Västra Mälardalen
12:03 | 11 december 2023

Fokus på nykterhet under polisens trafikvecka

”Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken”.

Detta är en genrebild. Foto: Polisen/arkiv

Under vecka 50 (mellan den 11 och 17 december) genomför polisen en trafikvecka med fokus på nykterhet. Bilister uppmanas bland annat att planera sin hemresa i förväg och låta bilen stå om man väljer att dricka alkohol till julbordet.

– Att alkohol och droger är en vanlig olycksorsak är inget nytt och våra kontroller är nödvändiga för att öka trafiksäkerheten på våra vägar. Vårt mål är givetvis att alla alltid ska köra nyktra, det är det vi jobbar för, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande. 

Enligt Trafikverkets statistik har har 194 personer omkommit i trafiken mellan januari och oktober 2023. Ungefär en femtedel av de omkomna förarna har haft alkohol i kroppen.

– Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken. Nykter trafik är en betydande grundbult i nollvisionsarbetet och därför mycket prioriterad. Att köra onykter är att utsätta både sig själv och andra för livsfara i trafiken. Att köra med 0,4 promille ökar dödsrisken 12 gånger och kraftigt berusade löper 1300 gånger högre risk att omkomma, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Under veckan kommer polisen att utföra fordonsstopp där både fordonets och förarens skick kontrolleras.

”Detta innefattar också nykterheten både gällande alkohol och droger. Kontrollen vad gäller alkohol utförs genom att föraren får blåsa i ett sållningsinstrument som påvisar om alkohol förekommer i utandningsluften. Om någon ertappas påverkad kommer polisen även underrätta socialtjänsten om det finns risk för att barn far illa. Barn behöver inte finnas med i bilen under färd eftersom det är en riskfaktor att vi påträffar en vuxen i barnens närhet påverkad”, meddelar polisen.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-