Dialog med Köpings Kabel-TV AB
Ett dialogmöte med ledande personer inom Köpings Kabel-TV AB skulle omvandla Magazin24:s frågor till utropstecken. Hur gick det?
Ett dialogmöte med ledande personer inom Köpings Kabel-TV AB skulle omvandla Magazin24:s frågor till utropstecken. Hur gick det?
Köpings Kabel-TV AB är ett kommunalt bolag, där Daniel Nordqvist är vd och Elizabeth Salomonsson (S) i många år tidigare var styrelsens ordförande.
Efter senaste valet ersattes hon av Börje Eriksson (S) som ordförande, metallare från Volvo utan egen erfarenhet av företagande eller verksamheter inom kabel-TV eller rättighetsavtal inom TV- och filmområdet.
I en kommuns kärnverksamhet ingår att bedriva vård, skola och omsorg. Att driva verksamhet i branschen Kabel-TV, med många TV-kanaler och tusentals filmer i utbudet, är inte en kommunal kärnverksamhet.
Denna insikt har Moderaterna i Köping kommit fram till, som i årets budget skriver:
”För cirka 25 år sedan fanns det långt gångna planer på att sälja Köpings Kabel-TV. Det blev inte verklighet då, men nu vill vi aktualisera detta igen. Vi ser ingen anledning till att ett kommunalt bolag skall vara med och konkurrera på / inom Kabel-TV verksamhet.”
Köpings Kabel-TV AB äger i dag en fjärdedel av Operatörsklustret Media AB, som i sin tur äger fyra dotterbolag. Ett av dem är Köpings Kabel-TV Media AB.
Syftet med denna konstruktion är att Operatörsklustret Media AB, skall kunna förhandla fram bättre och (gärna) billigare avtal för sina kunder.
Det har man gjort med Allente Sverige AB, ett bolag som bildades 2020 och ägs av Viaplay Group och Telenor Group.
Allente har, efter uteblivna betalningar, sagt upp avtalet och lämnat in en stämningsansökan på 85 miljoner kronor mot Operatörsklustret Media ABs ägarbolag, däribland Köpings Kabel-TV AB.
I en första stämning, daterad den 11 september 2023, stäms åtta bolag: Operatörsklustret Media AB, Bjärekraft Media AB, Finnviden Media AB, Köpings Kabel-TV Media AB, Olofströms Kabel-TV Media AB, Sydantenn Media AB, Teleservice Media Skåne AB och Österlen Kraft Media AB.
I en andra stämning, daterad den 29 april 2024, stäms Köpings Kabel-TV AB in i ärendet liksom Teleservice Bredband Skåne AB och Sydantenn och Tele Aktiebolag. Detta för att Allente AB fått till svar att någon verksamhet inte bedrivs i mediabolagen för Köping, Sydantenn och Teleservice – utan i ägarbolagen.
Dessa två stämningar leder till advokatkostnader på sammanlagt 719 319 kr, varav dryga 600 000 kr avser den första stämningen av Köping Kabel-TV Media AB. Samtliga advokatkostnader betalas av Köping Kabel-TV AB.
Under sommaren har vi ställt frågor till Köpings Kabel-TV AB. Vd Daniel Nordqvist har hela tiden hänvisat till sin styrelseordförande, Börje Eriksson.
Inledande frågor till styrelsens ordförande besvarades skriftligt. Sedan föreslog Börje Eriksson ett möte där Köpings Kabel-TV i dialogmöte skulle svara på Magazin24s frågor.
I förra veckan ägde detta möte rum i lokalen Björnbäret, intill O´Learys.
Från Köpings Kabel-TV AB deltog:
• Daniel Nordqvist, vd i Köpings Kabel-TV AB
• Börje Eriksson, styrelsens ordförande
• Elizabeth Salomonsson, styrelsens fd ordförande
• Peter Landin, vd i Köpings Bostads Aktiebolag
• Johan Tingström, revisor från PWC.
Alla frågor som rör rättstvisten i Malmö tingsrätt, som Magazin24 ville ha svar på, förblev obesvarade. Daniel Nordqvist kommenterade flera gånger:
–Tänker inte kommentera pågående tvist.
Alla frågor som gällde eventuella fel och misstag från Köpings Kabel-TVs sida, som kan ha lett fram till tvisten, avvisades med motiveringen, från styrelsens ordförande Börje Eriksson:
– Vi anser att ingen person, anställd som styrelse eller vd i KTV, Operatörsklustret Media AB eller Köpings Kabel-TV Media AB, har begått något misstag kopplat till den pågående tvisten.
Jag påpekade att Bolagsverket sade nej till namnet Köpings Kabel-TV Media AB vid ansökan, när detta privata bolag skulle bildas, och välkomnade förslag till andra bolagsnamn. Annars förelåg risk för sammanblandning, ansåg Bolagsverket.
Då fick Bolagsverket svar från Elizabeth Salomonsson och Ola Saaw, ordförande respektive vice ordförande i Köpings Kabel-TV AB, att de inte motsatte sig detta bolagsnamn för det privata bolaget.
På min fråga kring detta svarar Elizabeth Salomonsson, skrattande:
– Vi lär ju ha diskuterat detta i styrelsen och kommit fram till … att det är samma bolag och samma verksamhet. Har vi skrivit så får vi stå för det. Jag vet inte vad problemet skulle vara.
Jag fortsätter:
Köpings Kabel-TV AB är ett kommunalt bolag. Köpings Kabel-TV Media AB är ett privat bolag. Stämmer det?
Då svarar vd Daniel Nordqvist att detta stämmer.
Jag frågar vidare:
Varför delar ett kommunalt bolag och ett privat bolag samma boxadress? Ni har båda Box 13 i Köping. Kan inte det privata bolaget ha en egen boxadress? Alla juridiska organisationer bör väl ha en egen adress, så att det inte blir missförstånd, utifrån gällande lagstiftning.
Då svarar vd Daniel Nordqvist:
–Varför är frågan relevant? Jag ser inte problemet. Om det kommer ett brev till Köpings Kabel-TV AB eller Köpings Kabel-TV Media AB är det väl bra om de kommer i samma box?
Min nästa nästa fråga lyder:
Faktura efter faktura, år efter år, kommer till Box 174. Varför inte till Box 13, den officiella boxadressen, registrerad hos Bolagsverket och Skatteverket?
Vd Daniel Nordqvist svarar:
– Jag håller inte reda på boxnumren. Box 174 känner jag inte igen.
På många av fakturorna står det ”Köpings Kabel-TV”, inte ”Köpings Kabel-TV AB” eller ”Köping Kabel-TV Media AB”. Är det inte viktigt att det kompletta bolagsnamnet står på de fakturor som du som vd attesterar?
Vd Daniel Nordqvist svarar:
–Det är klart att det skall stå rätt information på fakturan. Ingen tvekan om det. Men det första jag tittar på när jag granskar en faktura är inte om det står Köpings Kabel-TV eller Köpings Kabel-TV AB. Jag granskar sakinnehållet i fakturan, det är det viktiga. Vad som är beställt och levererat och det pris som är överenskommet. Upptäcker vi fel i en faktura försöker vi påtala det. Det har inte drabbat någon. Varför fokuserar du på detta?
Jag påpekar för vd Daniel Nordqvist:
– Du har ju 56 fakturor med bolagsnamn som inte är komplett, bara från Operatörsklustret Media AB.
Sedan vänder jag mig till den auktoriserade revisorn i Köpings Kabel-TV AB, Johan Tingström, PwC, och ställer frågan:
Tycker inte du att det är viktigt att det korrekta bolagsnamnet står på fakturan?
Johan Tingström svarade.
– Jo.
Jag konstaterar:
– Vd Daniel Nordqvist i kommunala Köpings Kabel-TV AB har attesterat fakturor på över 9 miljoner kronor från Operatörsklustret Media AB, där han själv ingår i styrelsen.
Sedan frågar jag revisor Johan Tingström:
Är det okej att en vd i ett kommunalt bolag betalar fakturor för över 9 miljoner kronor till ett privat bolag, där samme vd ingår i styrelsen?
Han svarar:
– Ja.
Jag ber Johan Tingström att förklara mera. Han svarar:
– Med det affärsupplägg som är, med det gemensamt ägda Operatörsklustret Media AB, är det naturligt att de som är ägare också sitter i styrelsen. Sedan är man operativ chef i det helägda bolaget som vd, som attesterar för kostnaderna.
Jag ställer frågan:
Ni har tänkt att sälja kommunala Köpings Kabel-TV ABs kunddatabas, som ger er 18 miljoner i årliga intäkter, till privata Köpings Kabel-TV Media AB för 100 000 kronor. Hur har ni kommit fram till den prislappen?
Jag frågar revisor Johan Tingström om han har någon inblick i detta. Han svarar:
– Ja. Men jag berättar inte. Man måste förstå affären. Det är inte jag som skall sitta och berätta hur den affären ser ut. Som revisor skall jag inte berätta en kunds affärsgrund. Jag förstår bakgrunden och tycker inte att det är konstigt.
Jag konstaterar:
– Hela konstruktionen med Köping Kabel-TV Media AB uppvisar ett mönster som skall möjliggöra sammanblandning mellan bolag – och som Bolagsverket försökte förhindra när de sade nej till bolagsnamnet. Fakturor som skulle ha betalats av det privata bolaget Köping Kabel-TV Media AB betalas i själva verket av det kommunala Köpings Kabel-TV AB. Det privata bolaget omfattas heller inte av den kommunala revisionen.
Elizabeth Salomonsson, tidigare ordförande, försäkrar:
– Vårt enda syfte är med konstruktionen är att kunna leverera så bra TV-tjänster som möjligt till Köpings kommuns invånare och till andra kunder.