Västra Mälardalen
07:13 | 2 oktober 2016

Förstörda fötter i modeskor kan få hjälp

Platta modeskor kan förstöra fötterna. Men man behöver inte skippa sina favoritskor ändå.

GLADA FÖTTER. Maria Jansson sköter om både sjuka och friska fötter. FOTO: EIJA SALMINEN

Det är en boom av hälproblem just nu, vilket Maria Jansson, medicinsk fotvårdsterapeut, tror kan bero på det skomodet som är just nu. Men man behöver ändå inte skippa sina favoritskor, det finns hjälp att få. Maria Jansson är medicinsk fotvårdsterapeut och driver Fotstället i Arboga. Allt fler människor kommer in till henne och behöver hjälp med sina fötter. Ofta på grund av moderna, platta skor.

– Skomodet är helt galet egentligen, tänk pumps och myggjagare med spetsiga tår. Nu är det främst platta tygskor och sneakers som gör att många unga har förstört sina fötter, säger Maria Jansson.

Hon har sett en ökning av problem med unga som har ont i hälarna, och ser en koppling till de skor som många använder. De moderna skorna är för platta och för breda i hälen.

– Hälen behöver lite stöttning. Med platta och breda skor trycks hälarna ut och den lilla fettkudden som finns under hälen spricker och trycks ut. Då blir det som små prickar baktill och runtom, man går direkt på benet i hälen och det gör jätteont, säger Maria Jansson.

Men hon tycker inte att man behöver låta bli att köpa sina favoritskor ändå. Tycker man en sko är snygg så kan man köpa den ändå.

– Man ska kolla att innesulan, fotbädden, går att ta ut. Då går det bra att göra en ny att lägga in, som är anpassad efter ens egen fot och lägga in i stället. Det är bättre för både knän, höfter och ryggen, säger hon.

Men det är inte bara modet som ställer till det för fötterna. Det vanligaste problemet hon stöter på är fotsvamp och nagelsvamp. De problemen beror ofta på skor och strumpor, och kan också förvärras om man målar sina tånaglar.

– Om man går i fuktiga strumpor och stänger in fötterna, så uppstår det lätt svamp. Om man målar sina tånaglar hela tiden så sprids svampsporerna, och man målar som ett täcke över. Det tycker svampen om. När man smörjer in fötterna behöver man också tänka på vad man använder för kräm, säger hon.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-