Köping
14:44 | 22 november 2022

Bissen Brainwalk delade ut en halv miljon kronor till forskningen

Nicklas Lidström var en av de inbjudna när forskarna Julia Aulin och Caroline Ingre mottog 250 000 kronor var.

Från vänster: Lotta Källgren, ordförande för Insamlingsfonden Bissen Brainwalk, forskarna Julia Aulin och Caroline Ingre, samt Mathias ”Bissen” Larsson. Foto: Karl Beijbom

Under tisdagen bjöd Bissen Brainwalk in till utdelningslunch med 50-talet speciellt inbjudna gäster vid Rådhuset i Köping. Där delades årets forskninsanslag från Insamlingsfonden Bissen Brainwalk ut till två forskningsprojekt som vardera tilldelades 250 000 kronor.

Ena mottagaren var Caroline Ingre, läkare och forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset, samt personlig läkare till Börje Salming. Motiveringen löd:

”Caroline Ingare har tilldelats medel till forskningen om ALS, Amyotrofisk lateral skleros. ALS är en neurologisk sjukdom som orsakar en tilltagande muskelförlamning med dödlig utgång. Målet med forskningen är att hitta biomarkörer för ALS, både vid diagnostillfället och över tid, samt identifiera gener som ökar risken att insjukna”.

– Det här betyder jättemycket. Dels får man en energiinjektion av ett få ett stort bidrag på det här sättet och dels är det också väldigt viktigt att veta att man inte forskar på egen hand. Det finns ett stort engagemang i samhället runtom i Sverige. Det är väldigt stärkande och betyder oerhört mycket, säger Caroline Ingare till Magazin24.

Den andra mottagaren var Julia Aulin, läkare och forskare vid Institutionen för medicinska vetenskaper. Motiveringen löd:

”Julia Aulin har tilldelats medel för att forska om att hitta och förhindra stroke med hjälp av blodprov. Julia Aulin tilldelades forskningsmedel till detta projekt av fonden även 2021”.

– Oerhört hedrande, verkligen. Det möjliggör att vi kan driva vidare med vårt projekt. Att vi kan göra fler analyser vilket ger tillförlitliga resultat samt att vi forskare faktiskt kan få tid att arbeta med det här. Det här är helt ovärderligt. Jag är tacksam från djupet av mitt hjärta, säger Julia Aulin.

Mathias ”Bissen” Larsson, Nicklas Lidström, Lotta Källgren och Rolf Larsson visar upp den vackra målningen av Börje Salming som målats av lokale konstnären Zebastian Ackesten. Foto: Karl Beijbom

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24