningens utstände satte sig ned med Ulrika Lindgren, studie- och yrkesvägledare vid Vuxenutbildningen, och Lars Olsson, lärare från Kunskapscompaniet med lång erfarenhet från lager och logistik, som berättade mer om den nystartade utbildningen.

– Fördelen vi har här är att vi ligger väldigt nära många företagskontakter, bland annat i E­skilstuna, Västerås och Köping. Även om flera elever har språket mot sig just nu så är målet att på sikt skaffa en praktikplats som sen kan leda till ett sommarjobb. Det ska fungera som en ingång. När eleverna söker de här praktikplatserna eller sommarjobben så ska de ha lite mer än de andra de konkurrerar med. Det är målet för mig, säger Lars.

Lager- och logistikutbildningen är 40 veckor lång och sträcker sig från september till maj. En liknande utbildning finns sedan tidigare i Eskilstuna och där har den lett till att flera fått sommarjobb, berättar Lars.

Den här utbildningen är dock helt färsk i Kungsör och är ett samarbete mellan KAK-kommunerna.

– Det gör att vi kan fylla platserna. Här i Kungsör är det inte lätt att fylla en hel klass med de som är intresserade, men nu när vi samarbetar kan vi fylla upp klassen med de som verkligen vill. Det är jättebra, säger Ulrika.

En del av utbildningen består i att eleverna tar truckkort.

– Det är en kort utbildning, men en viktig sådan som kan göra att de hamnar före i kön. Truckkort väger tungt, säger Lars.

Vad är det mer som ingår in i utbildningen?

– Det är en kombinationsutbildning. Jag har hand om lager- och logistikbiten, men samtidigt läser eleverna SFI fortfarande. Så det här är ett sätt att tjäna tid och komma in i yrkesutbildningen tidigare. Eleverna läser alltså dubbla kurser och pluggar hårt varje dag.

Ulrika fyller i:

– Just det här med kombinationen är något som är lite av det nya för oss. Vi har även startat två olika jobbspår inom vård samt barn och fritid där de också har två dagars praktik. Kombinationen med att få vara ute på en arbetsplats, att få läsa de här gymnasiekurserna, läsa mot ett yrke och sen blanda upp det med att läsa svenska är väldigt bra.

Lars Olsson, lärare vid Kunskapscompaniet, och Ulrika Lindgren, studie- och yrkesvägledare vid Vuxenskolan i Kungsör. Foto: David Eriksson

Vuxenskolan har även tagit in arbetsmarknadskunskap i läroplanen.

– Eleverna ska ha mycket bra kunskap om sig själva, om arbetsmarknaden, arbetstider och raster. Hur allt fungerar helt enkelt.

Pandemin har gjort det svårt för Vuxenskolan att besöka logistikcenter eller stora lager. I dagsläget har de bara besökt en arbetsplats, men i och med de lättade restriktionerna hoppas Lars och Ulrika att fler arbetsplatser kan ta emot studiebesök.

– Det är väldigt viktigt för oss att få komma ut och visa eleverna hur det fungerar på de olika arbetsplatserna. Det är en sak att lära sig om varuflöden och så vidare, men en helt annan sak att faktiskt se hur det fungerar i praktiken, säger Lars.

Lager- och logistikutbildningen vid Vuxenskolan i Kungsör är som det tidigare nämnts helt färsk. Det finns dock planer på att behålla och jobba vidare med utvecklingen i flera år till.

– Det kommer vi verkligen att vilja göra. För eleverna är det en stor chans att komma in på arbetsmarknaden. De behöver mer än bara svenskastudierna så det blir mer matnyttigt. Att man vet vad man vill och får en känsla av sammanhang. Att vad de läser kan leda fram till någonting, säger Ulrika.

Både Ulrika och Lars säger vidare att det inte bara är eleverna som lär sig under tiden. Även de själva får nya lärdomar under tiden.

– Vi lär varandra. Jag hade exempelvis en elev från Eritrea som inte kunde se mig i ögonen. Han hade lärt sig att inte titta en auktoritär figur i ögonen. Han hade jättesvårt med det här och det gav oss lärare ett helt nytt perspektiv, säger Lars.

– Den här gruppen består av både tjejer och killar i olika åldrar, från olika delar av världen och nu även från olika kommuner. Det är en härlig blandning av ambitiösa individer som vill ut i arbetslivet, avslutar Ulrika.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-